Pomalé varenie, respektíve varenie v pomalom hrnci nie je rozhodne určené na prípravu rýchleho obeda či večere. Avšak má mnoho pozitív. Navyše, teraz, keď trávime doma viac času ako inokedy, sa môže stať zaujímavým rodinným rituálom, ktorý naplní byt vôňou a harmóniou.

Stačí vložiť potrebné ingrediencie, nastaviť teplotu a môžete sa venovať iným činnostiam. Ak to spravíte ráno, máte záruku skvelej večere alebo neskorého obeda.
Výhody varenia v pomalom hrnci:
– je jednoduché: varíte všetko v jednom hrnci,
– aj keď varenie trvá dlho, zvyčajne 3 až 10 hodín, odpadáva potreba stáť pri sporáku – môžete sa venovať iným veciam,
– pri varení sa o jedlo nemusíte starať – jedlo sa nemôže pripáliť kvôli nízkej teplote varenia, spravidla okolo 95 stupňov, netreba prilievať vodu (nevyparuje sa a jedlo je šťavnatejšie), ani jedlo miešať,
– na varenie nepotrebujete tuk,
– úspora energie,
– udržanie teploty jedla dlho po varení.
Najdôležitejším efektom pomalého varenia je však zachovanie podstatne väčšieho množstva vitamínov a minerálov, ako pri bežnom varení.

Pomalé varenie

fotogaléria

Pomalé varenie

Zdroj: iStockphoto

Ak ste takéto jedlo ešte nejedli, budete prekvapení taktiež jeho chuťou. Vďaka nízkej teplote majú samotné ingrediencie i pridané korenia a bylinky omnoho výraznejšiu chuť a nemusíte ani tak soliť – za čo sa vám poďakuje srdce.
V pomalom hrnci nepripravíte len chutné omáčky, gulášovité či cestovinové jedlá, ale dokonca aj lekvár.
Z pribúdajúceho množstva čoraz viac obľúbených receptov, ktoré sa pripravujú v pomalom hrnci vynikajú pikantné jedlá s použitím čili alebo iných ostrejších korenín.
Chutia výborne z mäsa aj na vegánsky spôsob. Vďaka hodinám dusenia pri nižšej teplote sa chute ingrediencií fantasticky premiešajú a prinesú dokonalý pôžitok z výživného teplého jedla. Vyskúšajte nasledujúce recepty:
Miska teplého korenistého jedla s množstvom živín vrátane bielkovín je skvelým a zdravým tipom na upokojujúcu večeru. Osem hodín varenia stojí zato! Navyše príprava trvá len neuveriteľných 10 minút a jedlo je prirodzene bezlepkové.


Príspevok, ktorý zdieľa Jessica Gavin (@jessica_gavin),
Ingrediencie:
1 polievková lyžica kokosového alebo olivového oleja
800 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mleté hydinové mäso)
1 stredná biela cibuľa, nakrájaná na kocky
4 strúčiky cesnaku, lisované alebo nastrúhané
450 g tmavej fazule z plechovky / alebo si pripravte vlastnú zo sušenej
400 g paradajok nakrájaných na kocky (opäť môžete použiť konzervované)
zelené čili papričky podľa chute
1 šálka kuracieho alebo hovädzieho vývaru
1 bobkový list
2 lyžice čili korenia
1/2 lyžice rasce
2 čajové lyžičky soli a navyše podľa chuti
1 lyžička sušeného oregana
1 lyžička mletej údenej papriky
1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup:
Na panvici s olejom popražte mleté ​​hovädzie mäso a odstráňte prebytočný tuk. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak a povarte ešte štyri až šesť minút, kým cibuľa nezmäkne.
Zmes mletého hovädzieho mäsa preložte do pomalého hrnca. Pridajte fazuľu, nakrájané paradajky, zelené čili, korenie, bobkový list a vývar. Všetko spolu premiešajte.
Zakryte a varte čili pri vyššej teplote päť až šesť hodín alebo na pri nižšej teplote sedem až osem hodín.
Keď je chilli hotové, dochuťte ho soľou a korením. Podávajte s kyslou smotanou, zelená cibuľkou, avokádom alebo čedarom.
Quinoové čili je teplé, príjemné a vyžaduje len 10 minút prípravy a potom šup do pomalého hrnca, kde sa varí samo. Výsledkom je husté, sýte a chutné čili plné vlákniny.


A post shared by Jen(ny) (@thejennyjenz) on
Ingrediencie:
3 a ¼ šálky zeleninového vývaru
½  šálky nevarenej quinoa
420 g bio čiernej fazule z plechovky – scedenej a opláchnutej
400 g nakrájaných alebo pečených paradajok
420 g tekvicového pyré (rozmixujete z varenej tekvice Hokkaido alebo kúpite konzervované)
¼ šálky nakrájanej červenej papriky
¼ šálky nakrájanej zelenej papriky
1 nastrúhaná mrkva
½ nakrájanej cibule
2 nakrájané strúčiky cesnaku
½ čili papričky
1 lyžica čili prášku
¼ čajovej lyžičky kajenského korenia
1 ½ čajovej lyžičky morskej soli
1 lyžička mletého čierneho korenia
1 čajová lyžička mletej rasce
1 čajová lyžička oregana
Postup:
Nastavte pomalý hrniec na nižšiu teplotu. Pridajte vývar, quinou, čiernu fazuľu, paradajky a tekvicové pyré. Premiešajte.
Ďalej pridajte papriku, mrkvu, cibuľu a cesnak a premiešajte a nakoniec ostatné prísady a dochucovadlá. Opäť premiešajte.
Pomalý hrniec nastavte na vysoký výkon na 2 ½ až 3 hodiny alebo na nízky výkon na 5 – 6 hodín.
Podávame v miskách ozdobené avokádom, syrom, vegánskou kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.
Asi najjednoduchší, a pritom veľmi chutný recept na svete. Šesť až osem porcií pripravíte za 20 minút, 8 hodín za vás varí pomalý hrniec – úplne bez vašej asistencie.


A post shared by Dining Cooking (@dining.cooking) on
Ingrediencie:
650 g vykostených kuracích stehien bez kože

4 šálky kuracieho vývaru

nakrájané zelené čili papričky podľa chuti
450 g predvarenej fazule alebo inej strukoviny
1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na kocky

4 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nastrúhané

1 čajová lyžička mletej rasce
1 lyžička sušeného oregana

soľ a čerstvé mleté ​​čierne korenie podľa chuti

½ šálky nasekaných čerstvých listov koriandra alebo petržlenu

2 lyžice limetkovej šťavy
Postup:
Kuracie mäso vložíme do pomalého hrnca. Vmiešajte kurací vývar, čili, fazuľu, cibuľu, cesnak, rascu a oregano; dochutíme soľou a korením.
Prikryjeme a varíme pri nižšej teplote 7-8 hodín alebo pri vyššej teplote 5-6 hodín.
Potom mäso vyberte z hrnca a pomocou dvoch vidličiek ho natrhajte.
Vráťte naspäť do hrnca, pridajte koriander alebo petržlenovú vňať, pokvapkajte limetkovou šťavou, dochuťte.
Premiešajte a servíruje v miskách s kôpkou kyslej smotany, avokádom, tortilla chipsami, cibuľkou.  
Avšak na praktizovanie pomalého varenia nemusíte mať doma pomalý hrniec. Postačí kameninový, liatinový alebo keramický hrniec vhodný do rúry. Potom si môžete pripraviť aj takéto vynikajúce zimné eintopfy:

Zimné eintopfy zahrejú, zasýtia, ušetria čas i riad

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Zostaňte v obraze, všetky dôležité novinky vám zašleme na váš e-mail.

source