pondelok, 29 apríla, 2024

Iránsky rapper Toomaj Salehi bol odsúdený na smrť za hudbu kritizujúcu vládu

Iránsky rapperToomaj Salehi bol podľa jeho právnika a štátnych médií odsúdený na smrť iránskym revolučným súdom za piesne, ktoré kritizovali iránsku vládu.

"Bol vydaný príkaz na popravu Toomaja Sálehího," napísal v stredu na Twitteri Sálehiho právnik Amir Raesian.

Sálehího (33) iránske sily niekoľkokrát zatkli za kritiku korupcie režimu a potláčanie protestov vyvolaných smrťou Jina „Mahsa“ Aminiho. 22-ročná iránska Kurdka zomrela vo väzbe mravnostnej polície za údajné nosenie voľnej šatky.

Nahrávacia akadémia vydala v piatok večer vyhlásenie, v ktorom odsúdila Salehiho odsúdenie: „Nahrávaciu akadémiu veľmi znepokojujú nedávne správy týkajúce sa Toomaja Salehiho. Žiadny umelec by sa nemal báť o svoj život alebo živobytie, keď sa vyjadruje prostredníctvom svojho umenia. Hudba je vo svete mocnou silou dobra a dnes je potrebná viac ako kedykoľvek predtým. Stojíme pri hudobných tvorcoch na celom svete, ktorí využívajú svoje dary na objasnenie ľudského stavu, a budeme naďalej neúnavne pracovať na ochrane umeleckej slobody.“

Meek Mill patrí medzi umelcov, ktorí tiež kritizovali Salehiho zatknutie a odsúdenie, pričom na X/Twitter napísal : „Odsúdili ma na smrť za pieseň free that man wtf“ vo štvrtok, po ktorej nasledovalo „Free toomaj!“

„Dôrazne odsudzujeme rozsudok smrti Toomaja Salehiho a päťročný trest pre kurdsko-iránskeho rappera Samana Yasina. Vyzývame na ich okamžité prepustenie,“napísal vo štvrtok Úrad osobitného vyslanca Spojených štátov pre Irán. "Toto sú najnovšie príklady brutálneho zneužívania vlastných občanov režimom, nerešpektovania ľudských práv a strachu z demokratickej zmeny, o ktorú sa Iránci snažia."

Sálehí bol pôvodne odsúdený na šesť rokov väzenia za účasť na protestoch proti smrti Aminiho, ale bol prepustený po tom, čo iránsky najvyšší súd rozhodol, že zistil nedostatky v pôvodnom rozsudku. Podľa vyhlásenia zverejneného Úradom vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) bol rapper zatknutý v novembri v novembri za to, že na videu odhalil, že bol mučený a umiestnený na 252 dní do samoväzby po jeho zatknutí v októbri 2022.

Nazanin Boniadi, Arian Moayed a Maz Jobrani patria medzi iránskych hercov, ktorí od minulého roka volajú po prepustení Sálehího.

"Toomaj bol zatknutý za pokojné uplatňovanie svojich ľudských práv vrátane práva na slobodu prejavu," zdieľal Boniadi minulý rok vo videu pre Amnesty International o Salehiho zatknutí.

„Toomajovým jediným zločinom bolo vyjadriť svoju podporu a umelecký hlas. Ako komik si neviem predstaviť svet, v ktorom sú umelci uväznení za vyjadrenie svojho hlasu,“ dodáva Jobrani vo videu.


source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY