sobota, 27 apríla, 2024

Rebel Moon – Druhá časť: The Scargiver: Máme dobré správy a máme zlé správy

Dobrou správou o najnovšom filme Zacka Snydera , Rebel Moon – Part Two: The Scargiver je, že je bezpochyby lepší ako jeho predchodca. Je sústredenejší, súdržnejší a poháňaný postavami a rozpráva príbeh, vďaka ktorému sa Rebel Moon – Part One: A Child of Fire cíti bezvýznamne . Bohužiaľ, sú tu aj zlé správy. Zlou správou je, že pozitíva neprevyšujú negatíva. Je to pomalšie, nevyvážené a emocionálne nevýrazné. Ak sa vám však páčil prvý film, tento sa vám bude páčiť ešte viac. Ak vás nebavil posledný film, zrejme sa vám nebude páčiť ani tento, no ide aspoň o vymakanejšiu záležitosť.

Väčšina z toho je výsledkom štruktúry filmu. V A Child of Fire príbeh sleduje Koru (Sofia Boutella), tajomnú bojovníčku, ktorá cestuje po galaxii, aby naverbovala skupinu bojovníkov na obranu svojej domovskej planéty Veldt pred zlými vojakmi z Motherworld. Výsledkom bolo, že film mal veľa. Bolo tam nastavenie, konflikt a veľa nových miest a postáv – a keď sa veci dali dokopy, skončilo to.

Djimon Hounsou vo filme Rebel Moon 2

Djimon Hounsou vo filme Rebel Moon 2
Obrázok : Netflix

V The Scargiver sa takmer všetka akcia odohráva na jednom mieste, keď sa Kora a prežívajúce postavy z prvého filmu udomácnia na Veldte a začnú prípravy na nadchádzajúcu vojnu. S menšou zápletkou, ktorú je potrebné prejsť, môže Snyder tráviť viac času s postavami. Kora odhaľuje všetky svoje tajomstvá Gunnarovi (Michiel Huisman), keď sa konečne dajú dokopy a urobia si z predtým škádlení románik. Obyvatelia mesta absolvujú viacero tréningov s rôznymi zbraňami a postavami, vďaka čomu môžu aj menší hráči rásť. A každý zo zostávajúcich bojovníkov, ako Titus (Djimon Hounsou), Nemesis (Doona Bae) a Millius (Elise Duffy), sa ponorí do svojej minulosti a zároveň si vytvára vzťahy s obyvateľmi v súčasnosti. Nadchádzajúca bitka potom získa skutočné stávky, pretože si každý vytvorí nové priateľstvá, lásky a ďalšie. V skutočnosti nám záleží na tom, kto žije a umiera. Aspoň hypoteticky.

Nevýhodou tohto ostrovtipnejšieho príbehu viac zameraného na postavy je, že to nie je Snyderova silná stránka. Takže aj keď teoreticky robí správne veci, nie vždy to funguje prakticky. Scény sa ťahajú. Stimulácia je nepríjemná, čo vedie k odpojeniu. A napokon, udatné pokusy o vyvolanie emócií do značnej miery míňajú cieľ. Napríklad scény z farmárčenia sú zvláštne rozprávané dynamickým spomaleným pohybom, ktorý je zvyčajne vyhradený pre akciu, čo vás úplne vytrhne z momentu. Zásadná scéna medzi našimi hrdinami sa príliš opakuje a frustrujúco nafúknutá, keď každá postava dostane svoj vlastný flashback, vyrozprávaný jeden po druhom. Každá scéna nám hovorí niečo o príbehu, ale použité metódy sa zdajú byť bližšie k zoznamu povinností ako k dramatickému vývoju, takmer ako keby sme len zabíjali čas čakaním na posledný boj. The Scargiver určite robí všetko pre to, aby spojil postavy s publikom, no nikdy to tak celkom nedosiahne.

Takto to ide donekonečna.

Takto to ide donekonečna.
Obrázok : Netflix

Napriek tomu je to film so Zackom Snyderom, takže ak to všetko smeruje k veľkej bitke, je pravdepodobné, že bitka prinesie výsledky, čo tento robí. Po dvoch filmoch, ktoré eskalujú k tomuto jednému zúčtovaniu medzi hrdinami Veldta a darebákmi z Motherworldu, nám Snyder ponúka nielen množstvo akcie, ale aj množstvo zvratov a prekvapení. Záverečný akt nie je len zábavnou scénkou s množstvom zbraní, vozidiel, bitiek a výbuchov, ale odohráva sa ako vlastný minifilm. Sú vrcholy, sú pády a potom má vrcholná bitka svoj vlastný klimatický moment, ktorý spája prvky zo Star Wars a Tronu . Vieme, že to znie zvláštne, ale funguje to.

Keď Rebel Moon – Part Two: The Scargiver skončil, rýchlo sa mi v hlave vynorilo pár vecí. Po prvé, veľmi málo z prvého filmu sa tu zdalo relevantné. Zrada Charlieho Hunnama, obrovská pavúčia dáma, postava robota Anthonyho Hopkinsa Jimmy, vzkriesenie Atticusa Noblea Eda Skreina – niekoľko z týchto vecí je súčasťou tohto príbehu, ale žiadna z nich sa nevypláca dôležitým a pôsobivým spôsobom, ktorý ospravedlňuje celý ďalší film. V skutočnosti to bolo skoro, ako keby ste nepotrebovali vidieť, alebo si dokonca pamätať, prvý film, aby ste pochopili a užili si tento.

Bitka začína.

Bitka začína.
Obrázok : Netflix

Tiež som si uvedomil, že hoci je Snyder známy tým, že robí svoje filmy dlhšími – obe časti Rebel Moon majú dlhšie verzie s hodnotením R, ktoré prídu neskôr v tomto roku – Rebel Moon jednoducho mal byť kratší. Zamyslite sa nad tým. Najväčšie problémy s Prvým dielom sú v tom, že sa o nikoho nestaráte a že je to preplnené a nesúrodé. Druhá časť má opačné, ale komplementárne problémy. Zameriava sa viac na postavy, no vlečie sa a zatuchne. Ak by sa teda obe časti zostrihali a spojili do jedného uceleného príbehu, možno by vám zostalo niečo úplnejšie a uspokojivejšie ako jeho dlhšie, rozdelené ja.

Bohužiaľ, toto nie je Mesiac rebelov, ktorý sme museli vidieť. Dostali sme prvú časť a teraz druhú časť , takmer vo všetkých smeroch lepší film, no stále nefunguje tak, ako by chcel. Záverečný akt je zábavný a je v ňom nejaká skvelá akcia a budovanie sveta, ale nakoniec ani vylepšenie nezaručuje odporúčanie Rebel Moon – Druhá časť .

Rebel Moon – Druhá časť: The Scargiver je teraz na Netflixe.

Zack Snyder o používaní postavy pre Android v Rebel Moon

Zack Snyder o používaní Android Character Rebel Moon

Chcete viac noviniek io9? Zistite, kedy môžete očakávať najnovšie vydania Marvel , Star Wars a Star Trek , aké budú ďalšie novinky DC Universe vo filme a televízii a všetko, čo potrebujete vedieť o budúcnosti Doctora Who .

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY