sobota, 27 apríla, 2024

Preskúmajte digitalizovanú zbierku listov odsúdených horolezcov na Everest domov

posledný list od Georgea Malloryho z Camp I, Everest, Ruth Malloryovej, 27. mája 1924
Zväčšiť / Posledný list Georga Malloryho z Camp I, Mount Everest, jeho manželke Ruth Mallory, 27. mája 1924.

Master and Fellows of Magdalene College, Cambridge

V júni 1924 sa britský horolezec George Leigh Mallory a mladý študent inžinierstva Andrew „Sandy“ Irvine vydali na vrchol Mount Everestu a zmizli – iba dve obete na vrchole, ktorý si doteraz vyžiadal viac ako 300 životov. Mallory bol absolventom Magdalene College na University of Cambridge, ktorá vedie zbierku jeho osobnej korešpondencie, z veľkej časti medzi Mallory a jeho manželkou Ruth. Vysoká škola teraz zdigitalizovala celú zbierku pre verejnosť. Listy sú dostupné a stiahnuté tu .

„Bolo naozaj potešením pracovať s týmito listami,“ povedala archivárka Magdalene College Katy Green . „Či už je to Georgeova manželka Ruth, ktorá píše o tom, ako mu posielala slivkové koláče a grapefruit do zákopov (povedal, že grapefruit nebol dostatočne zrelý), alebo či je to jeho dojímavý posledný list, v ktorom hovorí, že šance na prekonanie Everestu sú „50 ku 1 proti nám“, ponúkajú fascinujúci pohľad do života tejto slávnej absolventky Magdalény.“

Ako už bolo uvedené , Mallory je muž, ktorému sa pripisuje slávna veta „pretože to tam je“ v odpovedi na otázku, prečo by opakovane riskoval svoj život na vrchol Everestu. Mallory, vášnivý horolezec, bol na hore dvakrát pred expedíciou v roku 1924: raz v roku 1921 ako súčasť prieskumnej expedície s cieľom vytvoriť prvé presné mapy regiónu a znova v roku 1922 – jeho prvý seriózny pokus o vrchol, hoci bol nútený vrátiť sa na všetky tri pokusy. Náhla lavína zabila sedem Šerpov na jeho tretí pokus, čo vyvolalo obvinenia zo zlého úsudku zo strany Malloryho.

Mallory sa nenechal odradiť v roku 1924 na osudnú expedíciu na Everest , ktorá si vyžiadala život vo veku 37 rokov. Svoj prvý pokus o vrchol prerušil, ale 4. júna spolu s Irvinom opustili Advanced Base Camp (21 330 stôp/6 500 metrov). Tábor 5 dosiahli 6. júna a tábor 6 nasledujúci deň a potom sa vydali na vrchol 8. júna. Člen tímu Noel Odell oznámil, že videl dvoch mužov liezť na Prvý alebo Druhý schod okolo 13:00 predtým, ako boli „zahalení v ešte raz oblak."

Malloryho a Irvina už nikto nikdy nevidel, hoci ich nádrže s vyčerpaným kyslíkom sa našli tesne pod Prvým krokom. Horolezci tiež našli Irvinov cepín v roku 1933. Malloryho telo našli až v roku 1999, keď expedícia čiastočne sponzorovaná Nova a BBC našla pozostatky na severnej stene hory, vo výške 26 760 stôp (8 157 metrov) – tesne pod miestom, kde bola Irvineova sekera. bol nájdený. Na menovkách na oblečení bolo napísané „G. Leigh Mallory“. Identitu potvrdili osobné artefakty: výškomer, vreckový nôž, snežné okuliare, list a účet za horolezecké vybavenie od londýnskeho dodávateľa. Irvineovo telo sa ešte nepodarilo nájsť, a to aj napriek maximálnemu úsiliu expedície National Geographic z roku 2019, ktorá je podrobne opísaná v strhujúcom dokumente Lost on Everest z roku 2020.

Posledná strana listu Ruth Malloryovej Georgovi Mallorymu, 3. marca 1924.
Zväčšiť / Posledná strana listu Ruth Malloryovej Georgovi Mallorymu, 3. marca 1924.

Master and Fellows of Magdalene College, Cambridge

Zbierka umožňuje fascinujúce čítanie; Mallory viedol dobrodružný život. Medzi vrcholy zbierky Magdalene College patrí posledný list, ktorý Mallory napísal Ruth pred pokusom o svoj osudný posledný pokus o vrchol:

"Miláčik, prajem ti to najlepšie, čo môžem – aby tvoja úzkosť skončila skôr, ako to dostaneš – s tou najlepšou správou." Čo bude aj najrýchlejšie. Je to 50 ku 1 proti nám, ale ešte sa potrápime a budeme na seba hrdí. Veľká láska k tebe. Vždy tvoja láska, George."

Tri z listov sa našli v Malloryho vrecku saka 75 rokov po jeho zmiznutí, keď bolo objavené jeho telo, mimoriadne dobre zachované. Ďalšie listy podrobne popisovali jeho skúsenosti z bitky na Somme počas druhej svetovej vojny; jeho prvá prieskumná expedícia na Everest; a spomínaná druhá výprava na Everest, pri ktorej sa stratilo sedem Šerpov. V ľahšej poznámke sú listy opisujúce jeho dobrodružstvá počas cesty v roku 1923 do obdobia prohibície v USA. (Požiadal o mlieko u hovorcov a nechal si whisky naservírovať cez tajný poklop.) Existujú aj listy od Ruth – vrátane jej jediného zachovaného listu Mallorymu počas jeho prieskumov na Everest – a od Malloryho sestry Mary Brooke.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY