pondelok, 29 apríla, 2024

Bezpečnosť pôstu na chudnutie

Prečo by sa pôsty, ktoré trvali dlhšie ako 24 hodín a najmä tri a viac dní, mali vykonávať len pod dohľadom zdravotníckeho pracovníka a najlepšie na klinike?

Týždeň alebo dva hladovanie môže v skutočnosti narušiť stratu telesného tuku, ako je znázornené na začiatku môjho videa Je pôst na chudnutie bezpečný? . Nakoniec však po treťom týždni pôstu začne úbytok tuku u obéznych jedincov predbehnúť úbytok svalovej hmoty, ako je vidieť v grafe nižšie a v čase 0:14 v mojom videu . Je bezpečné vydržať tak dlho bez jedla?

Jeho zástancovia hovoria o pôste ako o očistnom procese, ale niektoré z toho, čo sa z nášho tela odstraňuje, sú nevyhnutné vitamíny a minerály. Ľudia, ktorí sú dostatočne ťažkí, môžu hladovať až 382 dní bez kalórií, ale nikto nevydrží ani zlomok tohto času bez vitamínov. Napríklad skorbut možno diagnostikovať už za štyri týždne bez akéhokoľvek vitamínu C. Beriberi, nedostatok tiamínu (vitamín B1), môže u pacientov nalačno začať ešte skôr. A keď sa prejaví , môže to mať za následok poškodenie mozgu v priebehu niekoľkých dní, ktoré sa nakoniec môže stať nezvratným.

Aj keď pacienti nalačno hlásia problémy, ako je nevoľnosť a poruchy trávenia po užití doplnkov, všetky mesiace trvajúce prípady pôstu, o ktorých som hovoril predtým, dostávali podľa potreby denné multivitamíny a minerálne doplnky. Bez suplementácie hladovkári a tí, ktorí podstupujú dlhotrvajúce pôsty z terapeutických alebo náboženských dôvodov (ako baptistický pastor, ktorý dúfa, že „ posilní svoje duchovné sily na exorcizmus“), skončili paralyzovaní, upadli do kómy alebo ešte horšie.

Nedostatok živín nie je jediným rizikom. Po prečítaní všetkých úspešných správ o masívnom úbytku hmotnosti z dlhodobého hladovania v lekárskej literatúre sa jeden lekár rozhodol, že to so svojimi pacientmi vyskúša. Z prvého tucta, čo to skúšal, dvaja zomreli. Pri spätnom pohľade, dvaja pacienti, ktorí zomreli, začali so srdcovým zlyhaním a užívali diuretiká. Pôst sám o sebe spôsobuje výraznú diurézu, čo znamená stratu vody a elektrolytov močom, takže to bola kombinácia pôstu nad tabletkami na vodu, ktorá pravdepodobne vyčerpala draslík a spustila ich smrteľné srdcové rytmy. Doktor sa snažil poukázať na to, že obaja ľudia, ktorí zomreli, začali „s ťažkým srdcovým zlyhaním, komplikovaným hrubou obezitou; ale obaja sa výrazne zlepšili počas liečby hladovaním.“ Zdá sa to ako malá útecha, pretože obaja boli mŕtvi v priebehu niekoľkých týždňov.

Nie všetky úmrtia pri liečbe nalačno však skomplikovalo súčasné užívanie liekov. Jeden výskumník píše: „Spočiatku sa mu darilo veľmi dobre a prežíval obvyklú eufóriu… Jeho pulz, krvný tlak a elektrolyty zostali uspokojivé, no v polovici tretieho týždňa liečby náhle skolaboval a zomrel. Táto línia liečby je určite lákavá, pretože vedie k úbytku hmotnosti a pacient sa cíti oveľa lepšie, ale správa o smrteľných prípadoch – celá časť o zabíjaní ľudí – „musí z nej urobiť veľmi podozrivú líniu manažmentu“.

Na rozdiel od všeobecnej predstavy, že srdcový sval je počas pôstu špeciálne ušetrený , zdá sa, že srdce zažíva podobné chradnutie svalov. Toto bolo „ popísané u obetí varšavského geta“ počas druhej svetovej vojny v pozoruhodnej sérii podrobných štúdií, ktoré vykonali lekári geta predtým, ako sami podľahli. V prípade s názvom „Hrubá fragmentácia srdcového vlákna po terapeutickom hladovaní na obezitu“ 20-ročná žena úspešne „ dosiahla svoju ideálnu váhu“ po tom, čo schudla 128 libier hladovaním počas 30 týždňov. "Po raňajkách z jedného vajíčka," dostala infarkt a zomrela. Pri pitve, ako môžete vidieť nižšie a o 3:44 v mojom videu , svalové vlákna v jej srdci vykazovali známky rozsiahleho rozpadu. Patológovia navrhli, že režimy nalačno „by sa už nemali odporúčať ako bezpečný prostriedok na zníženie hmotnosti“.
Prerušenie pôstu sa javí ako najnebezpečnejšia časť. Po druhej svetovej vojne až jeden z piatich vyhladovaných japonských vojnových zajatcov tragicky zomrel po oslobodení. Teraz známy ako „syndróm dokrmovania“, zlyhanie multiorgánového systému môže byť výsledkom príliš rýchleho obnovenia pravidelnej stravy. Je to preto, že existujú kritické živiny, ako je tiamín a fosfor, ktoré sa používajú na metabolizmus potravy. Preto v kritickom okne dokrmovania, ak sa prijme príliš veľa potravy predtým, ako sa tieto živiny stihnú doplniť, dopyt môže prevýšiť ponuku. Akékoľvek zvyškové zásoby, ktoré ešte nosíte, sa môžu ešte viac znížiť s potenciálne fatálnymi následkami. To je dôvod, prečo sa záchranári učia vždy podávať tiamín pred jedlom obetiam, ktoré boli uväznené alebo inak neschopné jesť. Tiamín je zodpovedný za žltú farbu „banánových vrecúšok“, čo je výraz, ktorý ste možno počuli v lekárskych drámach na opis infúznej tekutiny, ktorá sa často podáva podvyživeným alkoholikom, aby sa predišlo podobnej reakcii. (Fotku z nich môžete vidieť nižšie a o 4:53 v mojom videu .) Každému, kto „prijíma zanedbateľný príjem potravy viac ako päť dní“, môže hroziť riziko vzniku problémov s dokrmovaním.
Pôst pod lekárskym dohľadom je teraz oveľa bezpečnejší, pretože existujú správne protokoly o dokrmovaní. Teraz vieme, aké varovné signály by sme mali hľadať a kto by v prvom rade nemal držať pôst, ako napríklad tí, ktorí majú pokročilé zlyhanie pečene alebo obličiek, porfýriu, nekontrolovanú hypertyreózu a tehotné a dojčiace ženy. Najkomplexnejšiu bezpečnostnú analýzu pôstu pod lekárskym dohľadom nedávno zverejnilo Centrum zdravia TrueNorth v Kalifornii. Vyskytli sa zo 768 návštev jej zariadenia na postenie do 41 dní nejaké nežiaduce udalosti? Bolo ich 5 961! Väčšina z nich boli mierne známe reakcie na pôst, ako je únava, nevoľnosť, nespavosť, bolesť hlavy, závrat, žalúdočná nevoľnosť a bolesť chrbta. Hlásené boli len dve vážne udalosti, bez obetí. Tabuľku si môžete pozrieť nižšie a v čase 5:58 v mojom videu .
"Pôst trvajúci dlhšie ako 24 hodín a najmä tie, ktoré trvajú 3 alebo viac dní, by sa mali vykonávať pod dohľadom lekára a najlepšie na klinike." Inými slovami, toto doma neskúšajte! Toto nie je len legalistická hlúposť. Napríklad normálne sa vaše obličky počas pôstu ponoria do režimu šetrenia sodíka, ale ak by sa táto reakcia pokazila, mohla by sa u vás rýchlo vyvinúť abnormalita elektrolytov, ktorá sa môže prejaviť len nešpecifickými príznakmi, ako je únava alebo závraty, ktoré možno ľahko odstrániť, kým je príliš neskoro.

Riziká akejkoľvek terapie musia byť založené na závažnosti ochorenia. Dôsledky obezity sa považujú za také vážne, že účinné terapie môžu mať „značne prijateľnú toxicitu“. Mnohí napríklad považujú veľkú operáciu obezity za opodstatnené riziko, ale kľúčové slovo je účinné.

Terapeutický pôst na obezitu bol do značnej miery opustený lekárskou komunitou nielen pre jeho neistý bezpečnostný profil, ale aj pre jeho pochybnú krátkodobú a dlhodobú účinnosť. Pamätajte, že pri pôste, ktorý trvá len týždeň alebo dva, sa vám môže podariť stratiť toľko telesného tuku alebo dokonca viac pri nízkokalorickej diéte ako pri bezkalorickej diéte.

Týždeň alebo dva hladovanie môže skutočne narušiť stratu telesného tuku. Ďalšie informácie o tejto téme nájdete v časti Je pôst prospešný pre chudnutie? a výhody hladovania na chudnutie testované .

Ak sa pýtate, aký je najlepší spôsob, ako schudnúť, napísala som o tom celú knihu! Prečítajte si , ako nedržať diétu .

Máte záujem dozvedieť sa viac o pôste? Pozrite si súvisiace videá nižšie.


source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY