sobota, 27 apríla, 2024

Pracovníci, ktorí zarábajú až 58 000 dolárov ročne, by mohli čoskoro získať nárok na príplatky za nadčasy

Ďalšie milióny Američanov by mohli získať nárok na príplatky za nadčasy.

Administratíva Bidena-Harrisa v utorok oznámila konečné pravidlo , ktoré zvyšuje hranicu minimálnej mzdy, aby sa kvalifikoval na čas a pol odmeny po 40 hodinách práce za týždeň.

Zástancovia tvrdia, že nový limit bude znamenať, že pracovníci s nižším príjmom budú spravodlivo odmeňovaní za dlhé hodiny a očakáva sa, že obchodné skupiny ho právne napadnú.

Tu je to, čo by ste mali vedieť:

Nové platové limity

Od 1. júla 2024 by ľudia zarábajúci menej ako 43 888 dolárov ročne alebo 844 dolárov týždenne mali nárok na príplatky za nadčasy.

Do 1. januára 2025 sa táto hranica platu zvýši na 58 656 USD ročne alebo 1 128 USD za týždeň.

Pravidlo tiež zahŕňa automatické zvyšovanie na túto úroveň platovej oprávnenosti každé tri roky, počnúc rokom 2027, aby sa udržal krok s meniacim sa trhom práce a mzdami.

Súčasná hranica platu, ktorá má nárok na odmenu za nadčas, je 35 568 dolárov ročne na základe limitu stanoveného administratívou Trumpa v roku 2019 – prvé zvýšenie od roku 2004.

Viac peňazí alebo času späť pracovníkom

Zástancovia tvrdia, že nové pravidlo zabezpečí, že ľudia, najmä na menej platených pozíciách, dostanú zaplatené za svoj čas, ak budú pracovať dlhšie ako tradičný pracovný týždeň.

"Príliš často pracujúci s nižším platom vykonávajú rovnakú prácu ako ich hodinoví kolegovia, ale trávia viac času mimo svojich rodín bez dodatočnej mzdy," uviedla úradujúca ministerka práce Julie Su v tlačovej správe.

Mohlo by to tiež spôsobiť, že podniky prispôsobia svoje postupy tak, aby ľudia pracovali menej nadčasov, čím sa zamestnancom vráti viac času.

Kto je ovplyvnený

Ochrana odmeňovania nadčas v zákone o spravodlivých pracovných normách hovorí, že takmer všetci hodinoví pracovníci majú nárok na 1,5-násobok ich mzdy po 40 odpracovaných hodinách za týždeň. Nové pravidlo ministerstva práce sa vzťahuje na zamestnancov pod určitou úrovňou platu.

Očakáva sa, že zvýšenie nadčasov ovplyvní 4,3 milióna pracovníkov , z ktorých 56 % tvoria ženy a 24 % z nich sú pracovníci inej farby pleti, podľa ľavicovo orientovaného Inštitútu hospodárskej politiky.

Väčšina dotknutých pracovníkov je zamestnaná v profesionálnych a obchodných službách, zdravotníckych a sociálnych službách a finančných činnostiach.

Zhruba 15 % zamestnancov má v súčasnosti nárok na príplatky za nadčasy, čo sa v rámci nových platových limitov zhruba zdvojnásobí. Je to však oveľa menej ako 60 % platených pracovníkov, ktorí mali v 70. rokoch nárok na príplatky za nadčasy podľa EPI.

Odvtedy hranica nedrží krok s rastom miezd, tvrdia odborníci.

Viac ochrany pracovníkov na ceste

Samostatne Federálna obchodná komisia vydala v utorok konečné pravidlo zakazujúce nesúťaženie , ktoré podľa zástancov podporí zmenu zamestnania, vyššie mzdy, nové podniky a inovácie.

Dohoda o zákaze konkurencie je zmluva, v ktorej zamestnanec súhlasí s tým, že sa po odchode zo spoločnosti nepripojí alebo nezavedie ku konkurencii. FTC odhaduje, že 30 miliónov alebo 18 % pracovníkov v USA je v súčasnosti predmetom zákazu konkurencie.

Agentúra odhaduje, že táto zmena zvýši priemerný zárobok pracovníka o 524 dolárov ročne, zníži náklady na zdravotnú starostlivosť až o 194 miliárd dolárov v nasledujúcom desaťročí a povedie k 2,7% nárastu začínajúcich podnikov alebo približne 8 500 nových podnikov ročne.

Pravidlo nadobudne účinnosť 120 dní po zverejnení vo federálnom registri, hoci sa očakáva, že obchodné skupiny ho napadnú.

Chcete získať prácu svojich snov v roku 2024? Zúčastnite sa nového online kurzu CNBC How to Ace Your Job Interview, kde sa dozviete, čo náboroví manažéri skutočne hľadajú, techniky reči tela, čo povedať a čo nehovoriť a ako najlepšie hovoriť o odmeňovaní.

Navyše sa prihláste na odber bulletinu CNBC Make It's a získajte tipy a triky na úspech v práci, s peniazmi a v živote.

Koľko skutočne stojí kúpa domu v Taliansku za 1 dolár

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY