nedeľa, 28 apríla, 2024

Niektoré karikatúry Amazon a Max mohli byť čiastočne animované v Severnej Kórei

Severokórejskí animátori možno pomohli vytvoriť populárne karikatúry pre Amazon Prime Video, Max a ďalšie streamovacie služby. Výskumníci z washingtonského projektu 38 North údajne objavili nesprávne nakonfigurovaný cloudový server na severokórejskej IP adrese, ktorý obsahoval tisíce súborov animácií, ako uvádza Wired . Americké sankcie zakazujú obchodnú činnosť so severokórejskými subjektmi z dôvodu porušovania ľudských práv a pokroku v jej programe jadrových zbraní.

Server okrem požadovaných zmien obsahoval animačné bunky, videá a poznámky o práci. Zdá sa, že niektoré obrázky pochádzajú z populárnej superhrdinskej show Prime Video Invincible a iné z pripravovaného Maxovho detského animáku s názvom Iyanu: Child of Wonder . Údaje, ktoré čiastočne analyzovala bezpečnostná firma Mandiant vo vlastníctve Googlu , poskytujú pohľad na to, ako Severná Kórea pravdepodobne obchádza sankcie.

Výskumníci boli schopní analyzovať prichádzajúce pripojenia k serveru a zaznamenali prístup z troch čínskych miest, čo naznačuje, že nejaké krycie spoločnosti. „O všetkých troch mestách je známe, že majú mnoho podnikov prevádzkovaných Severnou Kóreou a sú hlavnými centrami pre severokórejských IT pracovníkov, ktorí žijú v zámorí,“ uvádza sa v správe .

Michael Barnhart, ktorý pracuje v Mandiant, povedal, že vo výskume nebolo nič, čo by naznačovalo, že Max, Amazon alebo akékoľvek dcérske spoločnosti vedeli, že prácu majú na starosti severokórejskí animátori. Ako informovala agentúra Reuters , bola pravdepodobne zadaná subdodávateľom bez ich vedomia. Barnhart je „veľmi presvedčený“, že zmluvy boli s čínskymi spoločnosťami, ktoré zadali externé služby animátorom, ktorí pracujú v mene Severnej Kórey.

V roku 2022 vydali FBI a ministerstvo financií USA odporúčanie, aby varovali podniky pred rizikami neúmyselného najímania severokórejských technologických pracovníkov prostredníctvom tohto typu outsourcingu. Hovorca amerického ministerstva financií povedal agentúre Reuters , že nemá žiadne komentáre k tomuto konkrétnemu obvineniu, ale poznamenal, že snahy Severnej Kórey získať príjmy pre svoje zbrojné programy prostredníctvom zneužívania subdodávateľského systému sú pretrvávajúce obavy.

Amazon nasmeroval otázky na Skybound, spoločnosť stojacu za Invincible. to   tvrdí, že nevie o žiadnych severokórejských subjektoch pracujúcich na jej animačných projektoch, ale iniciovala interné preskúmanie na overenie a nápravu pretrvávajúcich problémov. "Tiež sme informovali príslušné orgány a spolupracujeme so všetkými príslušnými orgánmi," povedala Hannah Cosgrove, šéfka korporátnej komunikácie Skybound. Max neodpovedal na žiadosti o komentár.

Tento článok sa pôvodne objavil na Engadget na https://www.engadget.com/some-amazon-and-max-cartoons-may-have-been-partially-animated-in-north-korea-160036603.html?src=rss
source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY