sobota, 27 apríla, 2024

Dlho stratený model USS Enterprise sa vrátil do rodiny Roddenberry

Táto tajomná modelka sa objavila na eBayi s malou fanfárou.
Zväčšiť / Tento záhadný model sa objavil na eBay s malými pompou.

eBay

Podľa správy ABC News sa vôbec prvý model lode USS Enterprise NCC-1701 Star Treku vrátil do rodiny Roddenberry.

3-stopový model bol použitý na natáčanie pilotnej a úverovej scény pre pôvodnú sériu Star Trek v 60. rokoch a príležitostne sa používal na zábery v celej sérii. (Zvyčajne sa na zábery po pilote používal väčší, 11-metrový model.) Model tiež sedel na stole tvorcu série Gene Roddenberryho niekoľko rokov.

Zmizlo koncom 70. rokov; Historici a zberatelia sa domnievajú, že patrila samotnému Roddenberrymu, že ho požičal produkčnému domu pracujúcemu na Star Trek: The Motion Picture a že ho nikdy nevrátili. Jeho miesto pobytu bolo neznáme až do jesene minulého roka, keď sa na eBay objavil zoznam záhadného modelu Enterprise .

Nadšenci analyzovali obrázky v zozname a dospeli k názoru, že ide o dlho stratený 3-stopový produkčný model. Kontaktovali predajcu, ktorý ponuku rýchlo stiahol.

Účet eBay, ktorý položku zverejnil, sa špecializoval na predaj artefaktov nájdených v úložných skrinkách, ktoré skončia bez majiteľa, či už z dôvodu nezaplatenia alebo smrti.

Model sa objavil na tomto propagačnom obrázku s Roddenberrym.

Model sa objavil na tomto propagačnom obrázku s Roddenberrym.

CBS

Predajca eBay model odovzdal spoločnosti Heritage Auctions so sídlom v Texase. Rozšírili sa správy, že to bolo objavené, a syn Gene Roddenberryho, Eugene "Rod" Roddenberry, verejne vyhlásil, že by bol rád, keby sa to vrátilo jeho rodine.

Potom nasledovali mesiace ticha a jeho osud bol neznámy – až doteraz. Heritage Auctions oznámila, že model dala Rodovi Roddenberrymu. Podrobnosti o výmene neboli zdieľané, ale Roddenberry povedal, že nejakým spôsobom odškodnil Heritage.

Heritage po získaní predmetu oslovil priamo Roddenberryho a údajne sa ho rozhodol vrátiť, pretože to bola „správna vec“. Roddenberry povedal, že "cítil, že je dôležité to odmeniť a prejaviť za to uznanie", ale nezverejnil sumu.

Propagačné obrázky modelu s Williamom Shatnerom a Leonardom Nimoyom.

Propagačné obrázky modelu s Williamom Shatnerom a Leonardom Nimoyom.

Roddenberry tiež prezradil, čo pre modelku plánuje:

Toto nepôjde domov, aby zdobilo moje police. Toto bude obnovené a pracujeme na spôsoboch, ako to dostať von, aby to mohla vidieť verejnosť, a dúfam, že to niekde pristane v múzeu.

Vedie skupinu s názvom Roddenberry Foundation , ktorá v priebehu rokov naskenovala a zdigitalizovala mnoho pamiatok z nápadov a produkcie Star Treku, takže je pravdepodobné, že nadácia dostane trhlinu aj v modeli.

Obrázok výpisu z eBay

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY