nedeľa, 28 apríla, 2024

Unistellar Odyssey Telescope prináša veľkú jednoduchosť do backyard astronómie

Unistellar Odyssey Telescope Pro

Výkonný, prenosný, vhodný pre amatérskych aj skúsených astronómov, ale za cenu.

Astronómovia na dvore ťažia z revolúcie robotických teleskopov, ale kvalita týchto produktov sa môže líšiť. Unistellar naďalej vyniká svojimi novo spustenými robotickými teleskopmi Odyssey a Odyssey Pro, ktoré kombinujú výkon s užívateľskou prívetivosťou – ale potenciálni kupci môžu byť v šoku z nálepiek.

Kúpte teraz

Pros

Extrémne jednoduché nastavenie

Nevyžaduje sa žiadna astronómia

Zachytáva objekty hlbokého neba aj planéty

Digitálny okulár simuluje tradičný zážitok

Zápory

Drahá, najmä verzia Pro

Väčšie v rámci kompaktného rozsahu

Menšia clona znižuje možnosti zobrazovania

Na rozdiel od tradičných teleskopov potrebuje aplikáciu

Robotické teleskopy rôznych tvarov a veľkostí sa v týchto dňoch dostávajú na trh, z ktorých každý sľubuje jasný výhľad na vesmír a jednoduché použitie – atribúty, ktoré sa často nenachádzajú spárované v jednom teleskope. Amatérski a záhradní astronómovia teraz plne prijímajú túto prebiehajúcu revolúciu auto-GOTO, ale nie každý výrobca dodrží svoje sľuby.

Unistellar nie je jednou z týchto spoločností; francúzska firma vyčnieva z davu svojimi nedávno vydanými robotickými teleskopmi Odyssey a Odyssey Pro . Nie sú dokonalé, ale sú dosť blízko.

Výkonný a intuitívny

Oba teleskopy sú pozoruhodne jednoduché na nastavenie a používanie a sú schopné zachytiť nádherné pohľady na vesmír. Každý model sa pripája k telefónu alebo tabletu používateľa (iOS a Android), ale verzia Pro obsahuje aj okulár – základnú funkciu pre puristického astronóma. Ale táto funkcia vás bude stáť; základná verzia, bez okuláru, sa v súčasnosti predáva za 2 499 dolárov, zatiaľ čo verzia Pro s mikro-OLED displejom v okuláre (postavená spoločnosťou Nikon) stojí 3 999 dolárov. Od 17. apríla je v obmedzenom množstve dostupná sexi červená verzia modelu Pro (konkrétne Pantone 485 C červená) a predáva sa za 4 499 dolárov.

Galaxia Whirlpool, ako ju zobrazuje Unistellar's Odyssey Pro (bez externej úpravy).

Galaxia Whirlpool, ako ju zobrazuje Unistellar's Odyssey Pro (žiadne externé úpravy).
Obrázok : Juraj Dvorský

Unistellar uviedol na trh svoj rad ďalekohľadov Odyssey v rámci Discovery Range, zatiaľ čo väčšie, staršie modely eVscope a eQuinox 2 tvoria rad Expert. Modely Odyssey, ohlásené minulý rok v januári na výstave Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, sú menšie, ľahšie a vďaka tomu aj prenosnejšie. Sú tiež navrhnuté pre jednoduché použitie, nevyžadujú žiadne úpravy, ako je kolimácia alebo zaostrovanie, vďaka čomu sú skvelou voľbou pre začiatočníkov alebo pre každého, kto chce pokračovať v astronómii.

Menšia ohnisková vzdialenosť a clona však prinášajú určité kompromisy v porovnaní s väčšími modelmi. To znamená, že pohľady na hmloviny a hviezdokopy z hlbokej oblohy boli vzhľadom na veľkosť ďalekohľadu vynikajúce. Naproti tomu pohľady na vzdialené galaxie, ako sú galaxie Whirlpool a Pinwheel, boli v poriadku a nie také dobré ako obrázky zachytené väčším Equinox 2.

Mesiac, ako ho zobrazuje Unistellar's Odyssey Pro (bez externej úpravy).

Mesiac, ako ho zobrazuje Odyssey Pro od Unistellar (bez externej úpravy).
Obrázok : Juraj Dvorský

Teleskopy Unistellar využívajú funkciu, ktorú spoločnosť nazýva „ dynamické zosilnenie signálu “. Podľa spoločnosti to kombinuje vysokokvalitné dlhé expozície s algoritmami navrhnutými tak, aby na konečnom obrázku zachovali „len ten najrelevantnejší signál“. Vlastná technológia Multi-Depth Technology spoločnosti umožňuje jasné a podrobné zobrazenie hmlovín, hviezdokôp, galaxií a planét – čo je významné obmedzenie predchádzajúcich ďalekohľadov Unistellar. Pri testovaní Odyssey Pro som túto funkciu použil na zachytenie dlhej expozície Mesiaca a vyšlo to krásne.

technické údaje

Teleskopy Odyssey majú limitnú magnitúdu 17,2, čo je vynikajúce pre amatérsku astronómiu. To znamená, že dokáže poskytnúť jasné pohľady na veľmi slabé objekty na nočnej oblohe, čo používateľom umožní preskúmať hlbšie a tmavšie zákutia vesmíru. Teleskop s hlavným zrkadlom s veľkosťou 3,35 palca (85 mm) a ohniskovou vzdialenosťou 12,6 palca (320 mm) je dobre vybavený na podrobné pozorovania.

Veľká hmlovina v Orione. Na zvýraznenie tejto úrovne detailov stačilo iba 72 sekúnd expozície.

Veľká hmlovina v Orione. Na zvýraznenie tejto úrovne detailov stačilo iba 72 sekúnd expozície.
Obrázok : Juraj Dvorský

Vyznačuje sa zorným poľom 33,6 oblúkových minút, čo je zhruba porovnateľné s veľkosťou Mesiaca, ktorý sa na oblohe javí okolo 30 oblúkových minút. Vďaka tomu je ďalekohľad obzvlášť vhodný na pozorovanie väčších vesmírnych javov, ako sú hmloviny alebo hviezdokopy, a nie na jednotlivé hviezdy alebo planéty, ktoré vyžadujú užšie zorné pole. Hoci sa pohľady na planéty ako Jupiter a Saturn môžu zdať malé, úroveň detailov je stále výnimočná, čo z nich robí hodnotné a cenné ciele. Na ukladanie postrehov a dát ponúka poriadne 64 GB úložisko.

Tieto robotické teleskopy s hmotnosťou 8,8 libier (4 kilogramy) a dĺžkou 19,9 palcov sú primerane prenosné. Nedá sa označiť za kompaktný, no nie je to teleskop plnej veľkosti. Tieto modely, ktoré sú menšie ako teleskopy Discovery Range spoločnosti, sa dajú zbaliť do príručnej batožiny. Teleskop je dodávaný s ľahkým statívom, napájacím zdrojom s adaptívnymi zástrčkami a uťahovacími nástrojmi.

Zábavné a jednoduché použitie

Začať je hračka. Prvým krokom je stiahnutie aplikácie Unistellar do zvoleného vreckového zariadenia a pripojenie k jednotke cez wifi. Aplikácia robí dobrú prácu, keď vás prevedie procesom. K ďalekohľadu sa môže súčasne pripojiť desať používateľov, pričom jedna osoba ovláda a deväť v pozorovacom režime. Po vykonaní rýchlej a jednoduchej hviezdnej kalibrácie (teleskop sa orientuje vzorkovaním nočnej oblohy) je potom otázkou výberu cieľového objektu.

Ako už bolo uvedené, teleskopy Odyssey nevyžadujú zaostrovanie ani kolimáciu; využívajú optickú technológiu Nikon a označujú ich ako prvú sériu zrkadlových ďalekohľadov Unistellar, ktoré nevyžadujú manuálne úpravy. Toto je hlavná pridaná hodnota, ktorá ďalej zvyšuje dostupnosť astronómie na dvore.

Galaxia Black Eye, ako ju zobrazuje Odyssey Pro, s veľmi užitočným vodoznakom Unistellar.

Galaxia Black Eye, ako ju zobrazuje Odyssey Pro, s veľmi užitočným vodoznakom Unistellar.
Obrázok : Juraj Dvorský

Aplikácia je veľmi dobrá, ponúka intuitívne rozhranie a komplexný katalóg cieľových objektov s možnosťou vyhľadávania. Obsahuje tiež upravený zoznam najsľubnejších cieľov nočného sledovania – funkcia, ktorá výrazne urýchľuje nočné sledovanie. Používatelia môžu tento zoznam jednoducho triediť podľa typu objektov, ako sú objekty slnečnej sústavy, hmloviny, galaxie a hviezdokopy.

Okrem toho aplikácia poskytuje rýchly prístup k špecializovanej vedeckej sekcii, ktorá slúži používateľom, ktorí sa zaujímajú o občiansku vedu, tým, že im umožňuje nahrávať svoje pozorovacie výsledky. Tieto príspevky pomáhajú profesionálnym astronómom pri rôznych výskumných snahách, ako je sledovanie blízkych asteroidov, pozorovanie vzdialených exoplanét alebo pozorovanie supernov.

Hmlovina Modrá ustrice, ako ju zobrazuje Odyssey Pro. Tento obrázok som mierne orezal, ale všimnite si jasnosť a farbu tohto tmavého vzdialeného objektu.

Hmlovina Modrá ustrice, ako ju zobrazuje Odyssey Pro. Tento obrázok som mierne orezal, ale všimnite si jasnosť a farbu tohto tmavého vzdialeného objektu.
Obrázok : Juraj Dvorský

Po výbere cieľového objektu prevezme funkciu GOTO, ktorá nasmeruje teleskop na presné miesto a nepretržite sleduje objekt, keď sa pohybuje po nočnej oblohe, čím zaisťuje, že zostane v zornom poli počas dlhých expozícií. V super pomalom režime umožňuje virtuálny joystick určité jemné doladenie, ako je napríklad vycentrovanie objektu v zábere. Automatické nastavenia fungujú dobre, ale používatelia, ktorí chcú vyladiť zisk, čas expozície, jas alebo iné atribúty, tak môžu urobiť v režime úprav. Pozoruhodne čisté a farebné pohľady na objekty hlbokého vesmíru sa objavia v priebehu niekoľkých sekúnd a prirodzene sa vylepšia dlhšími expozíciami.

Používatelia, ktorí chcú zadať svoje vlastné súradnice pre cieľový objekt, môžu urobiť práve to. Keď nasmerujete ďalekohľad na objekt mimo preferovaného rozsahu, na obrazovke sa zobrazí varovanie, ktoré je našťastie možné prepísať (tiež rozsah nadmorskej výšky je možné upraviť v nastaveniach až na 0 stupňov) . To znamená, že teleskop sa snaží udržať uzamknutie objektov mimo oblasti, ktorú považuje za viditeľnú oblohu. To pre mňa predstavovalo problém pri pokuse o zobrazenie kométy 12P/Pons-Brooks, ktorá visela nízko k horizontu.

Detektor Odyssey s nízkym šumom a malými pixelmi je vhodný na pozorovanie planét. Jeho 8-megapixelové rozlíšenie poskytuje detailné zobrazenie jasných nebeských telies, ako sú planéty, Mesiac a Slnko. Ďalekohľad zároveň nemá problém pri prispôsobovaní sa väčším, slabším objektom, ako sú vzdialené galaxie.

Výdrž batérie teleskopu je dobrá, pričom každé nabitie (buď cez USB-A alebo USB-C) vydrží až päť hodín (na porovnanie, výdrž batérie eQuinox 2 je 11 hodín). To umožňuje používateľom rýchlo zachytiť snímky objektov v hlbokom poli, ako je hmlovina Orion, za pár minút alebo stráviť hodinu alebo viac dlhými expozíciami, aby odhalili jemnejšie detaily. Po dokončení dlhej expozície môžu používatelia uložiť obrázok do svojej lokálnej knižnice obrázkov. Odtiaľ je ľahké zdieľať svoje astronomické objavy s priateľmi a rodinou alebo ich uverejňovať na svojich obľúbených platformách sociálnych médií. Používatelia, ktorí chcú svoje snímky upravovať pomocou externého softvéru, majú na výber z viacerých typov súborov: FITS (zlatý štandard vo fotoastronómii), RAW, PNG a TIFF.

Zatmenie Slnka z 8. apríla, ako ho zobrazil Odyssey Pro vybavený solárnym filtrom Unistellar (bez externej úpravy).

Zatmenie Slnka z 8. apríla, ako ho zobrazil Odyssey Pro vybavený solárnym filtrom Unistellar (bez externej úpravy).
Obrázok : Juraj Dvorský

Ďalekohľady sa najlepšie používajú v oblastiach bez svetla. Napriek tomu teleskopy Odyssey, vybavené algoritmami svetelného znečistenia, automaticky odfiltrujú nadmerné svetlo, ktoré by inak znížilo kvalitu snímok. Ak je však vašou hrou zobrazovanie extrémne jasných objektov – a hovorím o Slnku – Unistellar ponúka solárny filter za 199 dolárov, ktorý sa dodáva samostatne . Použil som filter na zobrazenie slnečných škvŕn a kroniku epického úplného zatmenia Slnka 8. apríla a obrázky boli veľmi dobré; automatické zaostrovanie sa mi však zdalo trochu mimo, na záberoch sa mi objavovali rozmazané slnečné škvrny. Softvér pomáha zariadeniu automaticky nájsť Slnko, čím šetrí vaše oči pred oslepujúcim svetlom.

Spodný riadok

Teleskopy Unistellar Odyssey a Odyssey Pro s cenou 2 499 USD a 3 999 USD sú vhodné pre začínajúcich a skúsených astronómov, ktorí hľadajú kvalitu v menšom balení. Napriek malým rozmerom, kratšej výdrži batérie a mierne zníženým optickým schopnostiam v porovnaní s väčšími modelmi, tieto teleskopy vynikajú vo vytváraní pozoruhodne čistých deep-sky snímok. Vylepšená schopnosť jasne rozlíšiť planéty pridáva nový rozmer do ponuky Unistellar.

Digitálny okulár vo verzii Pro je pekný, poskytuje jasný pohľad na cieľový objekt bez toho, aby ste sa museli pozerať na telefón alebo tablet. Ale aby som to objasnil, je to OLED okulár (a nie tradičný okulár), ktorý poskytuje podobný pohľad ako na ručnom zariadení, čo zostáva požiadavkou pre astronomické stretnutia. Navyše, keďže až deväť ďalších používateľov sa môže pripojiť k teleskopu pomocou svojich vlastných zariadení alebo dokonca zobraziť displej na zariadení primárneho používateľa, zostávam skeptický, že ďalších 1 500 dolárov za okulár ospravedlňuje jeho hodnotu.

Pre tých, ktorí zvažujú alternatívy, možnosti ako Vaonis Vespera a Stellina ponúkajú podobné funkcie. Nedávno oznámené Origin Intelligent Home Observatory od Celestronu sa môže pochváliť podobnými funkciami. Pre tých, ktorí chcú robotický ďalekohľad v super kompaktnej forme, je tu Dwarflab's Dwarf II .

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY