pondelok, 29 apríla, 2024

Čínski astronauti vykonali núdzové opravy vesmírnej stanice po dopade trosiek

Posádka čínskej vesmírnej stanice uskutočnila minulú zimu dve výstupy do vesmíru, aby opravila solárne krídla pripojené k jadrovému modulu, ktoré boli poškodené vesmírnym odpadom.

Hlavný modul vesmírnej stanice Tiangong, Tianhe, utrpel v dôsledku nárazu čiastočnú stratu energie, čo viedlo Čínu k vyslaniu svojich astronautov na pár výstupov do vesmíru na opravu obežnej dráhy. Nedávne výstupy do vesmíru boli historické a boli prvým prípadom, keď museli čínski astronauti vykonávať opravy na obežnej dráhe. Ako teraz uvádza štátne médium Xinhua , tieto opravy boli úspešné a opravili solárne krídla základného modulu.

Sedemnásťčlenná posádka Shenzhou – astronauti Tang Hongbo, Tang Shengjie a Jiang Xinlin – strávili takmer 16 hodín pripútaní k vesmírnej stanici počas dvoch výstupov do vesmíru, prvý 1. decembra 2023 a druhý 1. marca 2024. Čínska vesmírna agentúra s posádkou (CMSA) . Solárne polia vesmírnej stanice sú podľa Xinhua teraz plne funkčné, pričom poznamenala, že poškodenie bolo výsledkom „nárazu vesmírneho odpadu na napájacie káble solárneho krídla“.

Člen posádky Shenzhou 17 opravuje solárne panely počas nedávneho výstupu do vesmíru.

Člen posádky Shenzhou 17 opravuje solárne panely počas nedávneho výstupu do vesmíru.
Obrázok : Čínsky pilotovaný vesmír

Nie je jasné, kedy došlo k dopadu na vesmírnu stanicu, ani čo presne mohlo zasiahnuť solárne polia. Vzhľadom na to, že k prvému výstupu do vesmíru došlo v decembri, je pravdepodobné, že k nárazu došlo krátko predtým. Môže ísť o prirodzený výskyt mikrometeoritu na obežnej dráhe alebo o dôsledok vesmírneho odpadu, ktorý vytvoril človek.

Čínska vesmírna stanica Tiangong vykonala niekoľko manévrov, aby sa vyhla vesmírnemu odpadu, povedal Lin Xiqiang, zástupca riaditeľa CMSA, počas nedávnej tlačovej konferencie, ako uvádza Xinhua. Najnovší incident podnietil čínsku vesmírnu agentúru prijať preventívne opatrenia na zmiernenie rizík vesmírneho odpadu. Nadchádzajúca misia na stanicu prinesie „zosilnenia ochrany pred kozmickým odpadom pre mimovozové potrubia, káble a kritické vybavenie počas ich mimovozových aktivít,“ uvádza Xinhua.

Podľa Lina vesmírna agentúra zlepšila svoju schopnosť predpovedať obežnú dráhu vesmírnej stanice a okolitých objektov, zdokonalila postupy varovania pred kolíziou vo vesmíre a vyhýbacie manévre a znížila počet falošných poplachov o 30 percent, informovala agentúra Xinhua. CMSA tiež použije kameru s vysokým rozlíšením na robotickom ramene vesmírnej stanice a extravozidlové ručné kamery používané astronautmi na kontrolu Tiangongu zvonku a analýzu pravdepodobnosti dopadov malých úlomkov.

Riziká, ktoré predstavuje vesmírny odpad na obežnej dráhe, rastú s tým, ako štartuje viac kozmických lodí, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť orbitálnej kolízie. Začiatkom tohto roka sa nefunkčný ruský satelit dostal do vzdialenosti 10 metrov od kozmickej lode TIMED NASA, čo by spôsobilo, že na obežnej dráhe by sa vznášali ďalšie tisíce úlomkov vesmírneho odpadu.

Ak chcete viac vesmírnych letov vo svojom živote, sledujte nás na X a uložte si ako záložku stránku venovanú vesmírnym letom spoločnosti Gizmodo .

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY