sobota, 27 apríla, 2024

Odsúdenie zo znásilnenia Harveyho Weinsteina v roku 2020 v New Yorku zvrátené

Najvyšší odvolací súd v New Yorku zrušil rozsudok hanebného hollywoodskeho magnáta Harveyho Weinsteina zo znásilnenia v roku 2020 .

Po odvolacom procese súd podľa agentúry Associated Press zistil, že v pôvodnom procese došlo k „závažným chybám“, vrátane súhlasu súdu s výpoveďami troch žien, ktoré hovorili s „neobvinenými údajnými predchádzajúcimi sexuálnymi činmi“, ktoré nesúviseli s obvinenie zo znásilnenia. Argumentom z Weinsteinovej strany je, že zakladateľ Miramaxu nemohol zaujať stanovisko k skutočným obvineniam bez toho, aby nebol podrobený krížovému výsluchu v súvislosti s neobvinenými obvineniami.

Hlasovanie odvolacieho súdu v New Yorku bolo tesné: Weinsteinovo odsúdenie bolo zrušené 4:3.

„Dospeli sme k záveru, že prvostupňový súd nesprávne priznal svedectvo o neobvinených údajných predchádzajúcich sexuálnych činoch proti iným osobám, než sú sťažovatelia základných trestných činov,“ uvádza sa vo väčšinovom rozhodnutí. "Nápravou na tieto závažné chyby je nový pokus."

Momentálne nie je známe, či bude Weinstein čeliť novému súdnemu procesu vo veci obvinenia zo znásilnenia v New Yorku – môže byť znovu súdený. V každom prípade to nie je slobodný človek. Weinstein, teraz 72-ročný, bol uznaný vinným zo spáchania samostatného znásilnenia v Los Angeles a bol tam odsúdený na 16 rokov väzenia. Odsúdenie v New Yorku za násilné vykonávanie orálneho sexu na asistentke produkcie v roku 2006 a znásilnenie v treťom stupni ctižiadostivej herečky v roku 2013 malo za následok 23-ročný trest. Od toho sa zatiaľ upustilo.

„Je to zneužitie súdneho uváženia povoliť nevyskúšané obvinenia z ničoho iného ako zo zlého správania, ktoré ničí charakter obžalovaného, ale nevrhá žiadne svetlo na jeho dôveryhodnosť v súvislosti s trestnými obvineniami vznesenými proti nim,“ pokračovalo rozhodnutie väčšiny v New Yorku.

Samozrejme, nechýba ani stanovisko troch odlišných sudcov. Sudkyňa Madeline Singas sa domnieva, že jej štyria prevládajúci kolegovia sudcovia „zafarbujú fakty, aby sa prispôsobili rozprávaniu, ktoré povedal/ona“, napísala vo svojom stanovisku. Verí, že ide o pokračovanie „znepokojujúceho trendu rušenia verdiktov poroty v prípadoch sexuálneho násilia“ na odvolacom súde.

"Odhodlanie väčšiny zachováva zastarané predstavy o sexuálnom násilí a umožňuje predátorom uniknúť zodpovednosti," napísal Singas.

Weinstein v obvineniach trvá na svojej nevine. Hnutie #MeToo v Hollywoode v podstate začalo tým, že sa ženy prihlásili o Weinsteinovom údajnom (v niektorých prípadoch preukázanom inom) sexuálnom správaní. Desiatky žien obvinili Weinsteina zo sexuálneho zneužívania ; nie všetci žiadali o obvinenie.

Miramax je štúdio za filmami Pulp Fiction, Good Will Hunting, Kill Bill, No Country for Old Men, Clerks, Reservoir Dogs a mnohými ďalšími kritickými a komerčnými úspechmi. Potom, čo opustil Miramax, Harvey Weinstein a jeho brat Bob Weinstein založili The Weinstein Company („Inglorious Bastards“, „Django Unchained“, „The Hateful Eight“ a ďalšie).

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY