sobota, 27 apríla, 2024

Geely predá akcie Volvo Truck za 1,3 miliardy dolárov

Čínska spoločnosť Zhejiang Geely Holding Group predáva všetky svoje akcie triedy B v automobilke Volvo AB, ktoré mali na konci obchodovania v Štokholme hodnotu 14,46 miliardy švédskych korún (1,32 miliardy USD).

Geely vo vyhlásení uviedla, že odpredaj je „v súlade s jej dlhodobou stratégiou“ a že zostane druhým najväčším investorom Volva s 88,5 miliónmi akcií A.

„Strategická úprava Geely Holding a zahrnutie AB Volvo do jeho portfólia výroby automobilov a investícií je súčasťou riadenia rizík a diverzifikovanej investičnej stratégie skupiny,“ uviedla spoločnosť.

Geely ponúka 49,5 milióna akcií prostredníctvom BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe a Barclays, podľa termínovaného listu. Švédska holdingová spoločnosť, ktorá vlastní akcie Geely, uviedla, že predáva akciu za 285,9 SEK, čo je viac ako 2% zľava z jej záverečnej ceny.

Volvo v stredu oznámilo prevádzkový zisk za prvý štvrťrok, ktorý prekonal očakávania analytikov, keďže výrobca nákladných vozidiel kompenzoval ubúdajúce objednávky účtovaním vyšších cien. Spoločnosť znižovala výrobu, pretože dopyt sa po období zotavenia po pandémii vracia na typickejšiu úroveň. Jej akcie v tomto roku vzrástli o 12 %.

Geely oddelila svoj podiel vo Volve v januári a v novembri predala aj časť svojho podielu v Volvo Car AB. Holdingová spoločnosť, ktorá stojí za jedným z najvýznamnejších čínskych výrobcov automobilov, musela začiatkom tohto roka pomôcť spoločnosti Polestar , bojujúcemu výrobcovi elektrických vozidiel, ktorú založila spolu so spoločnosťou Volvo Car.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY