sobota, 27 apríla, 2024

Bonanza ziskov Tech tento týždeň žiari v centre pozornosti na rastúce problémy v spoločnosti Tesla, Google

Sundar Pichai, výkonný riaditeľ spoločnosti Alphabet Inc., počas Stanfordského fóra pre podnikanie, vládu a spoločnosť v roku 2024 v Stanforde v Kalifornii, USA, v stredu 3. apríla 2024.

Justin Sullivan | Getty Images

Keď sa technici chystajú tento týždeň vykazovať zárobky, čelia tak horám drámy.

v spoločnosti Google , došlo k protestom a reštrukturalizáciám, kým Tesla práve oznámila hromadné prepúšťanie, znižovanie cien a stiahnutie Cybertrucku . spoločnosti Microsoft Vzťah OpenAI čelí novej kontrole a rodičovskej spoločnosti Meta na Facebooku hlavné uvedenie jeho nového asistenta umelej inteligencie minulý týždeň nedopadlo tak dobre.

Znepokojujúce správy prichádzajú spolu s generatívnou AI zlatou horúčkou, keď hráči Big Tech preháňajú novú technológiu do svojich rozsiahlych portfólií produktov a funkcií, aby sa uistili , že nezaostanú na trhu, ktorý podľa predpovedí dosiahne v priebehu 10 rokov tržby vo výške 1 bilióna dolárov .

Wall Street bola otvorene znepokojená nadchádzajúcimi výsledkami, pričom minulý týždeň stlačila technicky náročný Nasdaq Composite o 5,5 %, čo je najstrmší týždenný prepad od novembra 2022. Nvidia , ktorý sa ukázal ako miláčik AI, sa prepadol o 14 % a vedie v sklze.

„Či bude tento výpredaj technológií pokračovať, myslím si, že to naozaj závisí od toho, ako sa ohlási mega-cap tech,“ povedal King Lip, hlavný stratég spoločnosti BakerAvenue Wealth Management, v rozhovore pre „Closing Bell“ CNBC v pondelok. "Teraz, keď sme mali malú korekciu, boli ocenenia rozhodne rozumnejšie."

Lip povedal, že za posledných pár týždňov jeho firma „zmenšila časť našej technologickej expozície“.

Technologické spoločnosti nalievajú rekordné sumy do vznikajúcich generatívnych startupov s umelou inteligenciou a masívne investujú do procesorov Nvidia, aby vytvorili modely AI a spustili obrovské pracovné zaťaženie. Zatiaľ čo tento trh rýchlo rastie, investori sa obávajú, že iné problémy by mohli viesť k poklesu výdavkov.

Počas tohtotýždňových výziev o zárobkoch budú spoločnosti pravdepodobne naďalej zdôrazňovať svoje úsilie o zníženie nákladov a zvýšenie ziskov, čo je téma efektívnosti , ktorá sa v tomto odvetví šíri od začiatku minulého roka.

Tesla začína technickú ziskovú sezónu po utorkovom ukončení obchodovania, pričom akcie výrobcu elektrických vozidiel sa obchodujú na najnižšej úrovni od januára 2023. Meta, ktorá zaznamenala najväčší týždenný pokles akcií od augusta, nasleduje v stredu. Microsoft a materská spoločnosť Google Alphabet vo štvrtok informovali, že Wall Street podrobne sleduje, ako firmy plánujú svoje rozpočty na infraštruktúru AI.

Tu sú niektoré z najväčších problémov, ktorým čelia veľké technologické spoločnosti vo svojich správach tento týždeň.

Tesla

Tesla Cybertruck sedí na pozemku v predajni Tesla 15. apríla 2024 v Austine v Texase.

Brandon Bell | Getty Images

Akcie Tesly klesli v pondelok už siedmy deň po sebe a teraz sú medziročne nižšie o 43 %. Očakáva sa, že EV spoločnosť Elona Muska vykáže pokles tržieb o približne 5 %, čo by bol prvý medziročný pokles tržieb od roku 2020, keď pandémia Covid prerušila prevádzku.

Zisky spoločnosti Tesla nasledujú po poburujúcej štvrťročnej správe o dodávkach a dodatočnom znížení cien vozidiel spoločnosti a jej prémiového asistenčného systému pre vodičov.

Minulý týždeň výrobca elektromobilov uviedol, že prepúšťa viac ako 10 % svojej pracovnej sily, a v ten istý deň vedúci pracovníci Drew Baglino a Rohan Patel oznámili svoj odchod.

„Keď pripravujeme spoločnosť na našu ďalšiu fázu rastu, je mimoriadne dôležité pozrieť sa na každý aspekt spoločnosti s cieľom znížiť náklady a zvýšiť produktivitu,“ napísal Musk v memorande oznamujúcom prepúšťanie.

O dva dni neskôr Musk informoval zamestnancov e-mailom , že spoločnosť rozoslala „nesprávne nízke“ odstupné niektorým prepusteným pracovníkom. A 12. apríla Tesla dobrovoľne stiahla z obehu viac ako 3 800 Cybertruckov, aby vyriešila problém so „zaseknutým pedálom“ zobrazený vo virálnom videu TikTok.

„Od konca roku 2023 sa nálada voči Tesle (TSLA) zhoršila,“ napísal v pondelok John Murphy, analytik Bank of America.

Meta

Meta vygeneruje viac reklamných dolárov ako jej konkurencia, hovorí Jefferies Brent Thill

Meta bola tento rok pre investorov dobrou stávkou napriek minulotýždňovému sklzu. Akcie v roku 2024 vzrástli o 36 % po takmer strojnásobení v minulom roku, keď generálny riaditeľ Mark Zuckerberg pre Wall Street povedal, že rok 2023 bude pre spoločnosť „rokom efektívnosti“.

Meta však stále čelí mnohým otázkam. Po prvé, jej divízia Reality Labs, v ktorej sú umiestnené všetky technológie virtuálnej reality pre vznikajúci metaverz, sa očakáva, že už druhé obdobie po sebe vykáže štvrťročnú stratu viac ako 4 miliardy dolárov.

Pokiaľ ide o AI, Meta minulý týždeň debutovala svojho asistenta – Meta AI – na WhatsApp, Instagram, Facebook a Messenger. Bola to najväčšia iniciatíva spoločnosti v oblasti umelej inteligencie v histórii a je pripravená postaviť sa proti ChatGPT od OpenAI a Gemini od Google .

Meta AI však rýchlo viedla ku kontroverzii. Asistentka sa údajne pripojila k súkromnej rodičovskej skupine na Facebooku a tvrdila, že má nadané a postihnuté dieťa , pričom v komentároch znelo jej skúsenosti so vzdelávacími programami v oblasti New Yorku. V inom prípade sa údajne pripojilo k fóru Buy Nothing a pokúsilo sa poskytnúť bezplatné darčeky pre neexistujúce položky.

Teraz musí Meta ukázať, že je pripravená na to, čo bude určite horúce volebné obdobie, keď sa prezident Joe Biden a republikán Donald Trump pripravujú na druhýkrát. Už od Trumpovej úspešnej prezidentskej kandidatúry v roku 2016 bol Facebook problematickým miestom pre politický diskurz a dezinformácie.

Očakáva sa, že spoločnosť Meta vykáže podľa LSEG nárast tržieb o 26 % oproti predchádzajúcemu roku na 36,16 miliardy USD. To by znamenalo najrýchlejšie tempo expanzie za akékoľvek obdobie od roku 2021.

Abeceda

Sundar Pichai, výkonný riaditeľ spoločnosti Alphabet Inc., počas Stanfordského fóra pre podnikanie, vládu a spoločnosť v roku 2024 v Stanforde v Kalifornii, USA, v stredu 3. apríla 2024.

Loren Elliott | Bloomberg | Getty Images

Počas rušného štvrtku kvôli zárobkom z technológií Alphabet pravdepodobne upúta najväčšiu pozornosť.

Minulý týždeň finančná riaditeľka Ruth Poratová oznámila reštrukturalizáciu finančného oddelenia Google, krok, ktorý bude zahŕňať prepúšťanie a premiestňovanie, keďže spoločnosť nasmeruje viac zdrojov na AI.

V ten istý deň spoločnosť Google prepustila 28 zamestnancov, podľa internej správy , ktorú si prezrela CNBC, po sérii protestov proti pracovným podmienkam a zmluve spoločnosti poskytnúť izraelskej vláde a armáde služby cloud computingu a umelej inteligencie.

K prepusteniu došlo po tom, čo bolo v utorok večer zatknutých deväť pracovníkov Google na základe obvinení z porušovania domovej slobody, pričom v kanceláriách spoločnosti v New Yorku a Sunnyvale v Kalifornii sa konal protest vrátane protestu v kancelárii generálneho riaditeľa Google Cloud Thomasa Kuriana. Zatknutia, ktoré účastníci naživo vysielali na Twitchi, sa zhodovali s zhromaždeniami pred kanceláriami Google v New Yorku, Sunnyvale a Seattli, ktoré podľa zainteresovaných pracovníkov prilákali stovky účastníkov.

Vo štvrtok generálny riaditeľ Alphabet Sundar Pichai oznámil konsolidáciu tímov AI spoločnosti, vrátane zodpovedných AI a súvisiacich výskumných tímov, pod záštitou Google DeepMind. V poznámke uviedol, že „toto je obchod“ a zamestnanci by sa nemali „pokúšať využívať spoločnosť ako osobnú platformu alebo bojovať o rušivé otázky alebo debatovať o politike“.

Pichai sa od pandémie snažila potlačiť nespokojnosť zamestnancov s množstvom záležitostí, pretože spoločnosť bola nútená počítať s pomalším rastom ako v minulých rokoch a investorskou základňou, ktorá sa čoraz viac zaujíma o náklady.

Analytici očakávajú nárast tržieb v prvom štvrťroku o 13 %, čo by znamenalo druhý štvrťrok po sebe medziročný rast u mladých ľudí. Počas štyroch po sebe nasledujúcich období, medzi polovicou roku 2022 a polovicou roku 2023, bola expanzia jednociferná, pretože inzerenti sa stiahli z dôvodu prudko rastúcej inflácie a rastúcich úrokových sadzieb.

Akcie Alphabetu tento rok vzrástli o 12 %, čím prekonali index S&P 500, ktorý si pripísal 5,1 %.

Microsoft

Generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Satya Nadella (R) hovorí, ako sa generálny riaditeľ OpenAI Sam Altman (L) prizerá počas podujatia OpenAI DevDay 6. novembra 2023 v San Franciscu v Kalifornii. Altman predniesol hlavný prejav na vôbec prvej konferencii Open AI DevDay.

Justin Sullivan | Getty Images

Pokiaľ ide o Microsoft, zdalo sa, že spoločnosť sa len tesne vyhla antitrustovému vyšetrovaniu Európskej únie v súvislosti s jej vzťahom s OpenAI po tom, čo regulátori EÚ na túto možnosť poukázali začiatkom tohto roka.

Microsoft investoval viac ako 10 miliárd dolárov do OpenAI, ktorého chatbot ChatGPT odštartoval generatívny boom AI koncom roka 2022. AI je odvtedy hlavným cieľom Microsoftu v oblasti príjmov, keďže spoločnosť slúži ako kľúčový technologický partner OpenAI prostredníctvom svojej cloudovej infraštruktúry Azure. .

Microsoft investoval miliardy dolárov aj do startupu Anthropic s umelou inteligenciou a prevzal podiely v Mistral, Figure a Humane.

Pozícia spoločnosti v oblasti AI bola najväčšou hnacou silou jej vzostupu na 3 bilióny dolárov v trhovej kapitalizácii, keď prekonala Apple ako najhodnotnejšia americká spoločnosť. Akcie však tento rok vzrástli len o 6,8 %, čím zaostávajú za mnohými svojimi rovesníkmi a niektorí analytici vidia potenciálnu slabosť v častiach zákazníckej základne Microsoftu, najmä v malých a stredných podnikoch.

„MSFT má väčšiu expozíciu pre malé a stredné podniky a spotrebiteľov než akékoľvek iné akcie, ktoré pokrývame,“ napísali analytici z Guggenheim v poznámke z 21. apríla. náznaky slabnúceho dopytu z ich strany“.

Očakáva sa, že Microsoft vykáže v prvom štvrťroku rast tržieb o 15 %, podľa LSEG, ale analytici predpokladajú spomalenie v každom z nasledujúcich troch období.

Nenechajte si ujsť tieto exkluzívne ponuky od CNBC PRO

V technologických akciách je viac priestoru pre pokles, hovorí King Lip z BakerAvenue

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY