Srdce je geniálny orgán. Dokáže to, čo nezvládne žiaden majster sveta. Vďaka nemu žijeme, ale mnohí sa k nemu správame ako k zlému susedovi.
Napríklad – vezmite si do silnejšej ruky gumenú hračku a stlačte ju 70 ráz za minútu. Len za minútu – vaše srdce to musí robiť stále. Potom si na ruku navlečte koženú rukavicu a pokus zopakujte: ide to ešte ťažšie, ruka vás bolí viac. Prečo si teda myslíte, že je v poriadku, keď vaše srdce STÁLE pracuje a vy ho napriek tomu zvonku obalíte hrubou vrstvou tuku?
Prejavte mu aspoň trochu priateľstva – napríklad tým, že nezdravé tuky nahradíte zdravšími, obmedzíte cukry a zvýšite príjem vlákniny.  Že neviete ako na to? Pre inšpiráciu vám prinášame päť receptov, ktoré vážmu srdcu urobia dobre. Pre čitaľov Pravda.sk ich pripravil odborník na zdravú výživu doktor Igor Bukovský.
Ak potrebujete ešte niekoľko dôvodov, prečo si srdce zaslúži vašu pozornosť, tu sú:
Za deň urobí cez stotisíc úderov, teda viac ako 36 miliónov za rok. Dokázalo by vytlačiť krv do výšky deviatich metrov. To so svojou päťkilovou guľou nedokáže ani najlepší guliar na svete. V stave pokoja každú minútu prečerpá 5 litrov krvi. Za 70 rokov života je to toľko, že by naplnila kanál široký 1 meter, hlboký 2 metre a dlhý z Bratislavy do Trenčína. Navyše pri vašej maximálnej telesnej námahe prečerpá za minútu až 20 litrov krvi – a to je veľké iba ako vaša päsť.
Pozornosť si však zaslúžia aj cievy. Musia byť pružné, aby v nich krv nestála a netvorili sa zrazeniny. Ateroskleróza ich pružnosť oslabuje. Výživu buniek zabezpečuje 10 miliárd vlásočníc. Tie sú také tenké, že červená krvinka sa musí ohnúť, aby sa cez ne zmestila.
Ak chcete mať srdce a cievy zdravé:
– nepoškodzujte kvalitu pružného „potrubia“ a krvné zásobenie srdca aterosklerózou
– nepreťažujte systém vysokým tlakom
– chráňte krv pred vznikom zrazenín
Dosiahnete to úpravou stravy proti zvýšenému cholesterolu a triglyceridom:
RECEPTY MUDr. Bukovského
Rozpis na 2 porcie
Postup
Vodu alebo sójové mlieko privedieme do varu. Postupne prisypeme vločky, ktoré za stáleho miešania necháme zovrieť a na miernom ohni povaríme 15 minút. Keď sú vločky uvarené na kašu, odstavíme ju, primiešame kokos a trochu cukru alebo medu na osladenie. Podávame teplé. Namiesto kokosu sa dajú použiť i rôzne druhy orechov.
Rozpis na 4 porcie
–  4 šálky vody
Postup
Olej rozohrejeme vo veľkom, hlbokom hrnci. Mrkvu, cibuľu a korenie opečieme na oleji na stredne veľkom príkone tepla, kým nebude cibuľa sklovitá. Zalejeme vodou s polievkovým základom, pridáme koreniny, privedieme do varu a varíme 10 minút. Pridáme šošovicu a majorán, premiešame a polovicu hmoty prenesieme do nádoby na mixovanie, kde ju rozmixujeme. Rozmixovanú hmotu prilejeme do zvyšku polievky v hrnci, privedieme do varu a varíme asi 3 minúty. Pri podávaní ozdobíme plátkom citróna.
Rozpis na 4 porcie
Postup
Olej rozohrejeme v hrnci s hrubším dnom tak, aby začal voňať. Znížime príkon tepla, pridáme chilli papričky a plátky cesnaku. Asi 30 sekúnd opekáme a do hrnca pridáme uvarené cestoviny. Premiešame, podľa chuti osolíme a dochutíme sušeným polievkovým základom. Celá úprava uvarených cestovín trvá iba 2 – 3 minúty. Servírujeme posypané štipkou čierneho korenia a parmezánom. (Pozor – čím dlhšie opekáte feferónky v oleji, tým sú štipľavejšie!)
Rozpis na 4 porcie
–  3 polievkové lyžice oleja
Postup
Olej zohrejeme v hlbokej panvici a cibuľu na ňom opečieme do zlata. Pridáme mletú papriku, premiešame a ihneď pridáme ocot.
Pridáme huby, premiešame, posolíme, pokoreníme a prikryté dusíme asi 10 minút. Pridáme sójové mlieko, 3 minúty povaríme.
Ak je pokrm veľmi riedky, zahustíme ho 1 čajovou lyžičkou škrobu, rozmiešanou v pol pohári vody a pridáme do vriaceho pokrmu.
Podávame s chlebom alebo so zemiakmi,  namiesto petržlenu sa dá použiť majorán.
Rozpis na 20 kusov
Postup
Rúru predhrejeme na 180° C. Plech na muffiny vytrieme olejom a posypeme múkou. Vo veľkej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, hrozienka, škoricu a orechy (sypké suroviny). Banány olúpeme a rozmixujeme spolu s cukrom, bielkom a olejom (tekuté suroviny). Tekuté suroviny prenesieme k sypkým surovinám a všetko spolu krátko, ale dobre premiešame. Zmes vlejeme do pripraveného plechu. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút, necháme vychladnúť a podávame.
Pri príprave tohoto druhu cesta je veľmi dôležité, aby ste ho miešali iba  krátko, inak začne pracovať kypriaci prášok a koláče nebudú kypré.
V článku boli použité citácie z knihy Igora Bukovského
a získajte užitočné informácie na každý deň
© OUR MEDIA SR a. s. 2022. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ, viac info.

source