Cholesterol si udržíte v norme ovocím, zeleninou, rybami a kvalitnými olejmi na varenie. Ak nebudete veľmi soliť a obmedzíte tuky, budete mať normálny tlak. Ale hlavne zdravé srdce.
Bez cholesterolu sa nezaobídu tkanivové bunky v tele, je nevyhnutný na tvorbu hormónov a potrebuje ho aj trávenie. Organizmus si ho vie vyrobiť sám, no získava ho aj z toho, čo jete. Nálepky strašiaka, ktorý ničí cievy, sa asi tak ľahko nezbaví. To, či ním naozaj bude, môžete výdatne ovplyvniť. „Každý deň zjedzte aspoň štyristo gramov ovocia a zeleniny, dva razy do týždňa si dajte rybu a používajte kvalitné rastlinné oleje,“ radí MUDr. Pavel Malovič. Zlý cholesterol, LDL (z anglického low-density lipoprotein, lipoproteín s nízkou hustotou), pomáha zanášať steny ciev, čo môže viesť k ateroskleróze už v mladosti. Dobrý cholesterol, HDL (z anglického high-density lipoprotein, lipoproteín s vysokou hustotou), pôsobí opačne, cievy chráni.
Jeho normálne hodnoty sú nad 25% z celkového cholesterolu. „Ak začne klesať jeho hodnota pod dvadsať percent, riziko aterosklerózy výrazne rastie,“ upozorňuje doktor Pavel Malovič. Hladinu cholesterolu znižujú rastlinné steroly a stanoly, ktoré sú v rastlinných olejoch, semenách a orechoch. Pridávajú sa aj do margarínov, jogurtových nápojov, syrov alebo dresingov. Ak denne prijmete v strave dva gramy rastlinných sterolov, znížite si LDL cholesterol o desať percent.
Vysoký krvný tlak je tichý a zákerný. „Navonok sa do určitého stupňa a času jeho vyššie hodnoty subjektívne takmer neprejavujú, zvyčajne dá o sebe vedieť v strednom veku a vzhľadom na hormonálne rozdiely nemusí postihovať ženy v období do prechodu tak často ako mužov. Objavuje sa však zákerne aj v mladosti a veľmi často je geneticky podmienený,“ hovorí MUDr. Pavel Malovič.
Pri vysokom krvnom tlaku, zjednodušene povedané, prúdi krv v cievach ťažšie. Väčšinou preto, lebo nie sú celkom pružné a nemôžu sa roztiahnuť tak, aby bol tok krvi plynulý. Srdce potom vynakladá oveľa väčšiu námahu na prečerpávanie krvi do celého tela a krvný tlak sa zvyšuje. „Vysoký tlak je nebezpečný najmä preto, lebo zvyšuje riziko náhlej mozgovej príhody,“ zdôrazňuje MUDr. Pavel Malovič. „Častým následkom je i praskanie ciev v očnej guli, čo môže viesť až k strate zraku, nezriedka vyústi do poškodenia srdca alebo obličiek, môže spôsobiť ich zlyhávanie, vyvoláva aj hormonálne poruchy. Ak máte aj vysoké hodnoty cholesterolu, zanášanie tepien urýchľujete,“ prízvukuje odborník.
Čítajte: Zdravie ukryté v avokáde: 4 dôvody, prečo ho konzumovať pravidelne
Dočasné zvýšenie krvného tlaku sa objavuje v tehotenstve, pri užívaní antikoncepcie, po horúcom kúpeli, pri zápche, pri silových a adrenalínových športoch.
Zeler, brokolica, kapusta, ružičkový kel, banány, orechy, mandle i melón sú významným zdrojom draslíka, horčíka a vápnika a do určitej miery neutralizujú účinky presolených jedál. Na znižovanie krvného tlaku je vhodné jesť ryby, ale nie údené a nakladané.
Celkový cholesterol LDL + HDL v mmol/liter
Deti do 8 rokov: 3,5 – 4,8
Dospelí do: 5,2
Mierne zvýšené riziko: 5,2 – 6,5
Vysoké riziko nad: 7,8
Normálny tlak: 120/80
Prehypertenzia, tlejúci vysoký tlak: 120 – 139/80 – 89
Hypertenzia 1. stupňa: 140 – 159/90 – 99
Hypertenzia 2. stupňa: 160 a viac/100 a viac
Každý cukor má energetickú hodnotu, bez ohľadu na to, z akého zdroja pochádza. Jahody majú naozaj relatívne málo kalórií, hlavne preto, že obsahujú veľa vody. Takže vždy záleží od množstva danej potraviny, ktoré skonzumujete. Pre organizmus sú lepšie prírodné jednoduché cukry, napríklad fruktóza z ovocia, ako priemyselne vyrobené sladkosti. Ovocie obsahuje aj veľa vitamínov, minerálov, vlákniny či stopových prvkov, preto by ste ho mali konzumovať. Jeho energetickú hodnotu si však započítajte do celkového denného príjmu.
Zistiť príčinu chronickej dlhotrvajúcej nádchy a pokašliavania môže byť zložitá diagnostická výzva. Alergiológ pri diagnostike úzko spolupracuje s ORL špecialistom a s pľúcnym lekárom. Pri základnom diagnostickom postupe sa vylúči infekčný pôvod, teda prítomnosť baktérií, vírusov, húb, a alergický pôvod. ORL lekár pomocou endoskopie, röntgenového vyšetrenia, počítačovej tomografie alebo magnetickej rezonancie vylúči anatomické zmeny či polypy a spraví ster zo sliznice nosa na prítomnosť eozinofilov. Pri pokašliavaní u detí sa zameriavame aj na vylúčenie možného refluxu, cystickej fibrózy či ochorenia týkajúceho sa riasinkového epitelu sliznice nosa. Príčina upchatého nosa je aj napriek diagnostike mnohokrát nejasná.
V lekárskej terminológii sa posledné roky sa zaužívali pojmy ako NANIPER, nealergická neinfekčná celoročná nádcha, NARES, nealergická nádcha s eozinofíliou, a NINAR, neinfekčná nealergická nádcha. Je dôležité vystopovať spúšťač ťažkostí – môže to byť napríklad zmena teploty, vlhkosť, tlak vzduchu, chemické látky, vône, emočné stimuly, fyzická záťaž, hormonálne zmeny, lieky. V minulosti sa predpokladalo, že hlavným mechanizmom nádchy u týchto spúšťačov je rozšírenie ciev v nose za spoluúčasti autonómneho nervového systému, teraz sa zmeny v sliznici nosa dávajú do súvislosti aj so zápalovými procesmi za spoluúčasti imunitného systému.
Liečba lokálnymi kortikoidmi je často veľmi účinná, keďže ovplyvňuje viaceré ťažkosti pacienta. U detí túto liečbu aplikujeme krátkodobo, pričom sledujeme jej efekt. Ako doplnok liečby vyskúšajte u syna preplachovanie nosa pomocou špeciálnej kanvičky a naučte ho dychovú gymnastiku cez nos.
Časopis o zdravom životnom štýle
Lieky s výhodnou cenou
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané. © 2022 News and Media Holding a.s.

source