sobota, 27 apríla, 2024

Severná Kórea sa vyhýba sankciám animovaním relácií Max a Amazon

Severná Kórea sa vyhýba sankciám animovaním relácií Max a Amazon

Aurich Lawson / Getty

Nick Roy už takmer desaťročie skúma malú internetovú prítomnosť v Severnej Kórei , zisťuje nové webové stránky, ktoré prichádzajú online , a poskytuje pohľad na digitálny život Hermit Kingdoms. Koncom minulého roka však výskumník v oblasti kybernetickej bezpečnosti a bloger z KĽDR narazil na niečo nové: náznaky, že Severokórejčania pracujú na veľkých medzinárodných televíznych reláciách.

V decembri Roy objavil nesprávne nakonfigurovaný cloudový server na severokórejskej IP adrese, ktorý obsahoval tisíce animačných súborov. Vo vyrovnávacej pamäti boli animačné bunky, videá a poznámky o práci, plus zmeny, ktoré bolo potrebné vykonať v prebiehajúcich projektoch. Niektoré obrázky sa zdali byť zo superhrdinskej show Amazon Prime Video a pripravovaného detského anime Max (aka HBO Max).

Zistenia a bezpečnostné chyby – podrobne uvedené v správe think tanku Stimson Center zameraného na Severnú Kóreu 38 North Project, ktorý pomohol analyzovať zistenia spolu s bezpečnostnou firmou Mandiant vlastnenou spoločnosťou Google – poskytujú pohľad na to, ako môže Severná Kórea využívať kvalifikované IT a technologických pracovníkov, aby získali prostriedky pre svoj prísne sankcionovaný režim. Prichádza tiež, keď americkí predstavitelia čoraz viac varujú pred prenikaním severokórejských IT pracovníkov do spoločností a ich outsourcingom.

Severokórejský internet je malý – a krehký – priestor. Represívny národ má iba 1 024 IP adries a približne 30 webových stránok, ktoré sa pripájajú na globálny internet. Hoci existuje obmedzený vnútorný intranet, na internet sa môže dostať len niekoľko tisíc z 26 miliónov obyvateľov krajiny. Keď tak urobia, je to prísne kontrolované: Týchto pár vybraných Severokórejčanov môže používať internet hodinu v kuse a vedľa nich sedí osoba , ktorá každých päť minút schvaľuje ich používanie .

Keď Roy objavil odhalený cloudový server, každý deň sa aktualizoval. Martyn Williams, vedúci pracovník projektu 38 North, ktorý pomáhal analyzovať obsah servera, tvrdí, že server pravdepodobne umožňoval posielanie prác severokórejským animátorom a od nich. Samotný server je stále aktívny, no koncom februára sa záhadne prestal používať. Aj keď existuje prihlasovacia stránka, jej obsah je prístupný bez používateľského mena a hesla. „Prihlasovaciu stránku som našiel potom, čo som našiel všetky odhalené súbory,“ hovorí Roy.

Vo vnútri súbory obsahovali editačné komentáre a pokyny v čínštine, ktoré boli preložené do kórejčiny, píšu vedci vo svojej správe. „Pre veľa animačných súborov by sme našli veci ako tabuľky s podrobnosťami o pracovnom postupe,“ hovorí Williams. Ukážka súborov zdieľaných s WIRED zobrazuje podrobné anime obrázky a videoklipy s poznámkami pre autorov a dátumovými pečiatkami na rôznych súboroch. V jednom prípade, správa hovorí, bol animátor „požiadaný, aby zlepšil tvar hlavy postavy“.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY