Šesť jednoduchých receptov, ktoré dýchajú tradíciami a húževnatosťou našich prastarých rodičov.
Staré recepty z jednotlivých regiónov Slovenska svojou jednoduchosťou pripomínajú ťažký život našich prastarých rodičov. Na druhej strane však skvelou chuťou poukazujú na vynaliezavosť našich babičiek a schopnosť vyčarovať z obmedzených surovín úžasne chutné pokrmy, ktoré si radi pripravujeme dodnes. Základom jednotlivých receptov sú predovšetkým zemiaky, múka a omastok. Ďalej sa už líšia prípravou či pridanými ingredienciami. 
Zemiakové šúľance omastené slaninkou či praženou cibuľkou pochádzajú zo spišského regiónu. Mnohý ich šúľajú do tvaru podlhovastých nočkov, ale nájdu sa aj rodiny, kde sa džatky tvarujú do malých guličiek. Tak či onak – chutia vynikajúco!

Otvoriť recept
Zemiakové guľky s medvedím cesnakom

Zemiakové guľky s medvedím cesnakom
Nadýchané zemiakové guľky plnené krutónmi, prevoňané posekaným medvedím cesnakom…

Kvaku môžeme zaradiť medzi tekovské špeciality. Varievali ju naše babičky a prababičky, lebo bola nielen lacná, ale hlavne chutná a výživná. Kvaka za používala do polievok ešte dávno predtým ako Európania poznali zemiaky, ktoré ju neskôr nahradili a postupne takmer úplne vytlačili. Avšak v čase vojen práve kvaka nahrádzala nedostupné mäso a zemiaky. Kvaka je príbuznou okrúhlice. Jedlou časťou sú na vápnik bohaté bulvy – žltej, fialovej či bielej farby.

Otvoriť recept
Kvaka nakyslo

Kvaka nakyslo

Kuľaša je kukuričná kaša pôvodne zo Zemplína. Ale samozrejme, že starké ju úspešne posunuli na svoje a vnúčatá po celom Slovensku. Možno práve preto vznikli rôzne varianty dochutenia tejto kaše chudobných. Niekde ju domasťujú maslom a zapíjajú horúcim sladkým mliekom, inde zase uprednostňujú na dochutenie slaninkou. Každopádne dnes už sa s kuľašou stretnete častejšie ako s kašou zo zemiakov, spevnenou hladkou múkou. 

Otvoriť recept
Kukuričná kaša "Kuľasa"

Kukuričná kaša: Kuľasa

Aj naše prababičky poznali a pripravovali pizzu. A ešte akú! Jednoduché kysnuté cesto sa rozvaľká na plech a plnkám sa už medze nekladú. Najčastejšie sa stretnete s bryndzou a cibuľkou či kyslou smotanou a slaninkou. Výborný kysnutý posúch sa však pripravuje aj v sladkých variáciách s lekvárom, orieškami či makom.   

Otvoriť recept
Podplamenník

Podplamenník
Podplamenník alebo podpecník je tradičný chlebový posúch obohatený o oblohu napríklad…

Viete čo znamená slovo „šiflíky“? Sú to malé štvorce vykrojené z cesta – čiže fliačky. Malý a Veľký Lapáš sú obce v nitrianskom kraji. Nevieme vypátrať prečo sa tradičné fliačky s kapustou pripisujú práve tejto oblasti, ale vieme že ich milujeme. Kombinácia čierneho korenia, cukru a dusenej kapusty s cestovinou je skrátka neodolateľná a jedinečná.  Preto sme šiflíky nemohli vynechať.

Otvoriť recept
Kapustové fliačky na sladko

Kapustové fliačky na sladko

Ďalšie veľmi jednoduché jedlo, ktoré pozostáva v zásade z dvoch ingrediencií – múky a acidofilného mlieka. Ošipky sú lahodné, jemné a sýte placky, pripravované na suchej horúcej platni. Opäť sa fantázii medze nakladú a môžete ich podávať len tak s roztopeným masielkom či sladkým lekvárom.

Otvoriť recept
Ošipky z kyslého mlieka

Ošipky z kyslého mlieka
Tradičné múkové placky zvané aj žobrácke lokše len sú hotové takmer okamžite…

Tieto tradičné pokrmy nie sú zďaleka všetky z nášho online receptára, ale viac si necháme zase na budúce. Veríme, že sme vás inšpirovali či pripomenuli zabudnuté recepty, ktoré spoločne s nami radi oprášite.
Ďalších päť starých ale dobrých postupov na zaujímavé jedlá, ktoré sa aj napriek svojmu veku tradujú dodnes:

Striedme pokrmy zo staroslovenskej kuchyne: Vyskúšajte kyseláky alebo sladkú zemiakovú babu

Striedme pokrmy zo staroslovenskej kuchyne: Vyskúšajte kyseláky alebo sladkú zemiakovú babu

Zostaňte v obraze, všetky dôležité novinky vám zašleme na váš e-mail.
Aktivujte si službu a dostávajte upozornenia na recepty dňa.

source