Zdravá strava je vo všeobecnosti považovaná za jednu z kľúčových pri boji proti chorobám, ako sú vysoký krvný tlak či problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Ani odborníci sa však často nevedia zhodnúť na tom, aký druh potravy je zdravý, povedal vedec Fedor Jagla zo Slovenskej akadémie vied (SAV).
Príkladom sú podľa neho rozdielne odporúčania o spotrebe vajec. „Rôzne štáty dávajú rôzne odporúčania, koľko vajec týždenne je ešte zdravé jesť,“ zhrnul Jagla, ktorú pôsobí v Ústave normálnej a patologickej fyziológie SAV.
Poznamenal, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča najviac sedem vajec. Avšak organizácia zo Spojených štátov, ktorá sa špecializuje na problematiku konzumácie vajec, považuje za zdravé sedem až 14 vajec týždenne, upozornil.
Naopak, odborníci na srdcové ťažkosti rovnako zo Spojených štátov odporúčajú konzumáciu maximálne štyroch vajec v priebehu siedmich dní a rozdielne pohľady majú aj európske štáty. „Slovensko odporúča tri, Česi štyri, a niektorí odborníci na diétu z Veľkej Británie len jedno,“ povedal Jagla.
Podobné nezhody možno podľa neho nájsť aj pri diskusiách o prospešnosti konzumácie soli, kávy, čaju či mlieka a mliečnych výrobkov. „Mlieko je taktiež príkladom toho, ako ťažko je určiť zdravú stravu. Sú ľudia, ktorí ho znášajú dobre a niektorí zase nie,“ poznamenal Jagla.
Zaručenou metódou pre zdravé stravovanie preto podľa neho ostáva heslo: všetkého veľa škodí. Bez ohľadu na pochybnosti odborníkov však vraj vždy platí, že strava by mala byť pestrá, pretože aj zdravé jedlo vo veľkých množstvách sa skôr či neskôr prejaví negatívne. Žiadni špecialisti nemajú taktiež pochybnosti o tom, že veľmi škodlivé je prejedanie sa, a to predovšetkým krátko pred spaním, uzavrel.
a získajte užitočné informácie na každý deň
© OUR MEDIA SR a. s. 2022. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ, viac info.

source