pondelok, 29 apríla, 2024

Meta stráca hodnotu 200 miliárd dolárov, pretože Zuckerberg sa zameriava na všetky spôsoby, ako spoločnosť stráca hotovosť

Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ spoločnosti Meta, svedčí pred súdnym výborom Senátu v budove Dirksenovho senátu 31. januára 2024 vo Washingtone, DC.

Alex Wong | Getty Images

Mark Zuckerberg založil Meta Zárobky hovoria o umelej inteligencii. Potom presedlal na metaverzum a predstavil náhlavné súpravy, okuliare a operačný systém svojej spoločnosti. Takmer celé svoje úvodné slová venoval mnohým spôsobom, ako Meta prichádza o peniaze.

Investori do toho neboli. Akcie Meta sa v stredu v rozšírenom obchodovaní prepadli až o 19 %, čím vymazali trhovú kapitalizáciu viac ako 200 miliárd dolárov. Pokles nastal napriek tomu, že spoločnosť Meta vykázala za prvý štvrťrok lepší zisk a tržby, ako sa očakávalo.

Zuckerberg vyzeral byť pripravený na výpredaj.

"Myslím si, že stojí za to upozorniť, že sme historicky videli veľa volatility našich akcií počas tejto fázy našej produktovej príručky, kde investujeme do škálovania nového produktu, ale ešte ho nespeňažujeme," povedal Zuckerberg. . Citoval minulé snahy, ako sú krátke video služby Reels, Stories a prechod na mobilné zariadenia.

Meta generuje 98 % svojich príjmov z digitálnej reklamy. Ale do tej miery, do akej Zuckerberg hovoril o reklamách, hľadel do budúcnosti a na spôsoby, akými by spoločnosť mohla potenciálne premeniť svoje súčasné investície na reklamné doláre. V diskusii o snahe Meta vybudovať „poprednú AI“ povedal: „Existuje niekoľko spôsobov, ako tu vybudovať masívne podnikanie vrátane škálovania obchodných správ, zavádzania reklám alebo plateného obsahu do interakcií AI.“

Strávil čas rozprávaním o Meta Llama 3, najnovšom veľkom jazykovom modeli spoločnosti, a nedávnom zavedení Meta AI, ktorá je odpoveďou spoločnosti na ChatGPT od OpenAI.

Zuckerberg potom prešiel k potenciálnym príležitostiam na expanziu na trhu náhlavných súprav so zmiešanou realitou, ako sú náhlavné súpravy pre prácu alebo fitness. Meta v pondelok otvorila prístup k operačnému systému, ktorý poháňa jej náhlavné súpravy Quest, čo podľa Zuckerberga pomôže ekosystému zmiešanej reality rásť rýchlejšie.

Hovoril tiež o Metaných okuliaroch AR, ktoré nazval „ideálnym zariadením pre asistenta AI, pretože im môžete dovoliť vidieť, čo vidíte, a počuť, čo počujete“.

Inteligentné okuliare Ray-Ban Meta Headliner.

Jake Piazza | CNBC

Jednotka Reality Labs spoločnosti Meta, v ktorej sa nachádza hardvér a softvér spoločnosti na vývoj rodiaceho sa metaverza, medzitým naďalej stráca peniaze. Reality Labs vykázali tržby za prvý štvrťrok 440 miliónov dolárov a straty 3,85 miliardy dolárov. Kumulatívne straty divízie od konca roka 2020 presiahli 45 miliárd dolárov.

Zuckerberg si kúpil nejaký čas.

Cena akcií Meta sa minulý rok takmer strojnásobila a od stredajšieho záveru vzrástla o 40 % v roku 2024. Začiatkom apríla dosiahla rekordných 527,34 USD.

Po brutálnom roku 2022 , počas ktorého spoločnosť stratila približne dve tretiny svojej hodnoty, sa zdá, že Zuckerberg opäť získal dôveru Wall Street.

Hnacím motorom rally bol plán znižovania nákladov, ktorý generálny riaditeľ spoločnosti Meta zaviedol začiatkom minulého roka, keď investorom povedal, že rok 2023 bude „rokom efektívnosti“. Spoločnosť znížila počet zamestnancov a odstránila nepotrebné projekty v snahe stať sa „silnejšou a svižnejšou organizáciou“.

Zuckerberg v stredu povedal, že Meta bude naďalej efektívne fungovať, ale presun existujúcich zdrojov do investícií do AI „zmysluplne zvýši naše investičné obálky“.

Očakáva sa, že kapitálové výdavky na rok 2024 budú v rozmedzí 35 až 40 miliárd USD, čo je nárast z predchádzajúcej predpovede 30 miliárd USD na 37 miliárd USD „keďže naďalej zrýchľujeme naše investície do infraštruktúry na podporu nášho plánu umelej inteligencie (AI), Meta. povedal.

Zuckerberg povedal, že očakáva „viacročný investičný cyklus“, kým sa produkty umelej inteligencie Meta rozšíria na ziskové služby, ale poznamenal, že spoločnosť má v tomto oddelení „silné výsledky“.

Finančná riaditeľka Meta Susan Li zopakovala Zuckerbergove poznámky a uviedla, že spoločnosť musí vyvinúť pokročilé modely a škálovať produkty skôr, ako budú prinášať zmysluplné príjmy.

"Aj keď je tu obrovský dlhodobý potenciál, sme na návratovej krivke oveľa skôr," povedal Li.

Ešte pred začatím výzvy investori znižovali svoje podiely. Je to preto, že spoločnosť Meta vydala ľahkú prognózu výnosov na druhý štvrťrok, ktorá zatienila tempo prvého štvrťroka.

Keď sa prepad akcií zintenzívnil, Zuckerberg povedal investorom, že ak sú ochotní prísť na cestu, môžu byť odmenení.

"Historicky boli investície do budovania týchto nových škálovaných skúseností v našich aplikáciách veľmi dobrou dlhodobou investíciou pre nás a pre investorov, ktorí s nami zostali a prvé signály sú aj tu celkom pozitívne," povedal Zuckerberg. "Vybudovanie poprednej AI však bude tiež väčším záväzkom ako ostatné skúsenosti, ktoré sme pridali do našich aplikácií, a to bude pravdepodobne trvať niekoľko rokov."

Nenechajte si ujsť tieto exkluzívne ponuky od CNBC PRO

AI ešte nie je „výťah“ pre Meta, ktorý ulica očakávala, hovorí Gene Munster z Deepwater

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY