nedeľa, 28 apríla, 2024

Olympijská dedina v Paríži 2024 obsahuje pouličné lampy vyrobené zo zachránených stavebných materiálov

Pred tohtoročnými letnými olympijskými hrami v Paríži dizajnérske kancelárie Concepto a Studio 5.5 nainštalovali v dedine športovcov 350 pouličných svetiel vyrobených zo zachránených lešenárskych stĺpov a kandelábrov.

Projekt osvetlenia je súčasťou schémy, na ktorú dohliada dodávateľský orgán pre olympijské hry Solideo s cieľom znížiť emisie uhlíka o 47 percent v porovnaní s konvenčným projektom.

Dve pouličné lampy vedľa budovy
Concepto a Studio 5.5 navrhli pouličné osvetlenie pre olympijskú dedinu v Paríži

Firma zaoberajúca sa krajinnou architektúrou Agence TER , ktorá bola zodpovedná za hlavné plánovanie verejných priestorov, spolupracovala so štúdiom 5.5 na vytvorení charty nízkouhlíkových materiálov pre tieto priestory, ktorá zahŕňa osvetlenie a pouličný mobiliár.

Uvedením tejto agendy udržateľného dizajnu do praxe bolo pouličné osvetlenie navrhnuté tak, aby sa vyrábalo s použitím vyradených stĺpov verejného osvetlenia a komponentov pochádzajúcich zo stavieb.

Pouličné osvetlenie v Olympijskej dedine v Paríži 2024 od Concepto a Studio 5.5
Svetlá sú vyrobené z recyklovaných lešenárskych tyčí

„Museli sme presvedčiť tvorcov politiky a miestne úrady, že tieto opätovne použité lampy predstavujú budúcu estetiku a silné politiky trvalo udržateľného rozvoja,“ povedal pre Dezeen spoluzakladateľ a partner Štúdia 5.5 Anthony Lebossé.

"Je jednoduchšie zvoliť si novinku z katalógov, ale keď sme vytvárali olympijskú dedinu, chceli sme ísť príkladom iného dizajnu."

Pouličné osvetlenie vyrobené zo zachránených lešenárskych stĺpov
Menšie svietidlá sú podopreté na stožiaroch z vrstveného dreva

Firma Concepto , ktorá sa zaoberá dizajnom osvetlenia, mala za úlohu vytvoriť plán osvetlenia dediny, ktorý zahŕňal definovanie umiestnenia a orientácie každého z 350 pouličných lámp, aby sa zabezpečilo, že budú poskytovať svetlo tam, kde je to potrebné.

Lebossé a jeho kolegovia spolupracovali so spoločnosťou Concepto na vývoji návrhu svetiel, ktoré by sa dali vyrábať vo veľkom meradle s použitím zachránených dielov, pričom by sa dali ľahko udržiavať.

Pouličné osvetlenie v Olympijskej dedine Paríž 2024 od Concepto a Studio 5.5
Vyššie verzie sú vyrobené výhradne z opätovne použitých stĺpov z pozinkovanej ocele

"Svietne stĺpy zvyčajne vyžadujú veľké investície do foriem a zákazkovej výroby, takže údržba je nákladná," zdôraznil Lebossé.

"Naším cieľom bolo maximalizovať opätovné použitie a zároveň zabezpečiť udržiavateľnosť zo strany miestnych úradov. Zostavy sú mechanické a reverzibilné, čo umožňuje ekonomickú a dlhotrvajúcu údržbu."

Staré lampové stĺpy s ich generickými a štandardizovanými tvarmi boli mnohými miestnymi úradmi vyradené v prospech architektonicky inovatívnejších dizajnov, ktoré sa vyrábajú v širokej škále farieb a materiálov, vysvetlil Lebossé.

Lampy vytvorené pre olympijskú dedinu sa líšia tvarom, veľkosťou a konštrukciou, pričom najvyššie príklady sú vyrobené výlučne z opätovne použitých kandelábrov z pozinkovanej ocele a tie kratšie obsahujú stožiare z vrstveného dreva.

Pouličné osvetlenie vyrobené zo zachránených lešenárskych stĺpov
Každé svetlo integruje energeticky účinné LED svetelné zdroje

Každá pouličná lampa má priečku pozostávajúcu zo zachráneného lešenárskeho stĺpa, ktorý podporuje jeden alebo dva energeticky účinné LED svetelné zdroje.

Priečky sú naklonené tak, aby nasmerovali osvetlenie na cestu, pričom stúpajú dostatočne vysoko, aby sa vyhli stromom a umožnili pod nimi prechádzať vysokým vozidlám, ako sú autobusy a hasičské autá.

Pouličné osvetlenie v Paris 2024 Olympic Village od Concepto a Studio 5.5
Priečky sú naklonené tak, aby nasmerovali osvetlenie na vozovku

V miestach vyžadujúcich dodatočné osvetlenie pre chodcov je na spodnom konci priečky umiestnený druhý svetelný zdroj. To umožnilo štúdiám znížiť celkový počet zariadení, ktoré bolo potrebné vyrobiť.

350 kandelábrov zostane na svojom mieste aj po olympijských hrách a bude súčasťou staršej fázy, v rámci ktorej budú nové štvrte začlenené do miest Saint-Denis a Saint-Ouen.

Pouličné osvetlenie v Olympijskej dedine Paríž 2024 od Concepto a Studio 5.5
350 kandelábrov zostane na svojom mieste aj po olympijských hrách

Organizačný výbor olympijských hier v Paríži sa zaviazal znížiť emisie tohtoročných letných hier na polovicu v porovnaní s nedávnymi ročníkmi podujatia v Londýne a Riu.

S týmto cieľom je drevené vodné centrum VenhoevenCS a Ateliers 2/3/4 jediným stálym miestom postaveným pre hry, ktoré sa budú väčšinou odohrávať v dočasných priestoroch po celom meste a existujúcich budovách, ako je napríklad novo zrekonštruovaný Grand Palais .

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY