sobota, 27 apríla, 2024

Tu je presne to, ako vás kokaín núti ignorovať vaše základné potreby

Vedci možno prišli na to, ako návykové drogy, ako je kokaín, unášajú systém odmeňovania mozgu, aby sme ignorovali základné potreby, ako je jedlo alebo voda. U myší sa vedcom podarilo podrobne popísať nervovú dráhu, ktorá umožňuje mozgu reagovať na prirodzené pozitívne podnety, a zároveň ukázať, ako môžu drogy zasahovať do tejto dráhy k horšiemu. Zistenia nielen osvetľujú kľúčový aspekt procesu závislosti, ale môžu vedcom jedného dňa pomôcť nájsť bezpečný a trvalý spôsob, ako ho skratovať.

Výskum pochádza od vedcov z The Rockefeller University a Icahn School of Medicine na Mount Sinai. Tím dúfal, že lepšie porozumie kritickému štádiu nezdravej drogovej závislosti, keď túžba a potreba drogy začína mať prednosť pred všetkým ostatným.

„Je to dlhodobé pozorovanie, že ľudia s poruchami užívania látok spadajú do ‚cyklu závislosti‘, ktorý postupne narúša ich zdravý život,“ povedal pre Gizmodo vedúci autor Bowen Tan, výskumník z Rockfeller's Howard Hughes Medical Institute. "Začali sme tým, že sme položili základnú otázku: ako zneužívané drogy zasahujú do základných potrieb?"

Je už známe, že oblasť mozgu nazývaná nucleus accumbens (NAc) pomáha regulovať, ako spracovávame a reagujeme na odmeňujúce a základné pocity, ako je jedlo. A minulé štúdie zistili, že potenciálne návykové drogy interagujú s nucleus accumbens. Tan a jeho kolegovia roky pracovali na odhalení presnej siete mozgových buniek v NAc zapojených do tohto procesu. Ich štúdia z roku 2022 napríklad našla dôkazy na myšiach, že rovnaký súbor NAc neurónov pomáha riadiť náš pocit hladu a smädu.

Vo svojej najnovšej štúdii na myšiach, publikovanej vo štvrtok v časopise Science, autori zistili, že dve zneužívané drogy – kokaín a morfín – aktivujú tie isté bunky. Viac než to, zdá sa, že opakované používanie týchto liekov v priebehu času postupne mení správanie buniek, prípadne deformuje prirodzený systém odmeňovania a znižuje motiváciu pre jedlo a vodu u ich myších subjektov.

„Dokázali sme skombinovať množstvo rôznych pokrokov v nedávnych technológiách, ktoré nám umožňujú získať jemnozrnné rozlíšenie toho, ako rôzne mozgové bunky skutočne počítajú hodnotu prirodzene odmeňujúcich stimulov, ako je jedlo a voda. A mohli sme vidieť, ako tie isté bunky zmenia lieky,“ povedal pre Gizmodo spoluautor Caleb Browne, výskumník z Centra pre závislosť a duševné zdravie na Mount Sinai.

Tímu sa tiež podarilo identifikovať špecifický gén viazaný na túto nervovú dráhu v NAc, nazývanú Rheb , ktorý pravdepodobne hrá veľkú úlohu pri umožňovaní drogám uniesť systém odmeňovania. Keď výskumníci narušili Rheb (pomocou technológie na úpravu génov CRISPR) u laboratórnych myší, lieky už nedokázali vytlačiť ich potrebu jedla a vody.

Zistenia sú založené na myšiach, takže bude vyžadovať viac práce, aby sme s istotou zistili, že podobná vec sa deje u ľudí, ktorí sa stanú závislými na týchto drogách. A hoci únos nášho systému odmeňovania prispieva k poruche užívania látok, nie je to jediný faktor. Ale tím dúfa, že rozuzlením neurobiológie tohto procesu budeme schopní nájsť lepšie spôsoby liečby pre ľudí, ktorí zápasia so závislosťou. Vedci poznamenávajú, že možnosť, že samotné zameranie sa na Rheb by mohlo zabrániť drogám, aby prekonali náš systém odmeňovania, je obzvlášť dráždivá, pretože by to mohlo znamenať, že budúce liečby môžu zabrániť tlmeniu nášho prirodzeného pocitu túžby.

„Ak na určitej úrovni zasahujete do závislosti – sú to tie isté systémy, ktoré nás motivujú robiť veci. Takže ak vypnete motiváciu pre drogy, je to teraz výzva. Teda, môžete to urobiť, ale potom ľudia nebudú jesť,“ povedal Browne. "Takže to naznačuje, že by mohlo byť dôležité pozrieť sa na to na podrobnejšej úrovni – že by to mohol byť ideálny spôsob, ako sa zamerať na [závislosť] bez vplyvu na prirodzené správanie."

Tím plánuje pokračovať vo vyšetrovaní mozgových obvodov a chémie, ktorá je základom drogovej závislosti. Budúce štúdie sa pokúsia zistiť, ako iné oblasti mozgu, najmä tie, ktoré sú spojené s funkciami vyššieho rádu, ako je pamäť a emócie, poskytujú informácie napríklad bunkám na spracovanie odmien v NAc. Dúfajú tiež, že študujú potenciálnu úlohu týchto buniek pri vytváraní ľudí náchylných na recidívu, dokonca aj roky po tom, čo niekto prestal užívať liek.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY