sobota, 27 apríla, 2024

Trump kritizuje sudcu za „unáhlený“ súdny proces, niekoľko dní pred otvorením vyhlásení

Bývalý americký prezident Donald Trump sedí vo štvrtok 18. apríla 2024 v súdnej sieni Manhattanského trestného súdu v New Yorku v USA.

Jeenah Moon | Reuters

Donald Trump sa v sobotu obrátil na sociálne médiá, aby predniesol ďalšiu tirádu proti sudcovi a okolnostiam jeho newyorského súdneho procesu, ktorý ukončil výber poroty v piatok a očakáva sa, že v pondelok začnú otváracie argumenty .

"TENTO PODVOD 'UNÁŠENÝ' SÚD, KTORÝ SA KONANÍ V 95 % DEMOKRATSKEJ OBLASTI JE PLÁNOVANÝ A KOORDINÁOVANÝ LOV ČARODEJNÍC," napísal v sobotu ráno predpokladaný republikánsky kandidát na prezidenta v roku 2024 v jednom z niekoľkých príspevkov v Truth Social . "VEDIE MU MOŽNO NAJKONFLIKTNEJŠÍ SUDCA V HISTÓRII SÚDU, KTORÝ MUSÍ BYŤ OKAMŽITE ODSTRANNÝ Z TOHTO HOAXU."

Rozruch prichádza deň po tom, čo Trumpovi právnici požiadali o odloženie súdneho procesu s cieľom nájsť nové miesto, pričom tvrdili, že obyvatelia New Yorku boli príliš zaujatí na to, aby našli spravodlivú porotu.

Odvolací súd na Manhattane rýchlo zamietol Trumpovu žiadosť, posledný z približne tuctu pokusov oddialiť súdny proces, ktorý sa mal pôvodne začať 25. marca .

Napriek Trumpovmu úsiliu o odloženie, sudca Najvyššieho súdu Manhattan Juan Merchan, ktorý predsedá Trumpovmu prípadu, uviedol, že otváracie argumenty pre vôbec prvý trestný proces s bývalým americkým prezidentom sa začnú v pondelok ráno.

Trump čelí 34 obvineniam z falšovania obchodných záznamov v súvislosti s údajným zatajením 130 000 dolárovej tajnej platby pornohviezde Stormy Danielsovej.

Trumpove chvály na sociálnych sieťach zamerané na Merchana a ďalších účastníkov procesu sa pre bývalého prezidenta stali pravidelným vzorom, a to aj napriek príkazu na roubík, ktorý bol uvalený v marci.

Trump verejne šiel po dcére sudcu, ktorá pracovala pre progresívnu politickú poradenskú firmu, a opakovane žiadal sudcu, aby sa odvolal.

Prokurátori v pondelok požiadali Merchana, aby potrestal Trumpa za jeho zjavné porušenie rozkazu gag , konkrétne s odvolaním sa na tri jeho príspevky na sociálnych sieťach, ktoré sa zameriavali na niekoľkých svedkov vrátane Stormyho Danielsa a jeho bývalého právnika Michaela Cohena.

Prokurátori požadovali sankciu 1 000 dolárov za každý z troch postov a požiadali sudcu, aby varoval Trumpa, že budúce porušenia môžu viesť k väzeniu.

Merchan povedal, že na stredu naplánuje pojednávanie o žiadosti prokurátorov.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY