sobota, 27 apríla, 2024

NASA spúšťa Solar Sail na testovanie vesmírneho cestovania poháňaného slnečným žiarením

Na obežnej dráhe teraz letí nová experimentálna misia NASA, ktorej cieľom je využiť fotóny zo Slnka, aby sa dostali do vyšších nadmorských výšok.

Aktualizácia: 24. apríla, 8:33 ET : Elektrón Rocket Lab odpálil 23. apríla o 18:32 ET a úspešne dopravil obe záťaže na nízku obežnú dráhu Zeme. Krátke oneskorenie bolo spôsobené problémami s pozemným vybavením.

Nasleduje pôvodný článok.

Spustenie Advanced Composite Solar Sail System (ACS3) je naplánované na utorok počas štartovacieho okna, ktoré sa otvorí o 18:00 ET. Misia odštartuje na palube rakety Rocket Lab Electron zo štartovacieho komplexu 1 spoločnosti na polostrove Mahia na Novom Zélande. Spustenie si môžete naladiť prostredníctvom živého vysielania spoločnosti Rocket Lab na jej webovej stránke alebo si ho môžete pozrieť prostredníctvom informačného kanála nižšie.

NAŽIVO! RocketLab Electron 47 | Začiatok Roja

NASA ACS3 je navrhnutá na testovanie nových materiálov a nasaditeľných štruktúr pre pohonné systémy solárnych plachiet, vrátane nových kompozitných ramien, ktoré sa použijú na rozvinutie slnečnej plachty, keď dosiahne obežnú dráhu. Kompozitné ramená sú vyrobené z polymérneho materiálu; sú ľahké, pričom sú stále tuhé a odolné voči ohybu a deformácii pri vystavení rôznym teplotám. Fungujú rovnakým spôsobom ako výložník plachetnice, okrem toho, že sú navrhnuté tak, aby zachytávali hnaciu silu slnečného svetla a nie vetra. Po rozvinutí sa solárna plachta natiahne na 30 stôp (9 metrov) na stranu.

Slnečné plachty bežia na fotónoch zo Slnka, čo spôsobuje malé impulzy hybnosti, ktoré poháňajú kozmickú loď ďalej od hviezdy. Ak je kozmická loď schopná prekonať odpor zemskej atmosféry, mohla by potenciálne dosiahnuť veľmi vysoké nadmorské výšky.

Electron spoločnosti Rocket Lab rozmiestni mikrovlnný cubesat približne 600 míľ (966 kilometrov) nad Zemou, čo je zhruba dvojnásobok nadmorskej výšky Medzinárodnej vesmírnej stanice. Odtiaľ bude slnečná plachta dostatočne vysoká na to, aby získala nadmorskú výšku a prekonala atmosférický odpor pomocou malej sily slnečného žiarenia na plachtu, ktorá je podľa NASA približne ekvivalentná hmotnosti kancelárskej sponky na vašej dlani.

NASA nie je jediná, ktorá na tejto misii experimentuje. Rocket Lab prvýkrát počas nadchádzajúceho štartu opätovne používa zosilňovač Electron. Misia spoločnosti „Beginning Of The Swarm“ vypustí svoju raketu Electron s posilňovačom, ktorý už bol použitý pri predchádzajúcom štarte .

31. januára misia „Four Of A Kind“ videla, ako prvý stupeň rakety Electron spadol pomocou padáka späť k Zemi a potom sa asi 17 minút po štarte rozstrekol do Tichého oceánu. Spoločnosť obnovila raketový zosilňovač a teraz ho znova používa na ďalší let. Rocket Lab experimentuje s opätovnou použiteľnosťou Electronu v nádeji, že sa priblíži svojmu hlavnému priemyselnému rivalovi SpaceX. Nadchádzajúce uvedenie spoločnosti Electron na trh bude hlavným testom schopnosti spoločnosti opätovne použiť dvojstupňové vozidlo.

Raketa Electron ponesie aj NEONSAT-1, satelit na pozorovanie Zeme pre Kórejský pokročilý inštitút vedy a technológie.

Ak chcete viac vesmírnych letov vo svojom živote, sledujte nás na X a označte si stránku venovanú vesmírnym letom spoločnosti Gizmodo .

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY