sobota, 27 apríla, 2024

Vaša klávesnica môže obsahovať viac baktérií ako vaše záchodové sedadlo

13. februára 2024 – Pokiaľ ide o najškodlivejšie predmety naokolo, tu je jeden hrubý: Vaša klávesnica môže obsahovať viac baktérií ako záchodová doska.

Koncentrácie a rozmanitosť baktérií na povrchu klávesnice sú „rušivé“, povedal Josh Gordon, ktorý sa špecializuje na prienik zdravia a digitálneho sveta v Geonode, online službe správy údajov.

"Hovoríme o E. coli , stafylokokoch , streptokokoch , aby sme vymenovali aspoň niektoré," povedal.

Teplo našich prstov na klávesnici spolu so všetkým, od kožných buniek po omrvinky jedla, vytvára „úrodnú živnú pôdu“ pre škodlivé baktérie, vysvetlil Gordon.

"Hygiena klávesnice už nie je len okrajovou poznámkou, ale nevyhnutnosťou," povedal. "Je to o vedomom vytváraní bezpečnejšieho a zdravšieho digitálneho prostredia pre nás všetkých."

Ale klávesnice sú sotva pôvodom tohto problému. Škodlivé mikroorganizmy – ako baktérie, vírusy a huby – sú tu s nami už od úsvitu ľudstva. A môžu byť smrteľné: Jednaštúdia odhaduje, že takmer 8 miliónov celosvetových úmrtí v roku 2019 bolo spojených s bežnými bakteriálnymi patogénmi.

Dana Hawkinson, MD, lekárska riaditeľka prevencie a kontroly infekcií na University of Kansas Health System, nazvala tieto mikroorganizmy „odvernými nepriateľmi“, ktorí môžu žiť takmer kdekoľvek. Sú na nespočetných povrchoch, ktorých sa počas dňa neustále dotýkame – ako sú kľučky dverí, bankomaty, pracovné dosky a verejná doprava.

„Nie je jasné, aký je skutočný výskyt chorôb z týchto zdrojov v porovnaní s baktériami nachádzajúcimi sa na našich telách a v nich,“ povedal. "Iba dotyk alebo kontakt s baktériami nespôsobí automaticky ochorenie pre veľkú väčšinu ľudí; naša pokožka poskytuje vynikajúcu bariéru proti invazívnym chorobám z týchto baktérií."

Ľudia v určitých profesiách, kde sa často používajú technologické zariadenia, sa môžu ocitnúť v ešte vyššom riziku bakteriálnych infekcií. Sestry napríklad neustále používajú počítačové klávesnice na zadávanie údajov o pacientoch počas ich často 12-hodinových zmien. Mnoho zdravotných sestier chápe, koľko mikroorganizmov môže pristáť na ich klávesniciach, keď sa zapájajú do ich stolov, povedala Esther Karioki, RN, ktorá prevádzkuje domov pre seniorov v Kansase.

"Väčšina [sestier] príde a utrie sestričku, utrie stôl predtým, ako si tam položí kabelku, " povedala. „Ale, samozrejme, odídem od toho počítača a príde niekto iný a použije ten počítač. Hygiena rúk nie je u každého rovnaká.“

Časté používanie chemických dezinfekčných prostriedkov na hardvéri, ako sú počítače, môže byť často odrádzané z dôvodu možného poškodenia zariadenia. Používanie krytov klávesnice – často vyrobených z plastu alebo silikónu – je pre sestry skvelým spôsobom, ako dezinfikovať a dezinfikovať svoje počítačové stanice bez toho, aby neustále poškodzovali svoje zariadenia, povedal Karioki.

Ďalšie bezpečnostné tipy od Gordona: Vyhnite sa jedeniu pri počítači. Častice jedla, ktoré sa dostanú medzi klávesy počítača, môžu spôsobiť baktérie. Tiež často čistite klávesnicu. Na odfúknutie prachu a nečistôt použite prachovku so stlačeným vzduchom. Potom použite dezinfekčné utierky na vyleštenie úlohy.

Okrem udržiavania poriadku v domácnosti a na pracovisku je podľa Hawkinsona jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť riziko škodlivých bakteriálnych ochorení, aj dobrá hygiena rúk. To zahŕňa časté umývanie rúk mydlom a vodou alebo dezinfekčnými prostriedkami na ruky na báze alkoholu.

„Používanie hygieny rúk po toalete, pred jedlom, po pobyte na verejných miestach, ako je telocvičňa alebo obchod, kde ste sa mohli dotýkať povrchov s vysokým dotykom, a inokedy počas dňa je najlepšou cestou k tomu, aby ste sa udržali v pohode. " povedal. "Pamätajte tiež, aby ste si nedávali ruky do očí, nosa a úst, pretože to môže byť hlavná brána do nášho tela, najmä pre respiračné vírusy."

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY