Sezóna špargle je v plnom prúde a kedže poznáme jej výživné nutričné vlastnosti, máme pre vás päť receptov, ktoré sa bezpochyby dostanú na zoznam vašich obľúbených.
Špargľa obsahuje množstvo vitamínu C, kyseliny listovej a v prípade, že chudnete, by vám v strave pre jej minimálny obsah kalórií rozhodne nemala chýbať. Pomáha pri reumatizme, má močopudné a dokonca afrodiziakálne účinky.
Inšpiráciu na servírovanie špargľových jedál nájdete v našej FOTOGALÉRII. Pripravované boli do časopisu ZDRAVIE, kde v každom čísle nájdete recepty výlučne zo zdravých ingrediencií. Pre vás, našich on-line čitateľov sme vybrali týchto 5 fantastických tipov:
Potrebujeme:
Plátky celozrnného chleba, zelená špargľa, bylinková nátierka, tvrdý nízkotučný syr, plátky sušenej šunky, soľ, mleté biele korenie, paradajka.
Postup
Z plátkov celozrnného chleba vykrojíme kolieska. Bylinkovú nátierku vymiešame s najemno postrúhaným syrom a natrieme na kolieska. Pridáme sušenú šunku, vopred naparenú, pokrájanú špargľu, šalát, a paradajku.
Potrebujeme:
170 g zelenej špargle, 1 lyžica masla, soľ, 250 g uvarených zemiakov, 3 ks cibuľky, 60 g stočených zvitkov z tvrdého syra, nasekaná pažítka, ocot a cukor podľa chuti, 1 lyžica oleja, 1 lyžica ochutenej majonézy, 1 lyžica kyslej smotany, 1 lyžica sójovej tatárskej omáčky, 1 cl horčice.
Postup
Zelenú špargľu povaríme v posolenej vode s lyžicou masla. Uvarené zemiaky dáme do misky, pridáme nasekanú pažítku, pokrájanú cibuľku, posolíme a zalejeme nálevom pripraveným zmiešaním octu, cukru a oleja. Majonézu zmiešame so sójovou tatárskou omáčkou, kyslou smotanou a horčicou. Ochutené zemiaky uložíme na tanier, pridáme uvarenú špargľu, ktorú prelejeme omáčkou. Podla chuti posolíme, pridáme kúsky šalátu a stočené zvitky syra.
Potrebujeme:
1 jarná cibuľka, listy hlávkového šalátu, 30 g zelenej papriky, 30 g bielej špargle, zeleninový vývar, olivový olej, 1 mrkva, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava, bielej cibule, 30 g luskov cukrového hrášku, oregano.
Postup
Rozobraté listy hlávkového šalátu opláchneme, osušíme a uložíme do hlbokej misy. Špargľu očistíme, vložíme do zeleninového vývaru a krátko povaríme. Zelenú papriku pokrájame spolu s mrkvou, cibuľkou a bielou cibuľou. Cukrový hrášok naparíme a pridáme do misy spolu s nakrájanou špargľou . Citrónovú šťavu ochutíme mletým čiernym korením, posolíme, polejeme šalát v miske a ozdobíme lístkami oregana.
Potrebujeme:
Cesto: 200 g ovsenej celozrnnej hladkej múky, 50 g polenty, 1 vajce, soľ, 6 lyžíc oleja, studená voda. Plnka: 2 vajcia, 1 žĺtok, 140 g bieleho ovčieho jogurtu, 250 g zelenej špargle, hrsť čerstvého špenátu, 1 červená cibuľa, 120 g mäkkého kozieho syra, soľ, mleté čierne korenie, sušené provensálske bylinky, olivový olej, kôpor.
Postup
V miske zmiešame celozrnnú múku s polentou. Pridáme vajce, soľ, olej a prilejeme toľko studenej vody, aby sme vypracovali hladké, nelepivé cesto. Okrúhle formičky s priemerom 11 cm vymastíme a vysypeme múkou. Z cesta odoberáme kúsky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyplníme dno i boky formičiek. Dno cesta popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a dáme na 10 minút predpiecť do vyhriatej rúry. Očistenú špargľu pokrájame a krátko povaríme v posolenej vode. Vyberieme a necháme vychladnúť. Cibuľu očistíme a pokrájame. Špenát naparíme. Vajcia rozšľaháme, pridáme žĺtok, nakrájaný kozí syr, ovčí jogurt a vychladnutý špenát. Posolíme, okoreníme a ochutíme sušenými provensálskymi bylinkami. Prepečené košíčky vyberieme z rúry a natrieme plnku. Uložíme pokrájanú špargľu s nakrájanou cibuľou, posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a vo vyhriatej rúre zapečieme. Po zapečení dozdobíme kôprom.
Potrebujeme:
250 g zelenej špargle, 300 g špaldovej múky, 3 vajcia, 150 ml oleja, 200 ml mlieka, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 100 g ovčieho syra, 40 g čerstvého špenátu.
Postup
Špargľu ošúpeme, odrežeme horkú časť, pokrájame na 4-5 cm kúsky, vložíme do posolenej vody a asi 2-3 minúty povaríme. Potom ju scedíme, prepláchneme studenou vodou a odložíme. V miske zmiešame kypriaci prášok a múku. Prilejeme olej, mlieko, na malé kocky pokrájaný ovčí syr a rozšľahané  vajcia. Posolíme, pridáme nasekaný špenát, kúsky špargle a spolu zmiešame. Chlebíkovú formu vymastíme, vysypeme a naplníme cestom. Upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C.
Veríme, že vám budú jedlá chutiť tak, ako nám. Vašej odozve sa potešíme.
Dobrú chuť 🙂

Ďalšie FOTOrecepty plné ZDRAVIA a vynikajúcich chutí:
Dobrá správa je, že ste boli na odberoch krvi, predpokladám, že lekár vám dal vyšetriť aj parametre, ktoré by mohli súvisieť so zvýšenou tvorbou modrín. Výsledky, ako píšete, boli v poriadku. Na zvýšenej tvorbe modrín sa okrem iného môže podieľať aj stav cievnej steny. Jej kvalita sa u jednotlivcov odlišuje. Niekedy sa môže prechodne zhoršovať pri nedostatku niektorých živín, stopových prvkov či vitamínov. Najčastejšie je na príčine nedostatok rutínu a vitamínu C. Rutín je bioflavonoid a antioxidant, a jeho bohatým zdrojom je pohánka. Ak môžete, konzumujte ju ako prílohu či kašu, prípadne vo forme výživového doplnku. Užívajte aj vitamín C v lipozómovej forme, ktorá sa najlepšie vstrebáva. Prípadne si v lekárni kúpte voľne dostupné vazoprotektívum, teda liek s ochranným vplyvom na cievy, s obsahom trihydrátu rutozidu a kyseliny askorbovej.
Suchosť v ústach je prirodzeným prejavom starnutia a objavuje sa po päťdesiatom roku najmä u žien. Vo väčšine prípadov však súvisí s prítomnými ochoreniami, najmä s diabetom a s užívaním mnohých liekov. Príčina problému môže byť aj v dýchaní ústami a v chrápaní, vtedy dochádza k vysušovaniu sliznice ústnej dutiny vdychovaným vzduchom. Aj nadmerná konzumácia kávy a ďalších nápojov s obsahom kofeínu môže viesť k zhoršeniu funkcie slinných žliaz.
Liečba suchosti v ústach závisí od vyvolávajúcej príčiny. Pri užívaní liekov s týmto vedľajším účinkom požiadajte lekára, ktorý vám liečbu odporučil, o jej ukončenie, prípadne o upravenie dávkovania tak, aby sa tento problém zmiernil. Užívajte len lieky, ktoré vám odporučil lekár, nie lekárnik.
Dôležitá je správna starostlivosť o chrup. Pomáhajú aj prípravky na zvlhčenie sliznice dutiny úst, vrátane žuvačiek, obsahujú xylitol, ale aj hydroxyetylcelulózu alebo karboxymetylcelulózu. Medzi lieky na podporu tvorby slín patrí pilokarpín, používaný najmä v očnom lekárstve. Na noc si zapnite zvlhčovač vzduchu a spálňu pred spaním dobre vyvetrajte.
Časopis o zdravom životnom štýle
Lieky s výhodnou cenou
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané. © 2022 News and Media Holding a.s.

source