sobota, 27 apríla, 2024

X-Men '97 presne vie, kam vás tolerancia dostane

Koncept tolerancie veľmi zavážil na Disney+ sérii X-Men '97 . A teraz, keď svet a to, čo zostalo z mutantského druhu, hľadí na ruiny Genosha , séria je pripravená zatnúť zuby a ukázať nejaké tesáky, čo nám dáva spravodlivo trpké preskúmanie toho, kde je morálka tejto tolerancie – morálka vrhnutá na tieň svojho najväčšieho idealistu, Charlesa Xaviera, si získal svojich hrdinov aj darebákov.

Obrázok k článku s názvom X-Men '97 presne vie, kam vás tolerancia dostane

X-Men '97 si minulý týždeň v "Lifedeath Part 2" dali priestor na dýchanie, aj keď tento priestor nebol presne poskytnutý postavám, ktoré to v tejto epizóde potrebovali. Ale dištancovanie „Bright Eyes“ od bezprostredného výpadku „Remember It“ čo i len o niekoľko týždňov umožňuje, aby táto udalosť uspokojila publikum aj naše postavy: a smútok a hnev, ktorý tu pretrváva, zasiahne o to viac. Ak Genosha predstavoval to najlepšie zo sna Charlesa Xaviera – domov, kde by mutanti mohli existovať ako samých seba, aby ich svet vnímal ako samých seba a prijímal ich len ako ďalšiu časť planéty –, potom sa následky jeho zničenia odohrávajú v „Bright Eyes“. “ ako vyvrátenie konečného nejasnosti tohto sna položením jednoduchej otázky. Kam sa dostane tolerancia tvárou v tvár genocíde?

Táto myšlienka sa obratne odohráva v úvodných časoch epizódy, od márnej frustrácie Jubilee z toho, že sa Rogue nezúčastnil na Gambitovom pohrebe, až po mrazivý rozhovor Cyclopsa s americkým prezidentom – moment, v ktorom sa opäť X-Men '97 ocitá ako čudne najvhodnejší na čas, v ktorom sa zverejňuje aj bez zámeru, keď vidíme svetového lídra, ktorý prekračuje optiku a voľby namiesto toho, aby zaujal postoj proti takmer vyhynutiu národa. Vidíme to znova, keď X-Men cestujú do Genosha, aby sa pokúsili pomôcť pri záchranných prácach, len aby sa znovu objavila Trish Tilby – zdanlivo ponúka útechu, ale v skutočnosti hrá ľudskú tvár a pýta sa našich hrdinov a tých, ktorí prežili, či je to stojí za to pozerať sa nahnevane po všetkom, čo sa stalo, aby sa zlepšili ich pocity uprostred trosiek tých najzávažnejších zlyhaní tohto zlepšovania. Vidíme to znova, keď Bobby a Jubilee navštívia bývalú matku, aby konečne odhalili jeho mutantské dedičstvo, len aby ona požehnane, nenútene prijala jeho identitu… a okamžite mu povedala, že musí byť mutantom ticho, pretože bohvie , čo si budú myslieť akcionári?

Obrázok k článku s názvom X-Men '97 presne vie, kam vás tolerancia dostane

Obrázok : Marvel

Ale aj keď je to všetko mimoriadne presvedčivé, najlepšie sústo z roku 1997 je ušetrené za to, že sa nezaoberáme ľudskou optikou, ale nadčlovekom. Keď sa zúrivá Rogue prediera zariadeniami americkej armády a snaží sa dolapiť Traska a Gyricha – a tajomného „OZT“, ktorý ich oboch spája –, nakoniec zistí, že sa križuje s nikým iným ako s Kapitánom Amerikou. Steve zisťoval, čo je on sám OZT, a frustrovane poznamená Rogueovi, že Gyricha táto entita vydala z americkej väzby, čo mu ešte viac zviazalo ruky. Ale aj keď si všimol byrokraciu americkej politiky – nie takú, že by Stevovi zabránil urobiť správnu vec predtým! – Steve zostáva nástrojom kompromisu v príbehu X-Men '97 , keď prosí Rogue, aby sa pokúsil ustúpiť jej hnev, bez ohľadu na to, aký platný je, a keď jej na oplátku povie, že jej nemôže pomôcť pokračovať v pátraní po Gyrichovi mimo hraníc USA. Opäť je to opäť to slovo, optika toho všetkého. Captain America nemôže byť videný v nepriateľskej akcii v cudzej krajine, pokiaľ to nie je v záujme Ameriky, a rozhodne ho nemožno vnímať ako priateľa mutantov v tomto procese. A ako mu Rogue oprávnene hovorí (po tom, čo hodil svoj štít do vzdialenej hory, čím ho v danom momente ukázal so všetkou jeho skutočnou hodnotou), Steve a predstava Captain America ako ideálu nezaujme definitívny postoj. : zbabelý, poľutovaniahodný postoj tvárou v tvár genocíde.

Zdvihnúť viečko z očí X-Menov si možno vyžadovalo zranenie a hrôzu Genosha, no konečne sa to dvíha – aj keď sa už zdvihlo z očí ich nepriateľov. Samozrejme, vedeli sme to od samého začiatku: vo väzení hneď v prvej epizóde sa Gyrich tešil zhromaždeným X-Men, že „tolerancia je zánik“. Vieme, že ide o tézu, ktorú séria preskúma vo svojom závere, keďže smerujeme do trojdielneho finále tejto sezóny s touto frázou ako názvom. V „Bright Eyes“ sa mutantom znovu a znovu hovorí, aby tolerovali, a znova a znova sa ukazuje, že sily, ktoré sa proti nim zhromažďujú, rastú na sile a egu, pretože sami túto myšlienku už dávno opustili. Takže keď sa Rogue znovu spojí so zvyškom X-Menov, aby prenasledoval Gyricha a vodcov OZT a Traska až do Madripooru, vidíme, čo sa podarilo získať pre nepriateľov mutantného druhu tým, že ich chránila ľudská výzva k tolerancii.

Obrázok k článku s názvom X-Men '97 presne vie, kam vás tolerancia dostane

Obrázok : Marvel

X-Men zistia, že Traskovo zariadenie je naplnené technológiou Sentinel, ktorá sa nepodobá ničomu, čo doteraz videli – pokročilejšie, ľudskejšie, zdanlivo nemožné pre materiál tej doby. Dokonca aj samotný Trask sa krúti a otáča po tom, čo ho Rogue nechá zdanlivo spáchať samovraždu, len aby sa desivo premenil na mŕtvolu človeka-Sentinela, ktorá v priebehu niekoľkých sekúnd vyloží X-Menov a takmer ich pridá k Genoshovým obetiam, nebyť včasného návratu Cablea. (bez osobnej drámy by to neboli X-Men a chudák Scott ani nemá čas zaoberať sa vedomím, že Cable bol vždy jeho syn). Ale “Bright Eyes” predstavuje svoju najlepšiu pascu pre publikum, zatiaľ čo X-Men sú ponechaní na to, aby sa zamysleli nad tým, kde ich tolerancia opustila tvárou v tvár tomuto drvivému nepriateľovi. Trask nepracoval pre Sinister; Sinister pracoval pre niekoho iného. A keď sa pozrieme na zvláštnu ružovú bytosť, ktorá drží v zajatí živého Magneta, zistíme, že skutočným strojcom za tým všetkým nie je nikto iný ako Bastion.

Bastion, predstavený v roku 1996 pred celofranšízovým podujatím „Operation Zero Tolerance“, v komikse Bastion je vrcholom projektu Sentinel: nesvätým amalgámom Master Molda a Nimroda s cieľom vytvoriť dokonalú zbraň proti mutantom. So všetkou silou strážcu v ľudskej podobe v „Operácii nulovej tolerancie“ Bastion vyvíja Primárne strážce – podobne ako to, čo vidíme v tejto epizóde Trask, nanotechnológiu, ktorá dokáže premeniť obyčajného človeka na mutantný stroj na zabíjanie. V mnohých ohľadoch necháva masku toho, čo Sentinelci vždy predstavovali, skutočne padnúť: už nie obrie, robotické, monštruózne formy – známe, ale vzdialené a extrapolované – ale obraz človeka, ktorý má schopnosť vyhladiť mutantský druh vlastnými rukami. . Konečná hra, kam nakoniec vedie človek, a konečná hlúposť Xavierovho sna o asimilácii.

Obrázok k článku s názvom X-Men '97 presne vie, kam vás tolerancia dostane

Obrázok : Marvel

Ale keď sa X-Men znova pozerajú do suda vyhynutia, aj oni si uvedomili, kde má tolerancia príčinu: šesť stôp v zemi. S touto zatrpknutou lekciou sa jednoducho musia dostať von živí, aby dokázali svetu, že oslobodenie mutantov príde z jeho vlastných rúk.

X-Men '97 je teraz k dispozícii na streamovanie na Disney+ .


Chcete viac noviniek io9? Zistite, kedy môžete očakávať najnovšie vydania Marvel , Star Wars a Star Trek , aké budú ďalšie novinky DC Universe vo filme a televízii a všetko, čo potrebujete vedieť o budúcnosti Doctora Who .

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY