pondelok, 29 apríla, 2024

Zničenie domu Ellwoodovho domu Chrisa Pratta v LA symptóm „systémových problémov“

Nechráneným modernistickým domom hrozí demolácia , pretože pozemok má často väčšiu hodnotu ako architektonické dedičstvo, hovorí Docomomo US v reakcii na herca Chrisa Pratta, ktorý zbúral dom od architekta Craiga Ellwooda.

Pratt a jeho manželka Katherine Schwarzenegger pritiahli pozornosť online, keď sa objavila správa, že pár začal pracovať na dome s rozlohou 15 000 štvorcových stôp namiesto domu Zimmerman od Ellwooda , ktorý navrhoval budovy v Los Angeles od začiatku 50. do polovice 70. rokov 20. storočia. .

Nachádza sa v oblasti Brentwood, oproti domu, ktorý vlastnila Schwarzeneggerova matka , dom Zimmerman bol dokončený v roku 1950 a bol jedným z prvých projektov Ellwoodu.

Zbúrali ho Pratt a Schwarzenegger, ktorí chceli pozemok využiť na rozľahlé sídlo.

Výkonná riaditeľka Docomomo v USA Liz Waytkus tvrdí, že demolácia domu z polovice storočia je súčasťou širšej otázky, že vyhľadávaný pozemok a umiestnenie majú prednosť pred významom historických domov.

"Problém je systémový," povedala Dezeenovi. "Staršie domy z polovice storočia sú menšie a nedostavané pre ich pozemky."

"Pozemok sa stal cennejším ako dom, a aj keď ľudia chápu hodnotu takéhoto domu, poloha a hodnota pozemku často prevýšia architektonický význam."

Interiér domu Zimmerman od Craiga Ellwooda
Dom z polovice storočia od Craiga Ellwooda bol zničený, aby uvoľnil miesto pre kaštieľ

Zimmermanov dom bol jednoposchodový dom s pôvodnou terénnou úpravou od Garretta Eckba , ktorý bol tiež zničený pri demolácii.

Dom bol predaný Prattovi koncom minulého roka. Vo videu nasnímanom pri predaji domu v roku 2020, ktoré bolo nedávno zdieľané na Tiktoku , sa jeho štruktúra a pôvodné vybavenie zdajú byť v dobrom stave.

Waytkus prirovnal demoláciu Zimmermanovho domu k strate domu Geller I na Long Islande od modernistického architekta Marcela Breuera , ktorý bol zbúraný v januári 2022.

Zdôraznila, že Docomomo US pracuje na vzdelávaní ľudí o histórii domov, ako sú tieto, pričom sa usiluje o najlepšie výsledky pre historické domy bez toho, aby šliapali po individuálnych súkromných vlastníckych právach.

Skupina v súčasnosti spolupracuje so Southampton Village Board of Architectural Review and Historic Preservation na ochrane piatich domov v Southamptone na Long Islande, vrátane domu z roku 1979, ktorý navrhol architekt Norman Jaffe a ktorý pôvodný majiteľ plánuje zbúrať .

Waytkus vyjadril, že rozhovory s vlastníkmi nehnuteľností sú dôležité na ochranu dedičstva historických domov a prinajmenšom ich riadne zdokumentované.

"Sme rozumní ľudia a ocenili by sme, že by sa majitelia nehnuteľností porozprávali s predstaviteľmi komunít, ako sú Docomomo US/SoCal a Los Angeles Conservancy v prípade [Zimmerman House], predtým, ako stiahnu povolenie na demoláciu," povedal Waytkus.

"Minimálne niektoré prvky mohli byť zachované alebo opätovne použité a majetok mal byť zdokumentovaný."

"Majitelia domov sa tiež mohli vyhnúť tejto negatívnej publicite rozšírením možnosti komunikácie a spolupráce s našou komunitou," dodala. "Vždy sme otvorení týmto rozhovorom."

Nezisková ochranárska skupina Los Angeles Conservancy nahlásila plánovanú demoláciu Zimmermanovho domu v januári , ale nedošlo k žiadnej ochrane.

V roku 2022 Waytkus napísal, že demolácia Breuerovho domu Geller I by mala byť budíčkom na ochranu moderných budov , na čo nadviazal Docomomo výber 11 významných budov z 20. storočia, ktorým v USA hrozí demolácia .

Autorom fotografie je Julius Shulman prostredníctvom Paul Getty Trust, Getty Research Institute, Los Angeles.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY