sobota, 27 apríla, 2024

Neutralita siete je späť. Áno, malo by vás to zaujímať

Predsedníčka Federálnej komunikačnej komisie Jessica Rosenworcel má veľa úsmevov.

Predsedníčka Federálnej komunikačnej komisie Jessica Rosenworcel má veľa úsmevov.
Fotografia : Jabin Botsford/The Washington Post prostredníctvom Getty Images ( Getty Images )

Federálna komisia pre komunikácie (FCC) zabila neutralitu siete už v roku 2017 za bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ale vo štvrtok ju priviedla späť z mŕtvych.

Sieťová neutralita – zásada, že poskytovatelia internetu by mali zaobchádzať so všetkými prevádzkami rovnako a nemali by z akýchkoľvek dôvodov obmedzovať alebo blokovať určitú premávku – opäť platí po tom, ako FCC hlasovala 3-2 za jej návrat . Týmto sa obnovujú zásady prvýkrát zavedené v roku 2015, ktoré regulujú telekomunikačné spoločnosti a zakazujú blokovanie alebo obmedzovanie určitého zákonného obsahu.

Okrem toho, že FCC bráni poskytovateľom internetu v obmedzovaní alebo blokovaní prenosu, pridala aj jazyk, ktorý spoločnostiam zabráni uprednostňovať určitý prenos. Vďaka technológii 5G môžu telekomunikačné spoločnosti robiť to, čo sa nazýva segmentovanie siete , ktoré môže vytvárať viaceré virtuálne podsiete a uprednostňovať určitých zákazníkov 5G pred ostatnými v závislosti od toho, či u poskytovateľa zaplatili za prémiové predplatné. Pravidlá z roku 2015 sa na tento koncept nezameriavali, pretože 5G vtedy neexistovalo ako dnes.

FCC bude tiež môcť zabrániť subjektom v zahraničnom vlastníctve, ktoré môžu predstavovať hrozbu pre národnú bezpečnosť, v prevádzkovaní širokopásmových sietí. A ak dôjde k výpadku sietí, ktoré bránia pracovníkom, podnikom alebo dokonca študentom vykonávať svoju prácu, komisia sa môže zapojiť.

Ako sa očakávalo, poskytovatelia internetu sa nechystajú ľahnúť si a budú využívať možnosti, ktoré majú k dispozícii, aby zabránili sieťovej neutralite.

„Toto nie je problém pre širokopásmových spotrebiteľov, ktorí si už desaťročia užívajú otvorený internet,“ povedal vo štvrtok pre New York Times Jonathan Spalter, prezident širokopásmovej lobistickej skupiny USTelecom.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY