sobota, 27 apríla, 2024

Bernie Sanders preberá „astronomicky vysokú“ cenovku spoločnosti Ozempic

Senátor Bernie Sanders (I-VT) sa zameriava na jednu z najnovších dojných kráv Big Pharma: najnovšiu generáciu účinných liekov proti obezite. V stredu Sandersova kancelária oznámila , že senátor začína vyšetrovanie spoločnosti Novo Nordisk pre „astronomicky vysoké“ katalógové ceny ich liekov Wegovy a Ozempic. Oba lieky môžu stáť okolo 1 000 dolárov mesačne alebo viac bez poistného krytia.

Wegovy a Ozempic sú vyrobené s rovnakou účinnou látkou, semaglutidom, ktorý je dlhotrvajúcou napodobeninou hormónu GLP-1. Ozempic bol schválený v roku 2017 na liečbu cukrovky 2. typu, zatiaľ čo Wegovy bol schválený v roku 2021 na liečbu obezity. Hoci nie je formálne schválený pre obezitu, Ozempic sa pre ňu čoraz viac predpisuje mimo označenia. V klinických štúdiách tí, ktorí užívali Wegovy, stratili v priemere 15 % svojej základnej hmotnosti, čo je výrazne nad typickým úspechom pozorovaným pri samotnej diéte a cvičení alebo pri starších liekoch.

Roky od schválenia Wegovy potvrdili jeho účinnosť ako liečby na chudnutie a ďalej . Klinické štúdie zistili, že terapia GLP-1 môže znížiť riziko komplikácií spojených s obezitou, ako je ochorenie srdca a obličiek, a niektoré štúdie naznačujú, že môže dokonca pomôcť znížiť nezdravú túžbu ľudí po alkohole a iných drogách. V novembri 2023 bol tirzepatid od Eli Lilly schválený na liečbu obezity. Tento liek, ktorý zvyšuje svoju účinnosť kombináciou GLP-1 s iným hormónom, výrazne posilnil potenciál tejto triedy liekov ako celku.

Napriek tomu, že tieto lieky boli pôsobivé, neboli lacné, aspoň v USA. Pokiaľ ide o katalógovú cenu, zásoba lieku Ozempic sa môže pohybovať okolo 1 000 dolárov mesačne, zatiaľ čo Wegovy môže stáť viac ako 1 300 dolárov mesačne. Zatiaľ čo niektorí užívatelia majú to šťastie, že platia oveľa menej, poistné krytie týchto liekov je špinavé a často krátkodobé. Vysoké cenníkové ceny zaťažujú aj verejných platiteľov, ako je Medicare, čo môže viesť k prideľovaniu liekov a obmedzujúcim kritériám pre spôsobilosť pacienta (Medicare je výslovne zakázané pokrývať lieky proti obezite vo všeobecnosti, ale takéto lieky môžu byť hradené, ak liečia iný schválený stav, ako je typ 2 cukrovka alebo ochorenie srdca). A v mnohých iných krajinách sú hotové náklady podstatne nižšie.

Sanders vo svojej funkcii predsedu senátneho výboru pre zdravotníctvo, vzdelávanie, prácu a dôchodky (HELP) dúfa, že tento rozdiel vyrieši.

„Vedci z Novo Nordisk si zaslúžia veľkú zásluhu za vývoj týchto liekov, ktoré majú potenciál zmeniť hru pre milióny Američanov, ktorí zápasia s cukrovkou 2. typu a obezitou. Akokoľvek sú tieto lieky dôležité, neprinesú nič dobré pre milióny pacientov, ktorí si ich nemôžu dovoliť,“ napísal Sander vo svojom liste, v ktorom informoval Novo Nordisk o vyšetrovaní výboru.

Sanders poznamenáva, že spoločnosť Novo Nordisk zarobila v minulom roku viac ako 12 miliárd dolárov, čo je 76% skok oproti roku 2021, čo bolo do značnej miery umožnené príchodom Wegovyho. A hoci výrobcovia liekov majú určite nárok na to, aby získali späť nemalé sumy peňazí potrebné na výskum a vývoj svojich produktov, Sanders tvrdí, že spoločnosť zdražuje najmä Američanov. Ozempic a Wegovy môžu stáť okolo 100 až 150 dolárov v krajinách ako Nemecko a Spojené kráľovstvo Nedávna štúdia výskumníkov z Yale a iných tiež odhaduje, že mesačná dodávka Ozempicu by sa dala vyrobiť za menej ako päť dolárov mesačne, čo by dokonca umožnilo určitú ziskovú maržu. .

Vysoké ceny, slabé poistné krytie a pravidelný nedostatok liekov im pomohli podporiť rastúci čierny trh. Ľudia môžu zaplatiť podstatne menej za zložené alebo falošné verzie semaglutidu (približne 200 až 300 dolárov mesačne), hoci bez záruky jeho bezpečnosti a účinnosti. A už sa objavili správy o zranení ľudí v dôsledku toho.

Vzhľadom na rastúcu popularitu týchto liekov a potenciálnu základňu pacientov (viac ako 40 % dospelých Američanov trpí obezitou), Sanders sa tiež obáva, ako tieto vysoké náklady ovplyvnia stabilitu miestnych a federálnych systémov verejných platcov, ako je Medicare, dopredu.

„Ak sa ceny týchto produktov podstatne neznížia, majú potenciál zbankrotovať Medicare, Medicaid a celý náš systém zdravotnej starostlivosti. Kongres Spojených štátov a federálna vláda nemôžu dovoliť, aby sa to stalo,“ napísal Sanders vo svojom liste.

Vyšetrovanie výboru okrem iného požiada spoločnosť Novo Nordisk, aby poskytla podrobnosti o tom, ako boli stanovené ceny oboch liekov, ako aj vyúčtovanie výdavkov potrebných na ich uvedenie na trh.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY