sobota, 27 apríla, 2024

Najlepšie rastliny do spálne (Tip: Je to všetko o čistení vzduchu)

Môžete stráviť veľa času hľadaním tých najlepších rastlín pre priestor vašej spálne . Ale stojí to za investíciu času: Izbové rastliny sú úplne prirodzeným spôsobom, ako odstrániť toxické látky, ako je benzén, trichlóretylén a formaldehyd z vášho vzduchu. Okrem toho, že najlepšie rastliny na čistenie vzduchu vo vašej spálni vyzerajú skvele a podporujú zdravie, ako je lepší spánok (zabudnite na esenciálny olej, vyberte si zeleň), majú tendenciu byť nenáročné na starostlivosť. „Rastliny na čistenie vzduchu môžu pomôcť absorbovať a zachytávať toxíny a zároveň uvoľňovať kyslík, aby sa vytvoril čistejší vzduch, čím sa vytvorí zdravšie a sviežejšie prostredie na spánok v celej spálni,“ hovorí Andres Montoya, odborník na vnútorné a vonkajšie terénne úpravy, ktorý pracuje na projektoch v oblasti pohostinstva. "Väčšina izbových rastlín sa pomerne ľahko stará a je prispôsobiteľná bežným vnútorným prvkom, ako je slabé svetlo a vnútorné teploty."

Vo svete obľúbených izbových rastlín sa pri prehodnocovaní vášho interiéru ľahko stratíte: fikus, hedera helix (ako anglický brečtan), areková palma, vždyzelený čínsky, gumovník, filodendron a jeho listy v tvare srdca, rastlina aloe vera, salónová palma , zoznam pokračuje. A nezačnite nás ani s kvitnúcimi rastlinami (kto by nemal rád miestnosť obsypanú sedmokráskami alebo gardéniou). Ale predtým, než sa vrhneme na odporúčania týkajúce sa rastlín, poďme rozobrať niekoľko tipov na starostlivosť. Hovorili sme s niekoľkými našimi obľúbenými odborníkmi na izbové rastliny – vrátane Christophera Griffina (aka Plant Kween ), autora knihy Rastieš, Gurl! a Sarah Gerrard-Jones, autorka knihy The Plant Rescuer: The Book Your House Plants Want You To Read a hrdina instagramového účtu @theplantrescuer – pre niekoľko rád o starostlivosti o rastliny, ako udržať vašu zeleň prekvitajúcu.

Čo je najdôležitejšie zvážiť pri výbere rastlín do spálne?

"Všetko je to o umiestnení," hovorí Griffin. „V spálni mám asi 30 rastlín rôznych veľkostí a sú strategicky umiestnené tak, aby dostávali slnečné svetlo, ktoré potrebujú, aby sa im darilo, ale [nie sú] ani zhlukované, takže si môžem užívať prázdne miesta v spálni. .“ Uistite sa, že rozumiete tomu, ako sa počas dňa mení svetlo vo vašej spálni. Práve sa zobudíte z popoludňajšieho spánku? Všimnite si, ktoré rohy majú dobré slnečné svetlo pred zlatou hodinou. Hore s východom slnka? To isté – uistite sa, že viete, ktoré časti vašej izby nikdy nevidia silné slnečné svetlo.

Ako si vybrať správnu veľkosť hrnca?

Zábavný fakt: Medzi kvetináčmi a kvetináčmi je rozdiel. Prvý je určený na opis nádoby pre jednu rastlinu, zvyčajne okrúhleho tvaru. Kvetináče sú určené na držanie viacerých rastlín, prichádzajú vo všetkých tvaroch a najčastejšie sa používajú vonku. Pojmy sa často používajú zameniteľne, ale považujte to za dobrú znalosť trivia. Keď hľadáte domov pre svojho zeleného chlapíka, chcete sa uistiť, že v kvetináči je trochu miesta, aby vaša rastlina mohla rásť. Dobrým (zeleným) pravidlom je nájsť kvetináč, ktorý je o jeden až dva palce väčší ako vaša rastlina, ak je 10 palcov menší. Pre rastliny väčšie ako 10 palcov nájdite kvetináče s priemerom o dva až tri palce. „Verím v to, aby to bolo prirodzené, pokiaľ ide o starostlivosť o rastliny. Nie som fanúšikom vychytávok, ako sú aplikácie, ktoré vám povedia, kedy máte zalievať rastliny alebo vlhkomery,“ hovorí Gerrard-Jones. "Milujem však samozavlažovací kvetináč, čo znamená, že si môžete vziať dovolenku bez obáv, kto bude zalievať rastliny." Veľkosť hrnca je jedna vec, ale tiež sa chcete uistiť, že ten, ktorý si vyberiete, má drenážny otvor.

Aká je najväčšia chyba, ktorú robia rodičia nových rastlín?

"Nadmerné zalievanie spôsobuje, že rastlina zažíva hnilobu koreňov, ktorá ničí koreňový systém rastliny a nie je to, čo chceme, dahling," hovorí Griffin. "Chyby poskytujú príležitosť učiť sa a robiť nabudúce lepšie, a tak som sa poučil." Jedna vec, ktorú treba mať na pamäti: Rastlina má oveľa väčšiu šancu na prežitie, ak je pod vodou, nie premočená. "Táto kamarátka sa musela naučiť venovať väčšiu pozornosť potrebám svojich zelených čajok, čo im dovolilo povedať mi, čo potrebujú… a, hunty, sú to hlasitá banda!" Griffin hovorí, že väčšinu izbových rastlín je potrebné zalievať každých 7 až 10 dní počas teplejších mesiacov a každých 14 dní v chladnejších obdobiach. Majte však na pamäti, že takéto plány nie sú vo všeobecnosti konzistentné a môžu kolísať na základe niekoľkých faktorov. „Rozvrhy zavlažovania sa môžu líšiť v závislosti od typu zeleného čajka, od druhu kvetináča, v ktorom ju máte, receptúry na zmes pôdy, dokonca aj od počasia v daný týždeň (množstvo slnečného svitu, ktoré mala tento týždeň, úroveň vlhkosti atď.). ), “hovorí Griffin. "A hoci je nedeľa oficiálnym zavlažovacím dňom tohto kweenu, zistil som, že niekedy majú moje zelené čajky iné plány."

Ako skontrolujete, či je potrebné rastlinu zalievať?

Ako už bolo spomenuté Plant Kween, najlepšie je vybrať si deň každý týždeň na kontrolu svojich rastlín. "Snažím sa venovať každému z mojich zelených guličiek individuálnu pozornosť, ktorú si zaslúži," hovorí Griffin. „Robím to tak, že jednoducho vložím prst dva palce do pôdy – častou chybou, ktorú som robil, bolo, že som skontroloval iba vrchnú vrstvu pôdy, čo viedlo k mnohým zlyhaniam rastlín, hunty! Keď raz vložím prst na dva palce do pôdy, ak je pôda vlhká, nechám tú kween byť – je dobrá.“ Ale ak je pôda suchá? "Je smädná a ja dávam tomu kweenovi napiť." Pri väčších črepníkoch mám buď vlhkomer, alebo skontrolujem drenážny otvor, aby som zistil, čo sa deje s koreňmi.“

Aké sú najlepšie rastliny pre spálne so slabým osvetlením?

Je zriedkavé nájsť spálňu s dostatkom svetla, ktoré by poháňalo svieži priestor na spanie inšpirovaný džungľou. Častejšie budete musieť naplánovať celé rozloženie okolo akýchkoľvek rohov slnečného svetla , ktoré dokážete zachytiť. Gerrard-Jones má pre takéto situácie niekoľko návrhov. „Aglaonema 'Cutlass' je nenáročná [rastlina] s krásne vzorovanými listami,“ hovorí. "A Sansevieria "black coral" má vysoké, mečovité listy pre tých, ktorí uprednostňujú minimálny vzhľad." Ďalšími dobrými možnosťami sú Aeschynanthus marmoratus („veľmi atraktívna visiaca rastlina,“ hovorí Gerrard-Jones), Aspidistra elatior („viktoriánske klasiky s pozoruhodnou toleranciou pre oblasti so slabým osvetlením“) a Zamioculcas zamifolia („choďte na čiernu odrodu tzv. havran”).

Ktoré rastliny by ste sa nemali dávať do spálne?

Neexistujú tu žiadne prísne pravidlá, pretože naozaj záleží na tom, koľko svetla dostane vaša spálňa. Môže byť ľahké prehnane si myslieť a myslieť si, že ho budem zalievať častejšie, aby bolo menej slnka, alebo, Určite existuje špeciálne hnojivo alebo rastlinná prísada, ktoré môžem použiť, aby som mu pomohol prosperovať! Do spálne si môžete dať akúkoľvek rastlinu, ktorú chcete, len sa jej nemusí dariť v žiadnej „botanickej záhrade“ v podobe zátky. Existuje však jeden typ rastlín, o ktorých by ste si možno mali dobre premyslieť: „Nie je dôvod vyhýbať sa umiestneniu rastlín do vašej spálne, pokiaľ nechodíte na spánok, a potom kaktusy pravdepodobne nie sú dobrý nápad,“ hovorí Gerrard-Jones. „Odborníci na Feng shui tiež naznačujú, že kaktusové ostne podporujú pocity úzkosti a stresu. Preto je najlepšie držať ich mimo spálne, kde sa chcete cítiť uvoľnene a dobre oddýchnutí.“

Aké sú najlepšie rastliny do spálne?

Či už máte vo svojej spálni jasné prirodzené svetlo , alebo spíte v tienistejšom kúte, podľa našich odborných zdrojov sú nasledujúce rastliny, ktoré sa najlepšie ľahko udržiavajú v spálni s rôznymi požiadavkami na stav.

závod ZZ

"Pôvodom z východnej Afriky – od južnej Kene po severovýchodnú Južnú Afriku – tento teraz populárny krytý tropický kween nebol pravdepodobne známy nikomu mimo afrického kontinentu pred rokom 1996," hovorí Griffin. "Tieto výdatné listy kweens sú naplnené chlorofylom, vďaka čomu sú veľmi ľahké, flexibilné, darí sa im v jasnejších svetelných podmienkach, ale znášajú aj horšie svetelné podmienky." Celková konštrukcia závodu je fascinujúca: „Rastliny ZZ rastú z veľkých hrubých podzemkov, ktoré pripomínajú zemiaky,“ dodáva Griffin. „Oddenky sú podzemné stonky rastlín, ktoré sú často zahustené nánosmi rezervného potravinového materiálu. Tieto oddenky skrátka uskladňujú vodu, a preto sa tejto dobre darí počas sucha a v domoch rastlinných rodičov na cestách, ktorí občas zabudnú polievať svojho zeleného chrapkáča.“

Rastlina plameniaka

Ak chcete do svojej spálne odvážne izbové rastliny, nehľadajte nič iné ako plamienok (alias antúria), ktorý pomáha odstraňovať oxid uhličitý a svojou zeleňou poskytuje dostatok kyslíka. A aké je lepšie miesto na vystavenie týchto zeleno-ružových pokladov ako v priestore, kde trávite hodiny každý deň a noc? "Rastlina plameniaka vyžaduje dobrú kyslú, dobre odvodnenú pôdu, nemá rada priame slnečné svetlo a po celý rok vytvára krásne a odolné kvety," hovorí Montoya.

Anthurium Scherzerianum (plamienka ľalia)

Lady palma

Panenka (známa aj ako bambusová palma) rastie v atraktívnom, rovnomernom vzore a z jej spodnej časti vyrastajú nové stonky listov. Je to jedna z najlepších rastlín na umiestnenie do spálne, pretože najlepšie rastú na jasnom, nepriamom svetle v blízkosti okna alebo strešného okna . Každá listová stopka môže dorásť až do dĺžky 18 palcov, takže zelené listy ľahko zaplnia prázdny roh spálne. "Panelka je veľmi tolerantná k podmienkam slabého osvetlenia a táto rastlina nevyžaduje príliš veľa vody – starostlivosť o ňu je veľmi jednoduchá," uisťuje Montoya.

Pothos

Pothos, ktorý pochádza zo Šalamúnových ostrovov v južnom Pacifiku, pokrýva lesnú pôdu vo svojom prirodzenom prostredí. Je to skvelá závesná rastlina; buďte kreatívni so závesným košíkom a nechajte listy rásť smerom nadol. „Brečtan pothos je veľmi silná rastlina a dokáže sa ľahko prispôsobiť rôznym prostrediam,“ hovorí Montoya. „Od nepriamych svetelných podmienok po priame slnko môže táto rastlina rásť v rôznych typoch substrátu, ako je pôda , drevo a voda. Brečtan pothos je tiež považovaný za špičkovú rastlinu na čistenie vzduchu, ktorá dokáže odstraňovať toxíny zo vzduchu.“

Monstera deliciosa

Populárna Monstera deliciosa (známa aj ako švajčiarsky syr) pochádza z Južnej Ameriky a darí sa jej na nepriamom svetle (zvyčajne rastie v tieni stromov), takže je ideálna, ak vo vašej spálni chýba priame slnko. Podľa Montoyu je tiež víťazom pre spálne na drobnej strane, pretože „produkuje veľké listy v malých priestoroch“.

Orchidea Phalaenopsis

Váš nočný stolík získa krásny ústredný bod s orchideou Phalaenopsis . "Je to jedna z najkrajších orchideí, dobre prispôsobená vnútorným priestorom a nepriamemu slnečnému žiareniu," hovorí Montoya. "Kvitne raz za rok približne tri mesiace: Kvitnutie začína v mesiacoch s najnižšími teplotami a sú prispôsobené na život na tienistých miestach."

Veľká orchidea Phalaenopsis

Echeveria

Ak chcete zlepšiť kvalitu vzduchu vo svojej spálni, sukulenty Echeveria stoja za zváženie, aby vytvorili pokojné okysličené zelené vibrácie. „Táto rastlina je zo skupiny sukulentných rastlín veľmi blízko kaktusu. Sú to rastliny odolné voči suchu, ktoré majú radi dobre odvodnenú pôdu, “hovorí Montoya. "Rastliny Echeveria majú radi slnečné svetlo, ale potrebujú len pár hodín denne, aby boli dostatočne zdravé a rástli v žiarivých farbách."

Mierová ľalia

Pokojové ľalie vyzerajú krásne podopreté vaším parapetom a sú schopné odfiltrovať veľa škodlivých toxínov. Vlhkosť, ktorú tieto izbové rastliny vydávajú, zvyšuje vlhkosť v miestnosti a potláča mikróby prenášané vzduchom, ktoré môžu viesť k alergiám. Ak trpíte suchými nosovými priechodmi, ľalia pomáha zbaviť spálňu nečistôt z vnútorného vzduchu, ktoré spôsobujú suchosť. Ľalia pomáha nielen vytvárať čistý vzduch, ale je to aj nenáročná rastlina, ktorú stačí zalievať týždenne.

Pavúčia rastlina

Pavúčí rastliny zaznamenali v posledných rokoch obrovský návrat po tom, čo boli v 70. rokoch bežné v spálňach. Ich rozľahlé, pruhované listy sa rozprestierajú od stredu a vytvárajú bohatú zelenú hmotu. Štúdie ukázali, že rastlina odstraňuje zo vzduchu 90 % rakovinotvorného chemického formaldehydu. (Ak vám to neprispeje k lepšiemu spánku, čo bude?) Rastliny pavúkov tiež absorbujú pachy a výpary, aby pomohli udržať hladinu kyslíka a podporili lepší spánok. Tieto rastliny tiež produkujú mláďatá pavúkov, takže môžete pestovať a množiť nové rastliny pre vašu spálňu.

Stredne pestrá pavúčia rastlina

Hadí rastlina

Ďalšia skvelá čistička vzduchu, hadovka (tiež známa ako Dracaena trifasciata ), je jednou znajlepších izbových rastlín pre začiatočníkov . Dávajte si však pozor, ak máte domáce zvieratá — tie môžu byť toxické, ak ich prehltne váš chlpatý priateľ.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY