nedeľa, 28 apríla, 2024

Správa: Takto klesli ceny ojazdených vozidiel Tesla za posledný rok

Ceny ojazdených a nových áut sú trochu oddelené, ale občas majú tendenciu stúpať a klesať spolu. Stalo sa tak v posledných dvoch rokoch, keď Tesla začala znižovať ceny nových áut, čo spôsobilo, že hodnoty na trhu ojazdených vozidiel klesli ako kameň . Príbeh je podobný v roku 2024, keďže nové údaje od CarGurus ukazujú, že ceny elektromobilov automobilky od minulého roka celkovo klesli o hlboké dvojciferné percentá.

Tesla Model S zaznamenala najvýraznejší pokles medzi rokmi 2023 a 2024, pričom cena ojazdených vozidiel klesla o 34,4 percenta. Všetky modely klesli o viac ako 27 percent:

Tieto čísla sa pravdepodobne cítia ako soľ v rane pre majiteľov Tesly, ktorých hodnoty ojazdených áut za posledný rok klesli. Poukazuje to síce na menší úspech na trhu s ojazdenými vozidlami, ale súvisí to aj s prebiehajúcimi zmenami cien automobilky, keďže Model Y nedávno klesol pod 30 000 dolárov na začiatku. Pokles cien tiež hovorí o neochote kupujúcich investovať veľké peniaze do použitého EV, keď majú obavy o životnosť batérie a nabíjanie, hoci záruka spoločnosti Tesla je dosť robustná.

Je ľahké robiť si srandu z Tesly pre tento problém, ale zďaleka to nie je jediná automobilka s klesajúcimi ojazdenými hodnotami. Spoločnosť Recurrent nedávno zistila, že ceny populárnych ojazdených elektrických vozidiel za posledný rok klesli o 27 percent, čím sa priblížili k porovnateľným vozidlám na plyn. To by mohlo pomôcť zvýšiť dopyt, čo by malo spomaliť pokles cien, čo by podľa Recurrent malo stabilizovať ceny do konca druhého štvrťroka 2024.

Ak kupujete EV, použitý model by mohol byť skvelý obchod. Výskum ukázal, že výmena batérií nie je taká bežná, ako by si mnohí odporcovia mysleli, a pokles ceny z nich robí oveľa presvedčivejšie. Mnohé použité modely navyše spĺňajú podmienky na daňové dobropisy na EV uplatňované v čase predaja, vďaka čomu sú ešte dostupnejšie.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY