sobota, 27 apríla, 2024

Max Verstappen získal pole position pre VC Číny pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom

ŠANGHAJ (AP) – Max Verstappen z Red Bullu skompletizoval double vo Formule 1 a získal pole position v sobotu na Veľkej cene Číny len niekoľko hodín po víťazstve v prvom šprinte F1 v sezóne.

Tímový kolega Sergio Pérez bude štartovať po boku Verstappena v nedeľu v prvom rade s Fernandom Alonsom z Aston Martin a Landom Norrisom z McLarenu v druhom rade. Verstappen zatočil vo svojom najrýchlejšom kole o 1 minútu 33,660 sekundy s náskokom 0,322 pred Perezom.

Superlatívy zlyhávajú. Trojnásobný obhajca titulu F1 je nenapadnuteľný – najlepší športový jazdec v najrýchlejšom aute. Holanďan vyhral 22 z posledných 26 GP a tri z prvých štyroch v tejto sezóne. Len porucha bŕzd v austrálskom Melbourne mu pravdepodobne zabránila odviesť všetky štyri preteky.

V nedeľu hľadajte viac rovnakých.

"Ak bude auto čo i len z polovice také dobré ako v šprinte, potom si myslím, že budeme v poriadku," povedal Verstappen.

V tejto sezóne vyhral každú pole position a jeho štart z tohto miesta v nedeľu bude 37. v jeho kariére – je to 100. pole position pre Red Bull ako tím – keďže sa ženie za svojím 58. víťazstvom.

"Samozrejme, je to neuveriteľný úspech pre celý tím," povedal Verstappen.

"Z mojej strany to bol naozaj dobrý štart do roka," dodal mierne. "V porovnaní s minulým rokom sa v kvalifikácii cítim veľmi sebavedomo. Škoda, samozrejme, že sme odstúpili v Melbourne, inak si myslím, že by sme už mal veľmi silný náskok."

Alonso, ktorý vyhral sezónne tituly v rokoch 2005 a 2006, je stále silný. Toto leto má 43 rokov, práve podpísal predĺženie zmluvy s Aston Martin a zostáva jedným z najrýchlejších jazdcov F1.

"Tieto kolá a momenty sú veľmi povzbudzujúce do budúcnosti," povedal Španiel. Povedal, že v deň pretekov pravdepodobne skončí „sedem, osem alebo deväť“ – ale na tom nezáleží.

"Tento rok sa kvalifikujeme veľmi dobre a zvládneme to."

Kvalifikácia sa jazdila za sucha a podobné počasie sa očakávalo aj v nedeľu.

Verstappen vedie priebežné poradie sezóny F1 so ziskom 85 bodov, 15 bodov pred tímovým kolegom Perezom a 21 bodov pred Charlesom Leclercom z Ferrari .

Sedemnásobný šampión Lewis Hamilton z Mercedesu , ktorý tomuto športu dominoval pred Verstappenom, je bez víťazstva v 49 pretekoch — naposledy v roku 2021. Po druhom mieste v šprinte odštartuje na štartovom rošte z 18. miesta.

Trať, ktorá sa nachádza asi 40 kilometrov (25 míľ) severozápadne od centra Šanghaja, bola pre tímy záhadou, ktorú museli vyriešiť. Ide o prvé preteky F1 v Číne za posledných päť rokov, ktoré z kalendára vyškrtla pandémia COVID-19.

Najväčšou neznámou je pretekársky povrch, na ktorom je nanesený tenký „tesniaci náter“ – označovaný ako tekutý asfalt. Dodávateľ pneumatík Pirelli uviedol, že si nebol plne vedomý zmien. Verstappen v piatok počas stáleho dažďa povedal, že jazda v týchto podmienkach bola ako „jazda na ľade“.

K intríg pridali aj dva malé požiare trávy na okraji trate v piatkovom tréningu. Okruh bol vybudovaný na močaristom území a existuje podozrenie na únik metánu.

Šanghajský rodák Zhou Guanyu , jediný Číňan jazdiaci v F1, bol v kvalifikácii pomalý a na štartovom rošte Sauberu odštartuje zo 16. miesta.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY