sobota, 27 apríla, 2024

Špongiový nábytok ÉCAL pre pestovanie doma sa zväčší na desaťnásobok svojej veľkosti

Výskumníci zo švajčiarskej dizajnérskej školy ÉCAL odhalili na milánskom týždni dizajnu rad plochého nábytku , ktorý je potrebné namočiť do vody, aby dosiahol svoju konečnú podobu.

Kolekcia s názvom Under Pressure Solutions alebo UPS je skonštruovaná z tenkých, stlačených listov celulózovej špongie, čo umožňuje, aby sa predmety zmestili do plochých balíkov – niektoré sú dostatočne malé na to, aby sa pretlačili cez poštovú schránku – pre efektívnejšiu prepravu.

Kolekcia penového nábytku UPS od výskumníkov ECAL a postgraduálnych študentov z Milánskeho týždňa dizajnu
ÉCAL predstavil kolekciu penového nábytku na Milan design week 2024

Po príchode sa produkty pestované doma musia namočiť do vane alebo sprchy, čo spôsobí, že v priebehu niekoľkých sekúnd nafúknu až 10-násobok svojej pôvodnej veľkosti.

Po vyžmýkaní sa špongia nechá zaschnúť a vytvrdnúť, čím sa vytvorí pevný, samonosný nábytok, ktorý unesie váhu človeka a podľa vedcov prekoná bežnú plastovú penu z hľadiska odolnosti.

Osoba stojaca na stoličke z celulózovej peny od Chrisa Kabela
Nábytok je dostatočne pevný, aby uniesol váhu človeka

Špongia pochádza z drevených odrezkov a svoju silu získava z rovnakých celulózových vlákien, ktoré strom používa na spevnenie svojho kmeňa a konárov.

„Celulóza je súčasťou prírody, takže ako strom môže byť flexibilná a zároveň pevná,“ povedal pre Dezeen výskumník ÉCAL a priemyselný dizajnér Christophe Guberan .

Stolička UPS od Camille Blin
Každý kus je navrhnutý tak, aby sa dal zbaliť naplocho a rozšíriť doma

Malým striekaním vody sa diely opäť stanú pružnými, čo umožňuje ich pretvarovanie alebo opravu vyhladením preliačin.

A keď nábytok dosiahne koniec svojej životnosti, môže byť buď recyklovaný alebo kompostovaný na záhrade, pričom sa v priebehu niekoľkých mesiacov rozpadne v pôde.

Detailný záber na penové dosky z expandovanej celulózy
Kolekcia je vyrobená z poréznej celulózovej špongie. Foto Younes Klouche

UPS je výsledkom dvojročného výskumného projektu Guberana a kolegov profesorov ÉCAL Anthonyho Guexa a Camille Blin, zameraného na skúmanie rôznych nafukovacích a stlačiteľných materiálov, ktoré by mohli posunúť plochý nábytok na nové, efektívnejšie limity.

Z mnohých uvažovaných materiálov – vrátane korku, latexu a luffy – sa celulózová špongia podľa výskumníkov vykryštalizovala ako „najprekvapivejšia a najsľubnejšia“.

Materiál, ktorý bol prvýkrát vyvinutý v 40. rokoch 20. storočia, sa bežne používa na výrobu špongií pre domácnosť, líčidlá a lekárske špongie, hoci jeho použitie v nábytku je podľa Guberana „prakticky neslýchané“.

Osoba držiaca stoličku UPS od Anthonyho Guexa
Medzi kusmi nábytku je niekoľko taburetiek

Na výrobu špongie bola celulóza extrahovaná z drevených odrezkov, chemicky rozpustená a nakoniec regenerovaná vo forme listov pomocou rovnakého procesu vyvinutého na výrobu viskózy a iných celulózových textílií.

V tomto prípade sa do zmesi pridáva Glauberova soľ, aby špongia získala množstvo pórov a naplnila prirodzenú schopnosť celulózy absorbovať vodu.

Výsledný materiál sa vo všeobecnosti predáva vo forme štandardizovaných listov, ktoré sú stlačené a dehydratované pre ľahkú prepravu.

Pomocou týchto štandardných stavebných blokov výskumný tím spoločnosti ÉCAL vyskúšal rôzne metódy rezania, frézovania a spájania, aby povzbudil špongiu, aby expandovala rôznymi spôsobmi, a spolupracoval so skupinou absolventov produktového dizajnu na výrobe prototypov produktov pomocou týchto techník.

Milánska vitrína vyzdvihuje plody tejto práce a obsahuje 16 kusov nábytku a domácich potrieb spolu s ich náprotivkami zabalenými v byte, vrátane stoličky, niekoľkých stolov a stoličiek, plus menšie kusy, ako je stojan na víno.

Cieľom bolo, aby zásahy boli čo najmenšie, aby sa preskúmali možnosti materiálu a aby jeho prirodzená expanzia diktovala tvar.

Stojan na víno z kolekcie penového nábytku UPS od výskumníkov ECAL a postgraduálnych študentov z Milánskeho týždňa dizajnu
Kolekcia obsahuje aj menšie kúsky ako napríklad stojan na víno

Niekoľko produktov bolo vytvorených CNC frézovaním sotva postrehnuteľných drážok do špongie, ktoré sú po navlhčení dramaticky prehnané, ako je vidieť v Guberanovom koši na papier a poschodovej ikebanovej váze od dizajnéra Chrisa Kabela , ktorá sedí v plytkej vode, aby zostala vlhká.

"Veľmi malá zmena hrúbky má za následok úplne inú zmenu v expanzii," povedal absolvent ÉCAL Maxwell Ashford. "Takže ste schopní vytvoriť veľmi jedinečné 3D objekty z tohto 2D profilu."

Guex prispel stoličkou a konferenčným stolíkom v tvare hviezdy, ktoré boli skonštruované tak, že sa na seba naskladali tri špongiové hárky a v strede sa zviazali čiernou šnúrou, čím sa roztiahli do kruhu.

Váza na kvety Chris Kabel vyrobená z celulózovej peny
Váza Chrisa Kabela bola navrhnutá tak, aby zostala vlhká a udržala kvety hydratované

Postgraduálny študent Brice Tempier využil ohybnosť špongie na vytvorenie prispôsobiteľnej police, ktorú možno za mokra tvarovať do rôznych tvarov.

"Môžete sa rozhodnúť, aký tvar chcete pre policu, a keď bude suchá, zostane taká," povedal Guberan. "A ak sa presuniete niekam inam, kde máte inú zostavu, môžete ju znova namočiť a preformovať."

Dve ďalšie taburetky v kolekcii, ktoré vytvorili Blin a Kabel, používajú laserom vyrezané perforácie, ktoré pomáhajú týmto hustejším kúskom rýchlejšie vytvrdnúť.

Stôl s podnožou z celulózovej peny z kolekcie penového nábytku UPS od výskumníkov ECAL a postgraduálnych študentov z Milánskeho týždňa dizajnu
Anthony Guex prispel konferenčným stolíkom s podnožou v tvare hviezdy

Skutočná doba schnutia nábytku sa líši v závislosti od veľkosti a miestnej klímy a pohybuje sa od niekoľkých hodín až po niekoľko dní.

Namiesto toho, aby to bolo nepohodlie, dúfame, že prepracovaný proces rozkladania nábytku bude tvoriť „neoddeliteľnú súčasť skúseností majiteľa“, podobne ako to bolo s ikonickou stoličkou UP5 od Gaetana Pesce vyrobenou zo samorozpínacieho polyuretánu, s ktorou taliansky dizajnér debutoval v r. Miláno v roku 1969.

"Každých 20 minút sme odhalili novú stoličku," povedal Pesce tímu ÉCAL krátko pred svojou smrťou. "Roztrhli sme vrece a ľudia sa postavili do radu, aby videli ten pohľad: stolička stúpajúca ako cesto."

Kolekcia penového nábytku UPS od výskumníkov ECAL a postgraduálnych študentov z Milánskeho týždňa dizajnu
Kolekcia obsahuje celkom 16 kusov

Hoci prototypy ÉCAL ešte nie sú pripravené na priemyselnú výrobu, Guberan hovorí, že môžu poskytnúť plán, ako zabezpečiť, aby dodávka nábytku bola udržateľnejšia.

"Naším cieľom nikdy nebolo dať to zajtra na trh," povedal. "Vieme, aké komplikované je priniesť nový materiál a nový výskum do priemyslu."

"Ale myslím si, že úlohou školy je trochu snívať a mať slobodu ponúknuť niečo iné."

Tím Dezeen informoval minulý týždeň naživo z Milána, kde bola začiatkom tohto mesiaca otvorená výstava nových diel Pesceho po maestrovej smrti .

Video je od Marvina Merkela a fotografie od Jasmine Deporta, pokiaľ nie je uvedené inak.

Milánsky týždeň dizajnu sa konal od 15. do 21. apríla 2024. Aktuálny zoznam podujatí v oblasti architektúry a dizajnu, ktoré sa konajú po celom svete, nájdete v príručke Dezeen Events Guide .

source

Related Articles

NAJNOVŠIE ČLÁNKY