Aj bezmäsité jedlá môžu byť kráľmi na tanieri.
Tvaroh patrí k historicky najstarším mliečnym produktom, ktoré sa uplatnili v našej kuchyni. Je to v podstate zrejúci syr, ktorý sa získava kyslým zrážaním. Aj keď ho možno konzumovať surový, väčšinou sa rôznymi spôsobmi tepelne upravuje. Môže poslúžiť napríklad aj ako slaná plnka do mäsových alebo syrových závitkov.
Tvaroh tróni najmä v sladkej kuchyni, spolu s vajcami sa hodí na sladké nákypy či vyprážané tvarohové placky a lievance. Tvaroh tiež dobre slúži ako prídavok do cesta, ale aj do plniek na rôzne rezy, bábovky, záviny či zákusky. Pridaním tvarohu sú múčniky vláčne a aj také dlhšie zostávajú.
Recepty na ďalšie slovenské jedlá nájdete tu
Najskôr na bravčovej masti dozlatista osmažíme 50 gramov sedliackej slaniny a cibuľu nakrájanú nadrobno. Medzitým dáme variť cestoviny – slíže – do osolenej vody. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, zmiešame s vypraženou slaninou, cibuľou a tvarohom. Nakoniec sedliacke slíže podľa chuti osolíme.
Historicky mal v slovenskej kuchyni významné postavenie guláš, v minulosti najmä baraní, ktorý chutí aj zaprisahaným odporcom baraniny. Z redších tekutých pokrmov dominuje kapustnica a iné husté výdatné polievky so zeleninou, s hubami alebo zo strukovín. No a klasikou je hydinový vývar podávaný s vareným kuracím mäsom.
Typicky slovenské sú aj prívarky, husté „príkrmy“ pripravované z rôznych druhov zeleniny – z kelu, zo zelených fazuliek, z tekvice alebo rozmanitých strukovín. Podávajú sa k údenému mäsu, opečenej klobáse, natvrdo uvareným vajciam a zajedajú sa napríklad lokšami, ale najmä chlebom.
Potrebujeme:
1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 600 g čerstvých húb, olej, 1 kl mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, 1 kl majoránu, drvená rasca, 1 PL hladkej múky, 300 ml studenej vody, 1 kocky hubového bujónu, soľ, petržlenová vňať
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na plátky. Huby očistíme a tiež nakrájame na plátky.
2. Na oleji dozlatista osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme nakrájané huby, mierne podlejeme, dochutíme korením a soľou. Dusíme domäkka.
3. Napokon guláš posypeme múkou, zalejeme vodou a dôkladne rozmiešame. Povaríme a podávame posypaný petržlenovou vňaťou.
© Autorské práva vyhradené
Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.
a získajte užitočné informácie na každý deň
© OUR MEDIA SR a. s. 2022. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ, viac info.

source