nedeľa, 28 apríla, 2024

Preteky MotoGP, aby zaujali nové publikum v USA tak, ako to urobila F1

Marcos Ramirez zo Španielska a OnlyFans American Racing Team vedú pole počas pretekov Moto2 počas MotoGP Of The Americas minulú nedeľu v Austine v Texase. (Getty Images)

AUSTIN, Texas – Nový americký tím s väzbami na sériu vozidiel NASCAR , nová televízna dohoda v Spojených štátoch a nadchádzajúce americké vlastníctvo. MotoGP, verzia Formuly 1 v celosvetových motocyklových pretekoch, vyzerá byť pripravená na snahu kopírovať explozívny rast F1 v posledných rokoch a priviesť novú skupinu fanúšikov – najmä z USA – k vzrušeniu z rýchlosti na dvoch kolesách.

„Má to, po čom Američania od svojich športov skutočne túžia alebo požadujú: Kombináciu fyzických schopností a nebezpečenstva,“ povedal Bobby Epstein, prezident texaského pretekárskeho okruhu Circuit of the Americas, ktorý hostí jediné preteky MotoGP v USA.

Kúpa španielskej Dorny spoločnosťou Liberty Media a komerčné práva na MotoGP do konca roka podnietili špekulácie o tom, čo by mohlo prísť pre pretekársku sériu ukotvenú prevažne v Európe.

"Vedia, čo majú robiť, pozdvihli Formulu 1 na maximálny vrchol, aký sme kedy videli," povedal taliansky Francesco Bagnaia, šampión MotoGP 2022 a 2023 s Ducati . "Bude to skvelá príležitosť pre MotoGP."

Liberty prevzala Formulu 1 v roku 2017 a dohliadala na jej nárast popularity s rozšíreným kalendárom, novými pretekmi v Las Vegas a Miami a uhladenými dokumentárnymi seriálmi Netflix „Drive to Survive“.

Liberty ešte neodhalila konkrétne plány pre MotoGP, ale prezident a výkonný riaditeľ Greg Maffei označil sériu za „skvelú športovú podívanú, ktorú môžeme rozšíriť na širšie globálne publikum. Biznis má výrazný vzostup a my máme v úmysle rozšíriť tento šport pre fanúšikov MotoGP, tímy, komerčných partnerov a našich akcionárov.

MotoGP už má dva kľúčové prvky na rozšírenie svojho amerického publika: Trackhouse Racing sa v tejto sezóne dostal do seriálu a jeho potenciálny crossover osloví fanúšikov NASCAR; a dohodu o vysielaní so spoločnosťou TNT Sports, ktorá bude prenášať všetky šprintérske preteky a veľké ceny naživo cez platformy siete.

"Vidím obrovský potenciál, a to je presne dôvod, prečo som investoval do tohto športu," povedal Justin Marks, spolumajiteľ Trackhouse Racing s popovou hviezdou Pitbullom. "Chápem amerického spotrebiteľa motoristického športu." Rozumiem profilu amerického pretekárskeho fanúšika."

Títo fanúšikovia ocenia odvážnych jazdcov, ktorí pretekajú rýchlosťou až 200 míľ za hodinu (321 km/h) a krátke preteky, ktoré zvyčajne končia za menej ako hodinu, povedal Marks.

Trackhouse sa už snaží prilákať svojich fanúšikov NASCAR , aby sa pozreli na MotoGP.

Piloti Trackhouse NASCAR Ross Chastain a Daniel Suarez boli v paddocku MotoGP na Grand Prix of the Americas minulý týždeň pred vlastnými nedeľnými pretekmi . Začiatkom týždňa navštívili jazdci Trackhouse MotoGP Miguel Oliveira a Raul Fernandez centrálu tímu NASCAR v Severnej Karolíne.

Všetko to bolo krížovo propagované cez tímové účty sociálnych médií.

"Je to jediný čas, kedy budeme pretekať na americkej pôde." Strávil som veľa času rozhovormi s fanúšikmi, ktorí pristúpili, potriasli mi rukou a len povedali: 'Ďakujem, že robíte to, čo robíte a investujete do motocyklových pretekov,'“ povedal Marks.

Americkí fanúšikovia budú hľadať amerického jazdca. Nenájdu žiadneho — zatiaľ.

Žiadny Američan nejazdil na plný úväzok v MotoGP od roku 2015. Žiadny jazdec z USA nevyhral preteky MotoGP od roku 2011. Posledným americkým šampiónom bol v roku 2006 zosnulý Nicky Hayden.

Európa dominuje v rozvoji talentov na všetkých úrovniach. Z 22 jazdcov tejto sezóny je 16 zo Španielska vrátane Fernandeza alebo Talianska. Oliveira je Portugalec.

Joe Roberts, ktorý preteká za tím Onlyfans American Racing, je jediným americkým jazdcom na úrovni Moto2.

„Americký jazdec na najvyššej úrovni GP súťažiaci o víťazstvá je absolútne najlepší scenár. Len to chvíľu potrvá, kým sa tam dostanete. Dúfajme, že Trackhouse môže pomôcť pri vykurovaní tohto amerického talentu,“ povedal Marks.

V oznámení o prevzatí Liberty sa uvádza, že Dorna zostane „nezávisle riadenou spoločnosťou“, ktorá zostane sídliť v Madride. Carlos Ezpeleta, športový riaditeľ Dorny, minulý týždeň bagatelizoval vyhliadky na veľké zmeny v blízkej budúcnosti. Séria už pridala preteky v šprinte v štýle F1 a rozšírila svoj kalendár na 22 pretekov.

"Liberty si nemyslí, že šport potrebuje opravu, a my s tým súhlasíme," povedal Ezpeleta.

MotoGP mala v roku 2013 v USA tri preteky. Do roku 2016 to bolo na jeden. The Circuit of the Americas hostil seriál už desaťročie. Miesta pretekov sú väčšinou nastavené do roku 2026.

Epstein povedal, že pridanie nových amerických pretekov príliš skoro by len rozriedilo účasť na jeho pretekoch a nových. Marks by rád videl MotoGP nasledovať model F1 expandovať na nové americké trhy s medzinárodnou príťažlivosťou a chuťou, ako je južná Kalifornia alebo Miami. Marks si vybral Los Angeles ako miesto na odhalenie tímu Trackhouse a livrejí už v januári.

Priatelia Vince Chu (59) a Russ Smith (69) z Las Vegas absolvovali svoj prvý výlet na preteky v Austine minulý týždeň. Boli vystrojení vo výstroji Ducati, keď sa potulovali po fanúšikovskej zóne „Ducati Island“.

Obaja povedali, že dúfajú, že MotoGP pritiahne nových fanúšikov a privítali myšlienku ďalších pretekov, najmä na západnom pobreží. Ale mali tiež odkaz pre Liberty a akúkoľvek predstavu o expanzii: fanúšikovia MotoGP očakávajú, že ich séria zostane cenovo dostupná.

„Som fanúšikom Formuly 1, pochádzam z Las Vegas a nemohol som ísť na preteky do Vegas. (Cena) bola poburujúca,“ povedal Chu. "Ak je to smiešne ako Formula 1, ľudia nepôjdu."

AP auto racing: https://apnews.com/hub/auto-racing

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY