nedeľa, 28 apríla, 2024

Majiteľ TikTok má silný argument prvého dodatku proti americkému zákazu, hovoria profesori

Ilustrácia vlajky Spojených štátov a telefónu s prasknutou obrazovkou s aplikáciou TikTok

Getty Images | NurPhoto

Majiteľ TikTok ByteDance sa chystá žalovať americkú vládu, keď prezident Biden podpísal zákon, ktorý zakáže TikTok v USA, ak jeho čínsky vlastník nepredá spoločnosť do 270 dní. Aj keď nie je možné s istotou predpovedať výsledok, profesori práva hovoriaci s Arsom veria, že ByteDance bude mať silný prípad prvého dodatku vo svojom súdnom spore proti USA.

Jedným z dôvodov tohto presvedčenia je, že len pred niekoľkými mesiacmisudca okresného súdu USA zablokoval zákon štátu Montana, ktorý sa pokúšal zakázať TikTok. V októbri 2020 ďalší federálny sudca v Pensylvánii zablokoval príkaz Trumpovej administratívy, ktorý by zakázal TikTok pôsobiť v USA. TikTok tiež vyhral predbežné opatrenie proti Trumpovi na americkom okresnom súde pre okres Columbia v septembri 2020.

"Súdy povedali, že zákaz TikTok je problémom prvého dodatku," povedal tento týždeň pre Ars profesor práva Eric Goldman z univerzity v Santa Clare, ktorý často analyzuje právne prípady týkajúce sa technológie. "A Kongres sa v skutočnosti nesnažil od toho upustiť. Jednoducho pokračoval a ignoroval doterajšie súdne rozhodnutia."

Skutočnosť, že predchádzajúce pokusy zakázať TikTok zlyhali, je "celkom dobrým dôkazom toho, že vláda vedie ťažký boj ospravedlňujúci zákaz," povedal Goldman.

Používatelia TikTok sa zapájajú do chránenej reči

Zákon z Montany „úplne zakazuje TikTok, a tým obmedzuje ústavne chránený prejav prvého dodatku,“ napísal v novembri 2023 americký okresný sudca Donald Molloy, keď vydal predbežné opatrenie, ktoré blokuje štátny zákon.

"Súd v Montane dospel k záveru, že výzva prvého dodatku bude pravdepodobne úspešná. To dá TikTok určitú nádej, že ostatné súdy budú nasledovať jeho príklad s ohľadom na národný poriadok," povedal pre Ars profesor práva v Georgetowne Anupam Chander .

V rozsudku Molloy sa uvádza, že bez TikTok sú „žalobcovia používateľov zbavení možnosti komunikovať preferovanými prostriedkami reči, a preto je kontrola prvého dodatku vhodná.“ Záujmy prejavu TikTok sa musia brať do úvahy, „pretože rozhodnutia aplikácie týkajúce sa toho, ako vyberá, upravuje a usporiada obsah, sú tiež chránené prvým dodatkom,“ uvádza sa v rozhodnutí.

Zakázanie aplikácií, ktoré umožňujú ľuďom komunikovať medzi sebou, „je kategoricky neprípustné,“ povedal Goldman. Aj keď je zapojenie čínskej vlády do propagandy problémom, „musíme to riešiť ako problém vládnej propagandy, a nie len v Číne,“ povedal. Podľa Goldmana by sa mal použiť širší prístup aj na zabránenie vláde odčerpávať používateľské údaje.

TikTok a odporcovia zákazov nevyhrali každý prípad. Federálny sudca v Texase rozhodol v prospech texaského guvernéra Grega Abbotta v decembri 2023. Toto rozhodnutie sa však týkalo iba zákazu štátnych zamestnancov používať TikTok na vládou vydaných zariadeniach a nie zákona, ktorý by potenciálne ovplyvnil všetkých používateľov TikTok.

Zváženie národnej bezpečnosti vs. Prvý dodatok

Americkí zákonodarcovia tvrdia, že Čínska komunistická strana môže použiť TikTok ako zbraň na manipuláciu verejnej mienky a prístup k užívateľským dátam . Ale Chander bol skeptický, či americká vláda dokáže presvedčivo zdôvodniť svoj nový zákon na súde z dôvodov národnej bezpečnosti.

"Vláda doteraz odmietala zverejniť svoje dôkazy o hrozbe národnej bezpečnosti," povedal pre Ars. "TikTok zaviedol prepracovaný súbor kontrol, aby izoloval aplikáciu od škodlivého zahraničného vplyvu, a vláda nepreukázala, prečo sú tieto kontroly nedostatočné."

V rozsudku federálneho sudcu v Pensylvánii proti Trumpovi sa uvádza, že „vlastné vládne opisy hrozby pre národnú bezpečnosť, ktorú predstavuje aplikácia TikTok, sú formulované hypoteticky“.

Chander zdôraznil, že výsledok plánovaného prípadu ByteDance proti USA je však ťažké predvídať. "Keby som bol sudcom, hlasoval by som proti zákonu, ale nie je jasné, ako sudcovia zvážia údajné riziká národnej bezpečnosti so skutočnými vpádmi do slobody prejavu," povedal.

Prípad Montany môže byť „zvonček“

Existujú najmenej tri typy potenciálnych žalobcov, ktorí by mohli podať ústavné námietky proti zákazu TikTok, povedal Goldman. Je tu samotný TikTok, používatelia TikTok, ktorí by už nemohli uverejňovať príspevky na platforme, a obchody s aplikáciami, ktorým by bolo nariadené, aby aplikáciu TikTok nepoužívali.

Spoločnosť Montana bola zažalovaná spoločnosťou TikTok a používateľmi. Hlavná žalobkyňa Samantha Alario prevádzkuje miestny obchod s plavkami a na predaj svojich produktov používa TikTok.

Generálny prokurátor štátu Montana Austin Knudsen sa proti rozhodnutiu svojho štátu odvolal na americký odvolací súd pre 9. obvod. Prípad v Montane by sa mohol dostať na Najvyšší súd skôr, ako bude vydané akékoľvek uznesenie o vymožiteľnosti zákona USA, povedal Goldman.

"Je možné, že zákaz v Montane bude v skutočnosti tým posolom, ktorý vytvorí šablónu pre ústavné preskúmanie Kongresovej akcie," povedal Goldman.

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY