nedeľa, 28 apríla, 2024

Nová technológia upscaling spoločnosti Adobe využíva AI na zaostrenie videa

Väčšina nových funkcií a experimentov, ktoré spoločnosť Adobe nedávno oznámila, zahŕňa AI, ako je pridávanie a odstraňovanie objektov pre Premiere Pro a generovanie obrázkov na základe textu vo Photoshope. Teraz spoločnosť predstavila VideoGigaGAN , experimentálnu funkciu AI, o ktorej hovorí, že dokáže zväčšiť video osemkrát bez obvyklých artefaktov, ako je blikanie alebo skreslenie, informoval The Verge .

VideoGigaGAN podľa Adobe prekonáva iné metódy Video Super Resolution (VSR), pretože sa vyhýba obvyklým artefaktom a blikaniu, ktoré zaviedla sieť GAN (General Adversarial Networks). Zároveň pridáva ostrosť a detaily – tam, kde väčšina ostatných systémov nedokáže urobiť obe tieto veci naraz.

Nová technológia upscaling spoločnosti Adobe využíva AI na zaostrenie videa

Adobe

Samozrejme, systém vytvára detaily, ktoré z celej látky neexistujú, takže by to nebolo vhodné na veci ako forenzné vylepšenie videa, à la kriminálky v štýle CSI. Ale detaily, ktoré pridáva, vyzerajú pôsobivo reálne, ako sú textúry pokožky, jemné chĺpky, detaily labutieho peria a ďalšie.

Podľa výskumníkov Adobe je model postavený na veľkom presampleri obrázkov s názvom GigaGAN. Predchádzajúce modely VSR mali problémy s generovaním bohatých detailov vo výsledkoch, takže Adobe spojilo „časovú pozornosť“ (zníženie artefaktov, ktoré sa hromadia v priebehu času), šírenie prvkov (pridávanie detailov tam, kde žiadne neexistujú), anti-aliasing a niečo, čo sa nazýva „HF raketoplán“ (shuttling vysokofrekvenčné funkcie) na vytvorenie konečného výsledku.

Nová technológia upscaling spoločnosti Adobe využíva AI na zaostrenie videa

Adobe

Ak sa pridá k produktom, ako sú Premiere Pro alebo After Effects, producentom videa by to umožnilo, aby zábery s nízkym rozlíšením vyzerali oveľa lepšie, hoci používanie AI na vylepšovanie ľudí je kontroverznou praxou . Zatiaľ sa nehovorí o tom, či to Adobe plánuje urobiť (v súčasnosti sú klipy krátke a hrajú sa iba rýchlosťou 12 snímok za sekundu), ale veľa spoločností vrátane NVIDIA, Microsoft, Blackmagic Design a ďalších tiež pracuje na technológii upscalingu AI.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY