Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, pod Tatrami. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.
Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, pod Tatrami. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.
Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy pod Tatrami.
Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.
SUROVINY: 500 g zemiakov, 300 g kyslej kapusty, 100 g masla alebo oleja, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 3 lyžice hrubej múky, soľ, korenie a cesnak
POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť do hrnca. Vodu so zemiakmi osolíme. Z vajíčka a múky si urobíme mrveničku (haluštičky). Do skoro uvarených zemiakov pridáme kyslú kapustu. Povaríme a neskôr pridáme zápražku a mrveničku. Varíme, pokiaľ polievka nezačne vrieť. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, posolíme, okoreníme.
SUROVINY: 700 g zemiakov, hladká múka, maslo, slaninka, cibuľa, kyslé mlieko
POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky nescedíme, ale popučíme aj s vodou. Do zmesi nasypeme hladkú múku tak, aby vznikla polohustá kaša, ktorú necháme prevrieť. Nalejeme na tanier a v strede urobíme jamku, kde nalejeme maslo a slaninku s cibuľou. Podávame s kyslým mliekom.
SUROVINY: 500 g miešanej zeleniny, 150 g mäkkej salámy, 2 lyžice ovsených vločiek, 4 vajcia, 200 ml mlieka, 160 g polohrubej múky, soľ, olej
POSTUP: Osolenú zeleninu dusíme do mäkka. Keď je uvarená, tak ju necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju so salámou nadrobno pokrájame. V mlieku rozšľaháme žĺtky, primiešame múku, 2 lyžice oleja a podľa chuti soľ. Postupne pridáme zeleninu, vločky, salámu a z bielkov tuhý sneh. Z tejto zmesi robíme naberačkou malé placky a na rozpálenom oleji opečieme z obidvoch strán. Podávame napríklad s varenými zemiakmi.
SUROVINY: 1 veľká tekvica, 800 g zemiakov, maslo, 4 vajcia, 250 ml mlieka, 200 g mäkkej salámy alebo klobásy, soľ, olej, čerstvý kôpor, mleté čierne korenie, cibuľa
POSTUP: Tekvicu očistíme a pokrájame na plátky. Ošúpané zemiaky, ktoré tiež pokrájame na plátky. Pekáč potrieme maslom, rozložíme naň polovicu zemiakov, osolíme ich, dáme na ne vrstvu tekvice, osolíme a okoreníme. Na tekvicu nasypeme posekaný kôpor, cibuľu a salámu. Na to rozložíme zvyšok tekvice, potom vrstvu zemiakov. Vrch osolíme, polejeme olejom, maslom a dáme do rúry. Pred dopečením zmes polejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajíčka. Dopečieme do chrumkava.
SUROVINY: 2 kg zemiakov, 1 kg polohrubej múky, 1 vajce, vodu, soľ
POSTUP: V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pretlačíme alebo postrúhame na hladkú jemnú zmes. Z múky, popučených zemiakov, soli a vajíčka vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na doske, aby bolo hrubé 2 cm. Cesto dáme piecť na teplú liatinovú dosku. Po 15 minútach otočíme na druhú stranu. Moskoľ sa trhá alebo krája a natiera maslom.
Foto: ilustračné
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona
©2020 Autorské práva sú vyhradené.

source