sobota, 27 apríla, 2024

Automatizované externé defibrilátory zachraňujú životy, ak ich používate

20. februára 2024 – Keď Billy Frolick (63) skolaboval na medzinárodnom letisku Charlotte Douglas v Severnej Karolíne, osud bol na jeho strane. Náhodou sa stalo, že Lauren Westafer, DO, lekárka na pohotovosti, chytala nadväzujúci let pri neďalekej bráne.

Bol piatok 13. mája 2022. Westafer, ktorá pracuje v Baystate Medical Center v Springfielde, MA, vychádzala z toalety, keď začula zvuk, ako keby niekto v okolí chrápal, a videla letušku, ktorá sa hnala preč od jej brány. Sledovala hluk a narazila na muža na zemi s agonickým dýchaním – keď niekto lapá po vzduchu, zvyčajne v dôsledku zástavy srdca alebo mŕtvice. Niektorí okolostojaci v amoku kontrolovali pulz, zatiaľ čo letuška bežala späť s kyslíkovou maskou.

Westafer vedel, že musí začať KPR, a to rýchlo. Obrátila sa na letušku a spýtala sa na najbližší AED – automatický externý defibrilátor určený práve pre takéto situácie.

Letuška povedala, že letisko žiadnu nemá.

„Bol som dosť hrubý a povedal som: ‚Toto je letisko. Je tam AED. Neviem, kde je najbližšie. Opýtajte sa niekoho, skontrolujte steny, bežte uličkami, kým nenájdete nejaký,“ povedal Westafer.

Všetky letiská v USA – a ďalšie verejné miesta, kde sa zvyknú zhromažďovať veľké skupiny – sú zo zákona povinné mať AED. Často sú červené a uchovávané v bielej kovovej krabici pripevnenej k stene. Westafer povedal, že letuška sa vrátila veľmi rýchlo s AED v ruke.

Automatizované externé defibrilátory sa líšia od defibrilátorov používaných v nemocniciach; Westafer ich nazýva „v podstate spoľahlivé“. Existujú jasné pokyny, ktoré vám krok za krokom ukážu, kam umiestniť podložky a čo robiť ďalej.

Počas zástavy srdca sa môžu vyskytnúť štyri rôzne typy EKG (elektrokardiografických) rytmov. Iba dve z nich sú šokovateľné a súčasťou práce AED je určiť, či má byť pacient šokovaný.

Hviezdy sa pre Frolicka opäť zarovnali, keď prístroj AED čítal „odporúčaný šok“. To je to, čo chcete vidieť v tejto situácii, povedal Westafer. "Potom máte najväčšiu šancu získať niekoho späť."

Stláčanie hrudníka bolo tiež mimoriadne dôležitou súčasťou Frolickovej resuscitácie. Sedem z jeho rebier sa zlomilo pri tomto procese – čo nie je nezvyčajné počas KPR – čo mu porezalo pečeň. Frolick technicky zomrel na tých 10 minút, ale každých 30 až 45 sekúnd počas KPR začal hýbať rukami alebo ohýbať kolená.

V konečnom dôsledku je však dostať AED do rúk často otázkou života a smrti.

„Cieľom, ktorý som mal, bolo dostať šok čo najrýchlejšie, pretože čím dlhšie je vaše srdce v tomto funky rytme a nemôžete šokovať, prejde do rytmu, ktorý nemôžete šokovať. Potom sú vaše možnosti extrémne obmedzené,“ povedal Westafer. "Práve preto je prístup taký dôležitý."

Keď prišli lekári a pripojili ho k monitoru srdca, mohla vidieť, že Frolickovo srdce je teraz v normálnom rytme. Keď ho naložili na nosidlá, bol dokonca schopný povedať EMT a Westaferovi svoje meno.

Ako lekár urgentnej medicíny sa Westaferovi nestáva často, aby videl, ako sa pacienti vracajú k životu. Výskum ukázal, že miera prežitia pri zástave srdca mimo nemocnice je len asi 10 %, pričom v USA si ročne vyžiada život asi 350 000 ľudí.

Pred skúškou Frolick povedal, že bol trikrát hospitalizovaný pre tlak na hrudníku. Jeho lekári zaviedli stent, dali mu recept na nitroglycerín a poslali ho na cestu.

"Dával som nitroglycerín, ako keby to boli Tic Tacs," povedal Frolick. "Na letisku v Charlotte medzi letmi som pocítil tesnosť, dal som si nitro a bola to posledná vec, ktorú si pamätám, kým som z nemocničného lôžka nepozeral na troch lekárov."

Kardiológ Paul Chan, MD, už roky študuje trendy v používaní AED a miery prežitia srdcovej zástavy mimo nemocnice.

"V štátoch, ktoré majú zákony vyžadujúce AED špecificky v telocvičniach, vidíme vyššiu mieru náhodných okoloidúcich, aj keď len aplikujú AED jednotlivcom so zástavou srdca," povedal Chan. "Chceli by sme však, aby toto percento bolo vyššie." V ideálnom prípade by sme očakávali, že v týchto štátoch by bolo povinné školenie personálu, aby vedel, kde je najbližšie AED.“

Chan aj Westafer povedali, že keď niekto skolabuje v dôsledku zástavy srdca, niektorí okoloidúci môžu zamrznúť. Môže nastať chaos. Ale pokiaľ jedna osoba dostane AED k pacientovi, je väčšia šanca, že niekto bude môcť zasiahnuť a podať výboj, ak mu to bude odporučené.

"Mal šťastie, že zomrel na letisku," povedal Westafer o Frolickovi, pretože všetkých 50 štátov vyžaduje na letiskách AED. Aj keď personál nie je riadne vyškolený, aby vedel, kde sa nachádza alebo kedy je potrebné ho použiť, ako v prípade Frolicka, niekto ho pravdepodobne dokáže nájsť pomerne rýchlo.

Po týždni v nemocnici sa Frolick – skutočne jeden z najšťastnejších smoliarov – prebral zo zástavy srdca. A takmer o 2 roky neskôr on a Westafer zostávajú priateľmi.

Napriek tomu je používanie AED vo verejnom prostredí podľa štúdie CDC stále nízke (2 % – 5 %) , najmä z dôvodu nedostatku vedomostí, zdržanlivosti okoloidúcich pri ich používaní a obmedzeného prístupu k AED vo všeobecnosti.

Na záchranu života nemusíte byť lekárom na pohotovosti, musíte len vedieť, čo hľadať.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY