sobota, 27 apríla, 2024

Baníci bitcoinov upgradujú energetické centrá a dostanú sa do AI, aby sa pripravili na zníženie príjmov po znížení o polovicu

Zníženie bitcoinu na polovicu má otriasť cenou kryptomeny a baníkmi siete

AUSTIN, TEXAS – Adam Sullivan opustil investičné bankovníctvo, aby ťažil bitcoiny v nepríjemnom čase. Bol máj 2023, bitcoin sa obchodoval za približne 21 000 dolárov, americkí regulátori boli v štádiu záťahu proti tomuto sektoru a Core Scientific , spoločnosť, s prevzatím ktorej súhlasil, bojovala na texaskom konkurznom súde s nahnevanými veriteľmi o neuhradené dlhy v desiatkach miliónov dolárov.

Sullivan však vedel, že pomocou záchranného lana môže podnik dostať na oveľa lepšie miesto. Je to preto, že zníženie na polovicu bolo na ceste a s ním by pravdepodobne prišlo veľké zvýšenie bitcoinov.

V piatok neskoro večer kód bitcoinu automaticky znížil novú emisiu najväčšej kryptomeny na svete na polovicu. Stáva sa to zhruba každé štyri roky a okrem toho, že pomáha odvrátiť infláciu, historicky predchádza veľkému nárastu ceny bitcoinu.

Technická udalosť je pomerne jednoduchá: baníci bitcoinov dostávajú za overenie transakcií zaplatené v bitcoinoch a po vypočítaní 210 000 blokov transakcií a ich pridaní do hlavného reťazca sa odmena udelená ťažiarom zabezpečujúcim bitcoiny ‚zmenší na polovicu‘.

V sieti je viac ako tucet verejne obchodovaných baníkov a tisíce menších súkromných baníkov po celom svete, ktorí neustále pretekajú v spracovaní transakcií a získaní výplaty v nových bitcoinoch. Pretože udalosť vedie k zníženiu odmien vyplatených priamo baníkom, budú prví, ktorí pocítia vplyv zníženia na polovicu.

Cena bitcoinu sa po každej „halvingovej“ udalosti dotkla nových historických maxím.

CNBC

Zvyčajne, keď zníženie na polovicu zníži ponuku, vedie to k obrovským nárastom bitcoinov.

V skutočnosti predchádzajúce (a jediné) tri polovice v histórii reťazca prišli pred každým býčím behom, v ktorom sa minca dotkla nových historických maxím a po prvýkrát vstúpil na trh prudký nárast investorov.

Tento rýchly nárast cien pomohol mnohým baníkom odvrátiť najhoršie, pretože má tendenciu kompenzovať vplyv zníženia ceny za blok na polovicu.

„Ako spoločnosť, ktorá už bola v procese škálovania našej infraštruktúry počas predchádzajúceho rozdelenia na polovicu, vieme, akú daň si zníženie môže vyžiadať od spoločnosti, ak nie je dostatočne pripravená,“ povedal Sullivan z Core pre CNBC.

Súhrnná trhová kapitalizácia 14 bitcoinových baníkov kótovaných v USA sledovaných JPMorgan Analytici, ktorí predstavujú približne 21 % globálnej siete bitcoinov, klesli v prvej polovici apríla o 28 % na 14,2 miliardy dolárov, čím dosiahli najnižšie hodnoty od začiatku roka. Bitdeer boli akcie s najlepšou výkonnosťou v danom období s poklesom približne o 20 % v porovnaní so spoločnosťou Stronghold Digital , čo bolo o 46 % menej.

Niektorí považujú zníženie bitcoinu na polovicu v roku 2024 za kľúčový moment pre ťažobný sektor. V závislosti od toho, koľko prípravných prác baníci vykonali, ich môže ľahko vyrobiť alebo zlomiť.

„Byť pripravený na zníženie o polovicu znamená vyhodnotiť všetky vaše energetické stratégie, všetky vaše softvérové schopnosti, všetky vaše operácie,“ pokračoval Sullivan.

Iní sú menej znepokojení vzhľadom na nedávne pohyby cien v bitcoine.

Vo výskumnej poznámke od Needham zo 16. apríla analytici uviedli, že očakávajú, že zníženie o polovicu bude mať len mierny vplyv na odhadované marže EBITDA baníkov, a to aj napriek 50 % zníženiu výnosov, keďže cena bitcoinu sa obchoduje v rozmedzí 60 000 až 70 000 dolárov.

„Očakávame, že geopolitické napätie a politika úrokových sadzieb budú v blízkej dobe najväčšími hnacími silami cenovej akcie kryptomien,“ napísali analytici Needham a dodali, že pri cene bitcoinu nad 60 000 dolárov je zníženie o polovicu „pre takmer všetkých verejných ťažiarov nebezpečné“.

Banka však zdôraznila, že uprednostňujú lacných výrobcov bitcoinov, ako sú Riot Platforms , Bitdeer a Cipher Mining . Medzitým, ak ceny bitcoinov klesnú, Needham hovorí, že najväčší natívny vplyv pocítia výrobcovia s vyššími nákladmi, ktorí sú tiež ovplyvnení vyššími cenami bitcoínov prostredníctvom veľkých štátnych pokladníc.

Analytici z JPMorgan zopakovali podobný názor a vo svojom výskume zo 16. apríla napísali, že si myslia, že „nedávna slabosť ponúka atraktívny vstupný bod“ pre investorov a že sú „obzvlášť optimistickí“ na Riot, ktorý podľa nich ponúka atraktívne relatívne zhodnotenie.

Napájací zdroj pre bitcoinovú baňu Whinstone v Rockdale v Texase.

Roky strávené prípravou na polovicu

Baníci mali roky na to, aby sa pripravili na zníženie o polovicu, vrátane hľadania nižších nákladov na energiu a modernizácie ich vozového parku na efektívnejšie stroje.

"Zníženie bitcoinu na polovicu sa deje ako hodinky každé štyri roky," povedal Haris Basit, šéf stratégie Bitdeer Technologies Group. "Je to známa premenná, ktorá je pre nás meradlom, aby sme sa aj naďalej sústredili na prevádzkovú dokonalosť."

Za týmto účelom banská firma so sídlom v Singapure investovala do nových dátových centier, ale jej hlavnou stratégiou bolo zvýšiť vertikálnu integráciu prostredníctvom výskumu a vývoja. 25 % jej zamestnancov sa zameriava na výskum a vývoj, čo podľa Basita „viedlo k novým inováciám a cestám príjmov, ako sú naše nedávno ohlásené 4nm ťažobné súpravy a ponuky AI Cloud“.

Analytici spoločnosti Cantor Fitzgerald nedávno označili Bitdeer za jednu z najnižších „all-in“ cien za mincu v odvetví.

Pre CNBC to povedal Greg Beard, generálny riaditeľ a predseda spoločnosti Stronghold Digital Mining baníci, ktorých jedinou pákou sú efektívnejšie stroje, budú v nevýhode.

„Baníci, ktorí vlastnia svoju lacnú energiu, majú lepšiu pozíciu,“ povedal Beard. "Prevádzkové náklady budú nižšie, čo im umožní byť flexibilnejší s ich kapitálom."

Sullivan z Core súhlasí a poznamenáva, že dátové centrá ťažby bitcoínov budú v budúcnosti spolupracovať s generátormi energie a prevádzkovateľmi sietí, aby slúžili ako virtuálna batéria pre prevádzkovateľov sietí – čo im umožní zvýšiť základné zaťaženie a obmedziť bitcoinové dátové centrá, keď to budú potrebovať. a vyhnúť sa špičkovým výrobným zaťaženiam, ktoré sú podľa neho špinavé a drahé.

„Vlastníme a prevádzkujeme našu infraštruktúru, čo nám dáva väčšiu kontrolu nad operačnými a strategickými rozhodnutiami, ako je napríklad potenciál expandovať do vysokovýkonného počítačového hostingu,“ povedal Sullivan.

Spoločnosť Core Scientific, ktorá bola spustená v roku 2017 a teraz spravuje sedem ťažobných lokalít v piatich štátoch USA, tiež vlastní celý technologický balík. Spoločnosť sa snaží diverzifikovať svoje zdroje príjmov nad rámec čisto bitcoinov. Sullivan hovorí, že existujúce dátové centrá ponúkajú možnosti rekonfigurácie na prispôsobenie sa novým typom vysokohodnotných výpočtov.

„Určité dátové centrá sa nachádzajú v tesnej blízkosti veľkých metropolitných oblastí, čo z nich robí kandidátov na výpočtové aplikácie s nízkou latenciou a vysokou hodnotou,“ povedal generálny riaditeľ Core.

Bitcoinová baňa Bitdeer v Rockdale, Texas.

Generálny riaditeľ Riot Platforms Jason Les pre CNBC povedal, že príprava na zníženie na polovicu spočívala v dlhodobom zameraní spoločnosti na dosiahnutie nízkych nákladov na energiu, silnú súvahu a významný rozsah operácií. Les hovorí, že práve to umožnilo firme vydržať zníženie o polovicu s pozitívnymi maržami a zároveň mať dobrú pozíciu pre rast na druhej strane.

"Naša nová prevádzka Corsicana bola spustená len tento týždeň a počas zvyšku roka výrazne zvýšime našu hashovaciu frekvenciu s vybavením novej generácie v tejto novej lokalite," povedal Les. "V dôsledku toho sme v pozícii, aby sme na konci roka ťažili viac bitcoinov denne ako dnes, a to aj napriek zníženiu na polovicu."

Marathon Digital , ktorá za posledný rok zaznamenala nárast akcií o viac ako 70 %, zaujala odlišný prístup k škálovaniu podnikania ako jej konkurenti. Generálny riaditeľ Fred Thiel pre CNBC hovorí, že spoločnosť rýchlo rástla s použitím prístupu založeného na aktívach, kde sa investície minuli skôr na ťažobné súpravy než na infraštruktúru.

„V decembri sme vlastnili menej ako 5 % lokalít, kde sme hostili našich baníkov,“ povedal Thiel. "Dnes vlastníme 53 % našej celkovej kapacity 1,1 gigawattu, pričom sme ju kúpili za menej, ako sú náklady na zostavenie a výmenu."

Vlastníctvo lokalít znižuje náklady Marathonu na ťažbu až o 20 % na základe marginálnych nákladov. Thiel tiež poznamenal, že do konca roku 2024 Marathon očakáva ďalšie zlepšenie efektívnosti o 10 % až 15 % pri nasadzovaní zariadení novej generácie na svojich nových miestach.

Toto zvýšenie efektivity však nie je len o novom vybavení. Firma nasadzuje vlastný vlastný firmvér, ktorý jej umožňuje fungovať ešte efektívnejšie.

Marathon, spolu s ďalšími ťažobnými firmami, začal diverzifikovať svoj obchodný model aj do doplnkových operácií nad rámec čisto bitcoinovej ťažby.

Thiel hovorí, že spoločnosť nedávno spustila divíziu zberu energie, kde sú kompenzovaní za premenu uviaznutého metánu a biomasy na energiu, ktorú potom predávajú teplo späť do priemyselného alebo komerčného procesu. Služba v podstate dotuje a výrazne znižuje náklady Marathonu na ťažbu. Spoločnosť očakáva, že táto nová obchodná línia bude v roku 2028 generovať významnú časť jej tržieb o polovicu.

Adam z Blockstream Back sa spojil s Teslou a Block s cieľom ťažiť bitcoiny pomocou solárnej energie

Diverzifikácia príjmov

Zníženie bitcoinov na polovicu z apríla 2024 vyzerá úplne inak ako tri predchádzajúce.

Po celé roky zvýšená konkurencia v dôsledku nových baníkov, ktorí prichádzajú online, znižuje zisky, pretože viac baníkov znamená, že viac ľudí zdieľa rovnaký súbor odmien.

Vo výskumnej poznámke od JPMorgan zo 16. apríla analytici poznamenávajú, že sieťový hashrate, proxy pre priemyselnú konkurenciu a ťažkosti s ťažbou, vzrástol v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 4 %. Stronghold's Beard hovorí, že zníženie o polovicu je protivietor zakrpatený globálnym hashrate, ktorý sa v porovnaní s posledným v máji 2020 zvýšil takmer päťnásobne.

„Baníctvo je náročné odvetvie najmä preto, že existuje veľa národných štátov, ktoré majú extra moc a venujú ju ťažbe,“ povedal Nic Carter z Castle Island Ventures. "Je to voľný trh, môže doň vstúpiť ktokoľvek, pokiaľ má základy."

Americké spotové bitcoinové fondy obchodované na burze tiež výrazne posunuli dynamiku cien. V minulých rokoch cena bitcoinu nestúpla až po znížení o polovicu. Ale v dôsledku rekordných tokov do týchto spotových bitcoinových fondov sa najväčšia svetová kryptomena v marci dotkla čerstvého historického maxima nad 73 000 USD.

„Nedávno schválené bitcoinové ETF sa ukázali ako obrovské toky kapitálu do bitcoinov a tento vesmír ETF naďalej rastie s nedávnym schválením aj v Hong Kongu,“ povedal Les z Riotu. "Myslíme si, že cenová akcia, ktorú sme videli v bitcoine od začiatku roka, to odzrkadľuje a dáva nám veľký optimizmus, pokiaľ ide o to, ako môže ekonomika ťažby bitcoinov vyzerať v mesiacoch a rokoch po znížení o polovicu."

Bitcoin obnovuje rast po tom, čo dosiahol nové historické maximum

Blackrock's ETF dosiahol 17 miliárd $ čistých aktív v priebehu niekoľkých mesiacov od spustenia. Beard of Stronghold pre CNBC povedal, že ak by Blackrock pridal čo i len o miliardu dolárov viac bitcoinov v apríli do svojho ETF, vytvorilo by sa tým dopyt po väčšom množstve mincí, ako ťažobný priemysel poskytne po znížení o polovicu.

Tentoraz sa líši aj to, že bloková odmena už nie je primárnou formou príjmov baníkov. Nedávne inovácie v oblasti programovania v bitcoine ustúpili rozvíjajúcemu sa ekosystému projektov postavených na blockchaine bitcoinu, čo sa premietlo do vyšších príjmov z transakčných poplatkov pre ťažiarov.

Podľa Billa Barhydta, ktorý je generálnym riaditeľom a zakladateľom spoločnosti Abra, existuje obmedzenie, ako veľké môžu bloky ísť, ale hodnota týchto blokov sa výrazne zvýši. Z Barhydtovho pohľadu podporuje baníkov mixom služieb vrátane ich auto likvidácií, takže má prístup k množstvu makroúdajov v celom sektore.

„Matematika je jednoduchá,“ začína Barhydt. „Bitcoinové bloky majú pevne stanovenú veľkosť a dopyt po dátach v rámci týchto blokov sa výrazne zvýši z niekoľkých dôvodov, vrátane viacerých držiteľov maloobchodných peňaženiek, ktorí presúvajú svoje bitcoiny do a z úložiska, nových prípadov použitia ako Ordinals (NFT pre bitcoiny) a DeFi. o bitcoine, požiadavky na inštitucionálne vyrovnanie pre produkty obchodované na burze v USA, Hong Kongu, Európe atď., bleskové zúčtovacie transakcie a ďalšie.“

Pri súčasnom tempe prijímania sa Barhydt domnieva, že transakčné poplatky v tomto cykle pravdepodobne vyvrcholia do 24 mesiacov na 10-násobok ich nákladov počas vrcholu predchádzajúceho cyklu, a to v dôsledku kombinácie vyššej ceny samotného bitcoinu v kombinácii s vyšším dopytom po priestor vo vnútri každého bloku.

Carter z Castle Island si nie je taký istý, či príjmy založené na poplatkoch môžu úplne nahradiť stratený príjem po znížení o polovicu.

"Nie je úplne jasné, že poplatky plne kompenzujú stratené príjmy a v skutočnosti neočakávam, že sa to stane," povedal Carter.

Poplatky bývajú naozaj cyklické. Počas obdobia preťaženia prudko stúpajú a počas iných normálnych období klesajú takmer k nule. Carter varuje, že baníci zaznamenajú skoky v poplatkoch, ale väčšinu času zatiaľ neexistuje trvalý, silný a robustný trh s poplatkami.

Start-up podporovaný Jackom Dorseym využíva geotermálnu, vodnú a solárnu energiu na prevádzku bitcoinových baní v celej Afrike

Výmena ASIC za AI

V minulom roku došlo k prudkému nárastu dopytu po výpočtovej technike AI a infraštruktúre, ktorá dokáže podporiť obrovské pracovné zaťaženie potrebné na napájanie týchto nových aplikácií strojového učenia. V novej správe manažér fondu digitálnych aktív CoinShares hovorí, že očakáva, že viac baníkov sa presunie smerom k umelej inteligencii v energeticky bezpečných lokalitách kvôli potenciálu vyšších príjmov.

Ťažobné firmy ako BitDigital, Hive, Hut 8, Terawfulf a Core Scientific už majú všetky súčasné operácie AI alebo plány rastu AI.

„Tento trend naznačuje, že ťažba bitcoínov sa môže čoraz viac presúvať do uviaznutých energetických lokalít, zatiaľ čo investície do AI rastú na stabilnejších miestach,“ píšu analytici z CoinShares.

Prechod z ťažby bitcoinov na AI však nie je taký jednoduchý ako zmena účelu existujúcej infraštruktúry a strojov. Požiadavky na dátové centrá sú odlišné, rovnako ako potreby dátovej siete.

„AI predstavuje niekoľko výziev, najmä potrebu odlišnej a podstatne nákladnejšej infraštruktúry, ktorá vytvára prekážky vstupu pre menšie, menej kapitalizované subjekty,“ pokračuje správa. „Okrem toho nutnosť iného súboru zručností medzi zamestnancami vedie k zvýšeným nákladom, keďže spoločnosti najímajú viac talentov s umelou inteligenciou.“

Súpravy používané na ťažbu bitcoinov sa nazývajú ASIC, skratka pre Application-Specific Integrated Circuits. „Špecifické“ v tejto skratke znamená, že sa nedá použiť na iné veci, ako je podpora základnej infraštruktúry pre AI.

„Ak ste baníkom bitcoinov, vaše stroje sa nedajú znova použiť,“ vysvetľuje Carter. "Musíte si kúpiť čisté nové stroje, aby ste to mohli urobiť, a požiadavky na dátové centrá sú odlišné pre AI a ťažbu bitcoínov."

Sullivan hovorí, že Core Scientific, ktorá od roku 2017 ťaží mix digitálnych aktív, sa v roku 2019 začala diverzifikovať do iných služieb.

„Spoločnosť vlastnila a hostila Nvidia DGX systémy a GPU pre AI computing, pričom vybudovala a nasadila špecializované zariadenie špeciálne pre vysokohodnotné výpočtové aplikácie v našom areáli dátového centra Dalton v štáte Georgia,“ povedal.

Core Scientific tiež spolupracuje s CoreWeave, poskytovateľom cloudu, ktorý poskytuje infraštruktúru pre prípady použitia, ako je strojové učenie.

Sullivan hovorí, že kombinované schopnosti budú podporovať pracovné zaťaženie AI aj High Performance Compute, čo povedie k odhadovaným príjmom 100 miliónov dolárov, aj keď hovorí, že celkový potenciálny príjem je oveľa vyšší vzhľadom na ich významnú infraštruktúru, ktorú je možné prispôsobiť tak, aby hostila niektoré z najpokročilejších. GPU compute prichádza na trh.

„Ťažba bitcoínov je prvým príkladom vysokohodnotných výpočtov, priťahuje významný kapitál a množstvo spoločností, ktoré škálujú svoje operácie na podporu siete bitcoínov,“ povedal Sullivan.

Sullivan si však myslí, že len málo operátorov bude schopných prejsť na AI.

Sullivan pokračoval: "Miesta na ťažbu bitcoínov môžu byť zmenené len vtedy, ak spĺňajú atribúty, ktoré sa vyžadujú pre HPC. Mnohé existujúce lokality v Severnej Amerike tieto potreby nespĺňajú."

Spotové rozhodnutie o bitcoinovom ETF: Prvé obchody sa očakávajú po tom, čo SEC udelí viacero schválení

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY