sobota, 27 apríla, 2024

Príjmy z latinskoamerickej hudby prekročili 1 miliardu dolárov už druhý rok po sebe

Príjmy z latinskoamerickej hudby v Spojených štátoch naďalej dosahujú historické maximum a už druhý rok po sebe prekračujú hranicu 1 miliardy USD vďaka 16% rastu, ktorý prekonal celkový trh.

Podľa koncoročnej správy RIAA o latinskej hudbe za rok 2023 celkové príjmy vyskočili z 1,1 miliardy USD v roku 2022 na 1,4 miliardy USD v roku 2023, pričom celkový podiel žánru na celkovom hudobnom trhu sa zvýšil zo 7,3 % v roku 2021 na 7,9 %. V roku 2021 dosiahli príjmy celkovo 881 miliónov USD s celkovým podielom 5,9 %.

„Latinská hudba v USA za posledné desaťročie explodovala, keďže nová generácia hviezd posilňuje tento žáner a streamovanie dáva tento dynamický sektor na dosah ruky každému,“ hovorí Rafael Fernandez Jr., senior viceprezident RIAA pre verejnú politiku a latinskú hudbu. „Už nie sú limitovaní jazykom, prístupom ani zastaranými predpokladmi – latinskí umelci formujú našu kultúru, keďže fanúšikovia tiahnu k duchu tejto hudby, poháňajú rýchlejší rast ako všetci ostatní počúvaní a každým rokom rozširujú naše obzory.“

Už niekoľko mesiacov predtým polročná správa RIAA naznačovala, že príjmy z latinskej hudby dosiahnu rekordnú výšku, poháňanú úspechom nielen Karola G. , ktorý sa minulý rok zapísal do histórie s Mañana Será Bonito , ale aj novou vlnou hudobných skupín música mexicana. ako Peso Pluma , Fuerza Regida a Eslabon Armado , ktorí tiež pomohli spustiť rekordný rok pre regionálnu mexickú hudbu.

RIAA
Foto s láskavým dovolením RIAA

„Zároveň existuje príležitosť, aby si viac fanúšikov predplatilo platené streamovacie služby a predaj latinskoamerických vinylov sa ešte zvýšil a našli rôzne spôsoby prepojenia a inšpirácie k nezabudnuteľným spoločným chvíľam, keď umelci a vydavateľstvá ponúkajú nové zvuky a piesne,“ dodáva Fernandez Jr.

Streamovanie tvorí úžasných 98 % príjmov z latinskoamerickej hudby, čo predstavuje viac ako 1,3 miliardy USD, čo je o 17 % viac v porovnaní s rokom 2022. V rámci toho boli platené odbery najväčšou hnacou silou rastu, ktoré prispeli viac ako dvomi tretinami celkových výnosov a zaznamenali rast o 21 %. na 915 miliónov dolárov; minulý rok bol celkový zisk zo streamovania 758 miliónov dolárov.

Ďalším veľkým prispievateľom k rastu boli streamy na požiadanie podporované reklamou (zo služieb ako YouTube, Vevo a bezplatná verzia Spotify), čo podčiarkuje, aké dôležité je video pre fanúšikov Latinskej Ameriky. Príjmy z tohto priestoru vzrástli o 10 % na 336 miliónov USD.

Výnosy z digitálnych služieb ako Pandora a SiriusXM vzrástli o 5 % na 77 miliónov, čo predstavuje 6 % príjmov zo streamovania latinskoamerickej hudby. Naopak, trvalé sťahovanie prinieslo v roku 2023 iba 1 % príjmov z latinskej hudby, čo predstavuje pokles o 15 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom na 10 miliónov USD, čo je porovnateľné s 12 % poklesom digitálneho sťahovania na celkovom trhu.

Hoci predaj fyzického formátu v roku 2022 mierne vzrástol, tentoraz CD klesli o 49 % na 2 milióny USD, zatiaľ čo vinylové albumy klesli o 25 % na 7 miliónov USD, pričom vinylové albumy predstavujú menej ako 1 % príjmov z latinskej hudby v USA.

RIAA
Foto s láskavým dovolením RIAA

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY