Vyskúšajte huspeninu podľa tradičného receptu (Zdroj: Freepik/natalyhanin)
Trasľavá, trochu mazľavá, no neodolateľne lahodná „huspeninka“ už celé generácie reprezentuje slovenskú tradičnú kuchyňu. Najčastejšie si na nej pochutnávame počas zimného obdobia, kedy si doprajeme aj ťažšie jedlá. Aj keď v nej nechýba poriadna porcia bravčoviny, je považovaná za zdravú pochúťku. Aspik je totižto plný kolagénu a elastínu. Tieto dve bielkoviny sa postarajú o vnútorné orgány, šľachy a mladistvý vzhľad, keď to nepreženieme s chlebom, neublíži ani našej postave. Urobte si pravú domácu huspeninu s našim jednoduchým receptom:
– 1 ks bravčového kolena
– 2-3 ks bravčových paprčiek
– 0,5 kg bravčovej kože
– 1 veľkú cibuľu
– 8 strúčikov cesnaku
– celé čierne korenie
– soľ
– 3 l vody
Tento recept je úplne jednoduchý a zvládne ho každý. Zaberie však pomerne veľa času, preto si na výrobu domácej huspeniny vyhraďte voľný deň.
Začnite s prípravou mäsa. Koleno, nožičky aj kožu dôkladne umyte, naporcujte na menšie časti a pomaly varte. Približne po hodine varenia dajte do hrnca očistenú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL soli a 6 guličiek čierneho korenia. Nikam sa neponáhľajte, huspeninu nemiešajte a nechajte ju bublať na miernom plameni ďalšie dve hodiny.
Za tento čas by malo byť mäsko mäkké a doslova odpadávať od kosti. Vezmite si čistú nádobu a preceďte do nej vývar. Voňavé kúsky mäsa poukladajte rovnomerne na plech, alebodo inej formy, roztlačte naň 5 strúčikov cesnaku a zalejte vývarom. Huspenina potrebuje dobre stuhnúť, preto ju dajte na chladné miesto, kde teplota nepresahuje 15 °C.
Tip gazdinej: Práve sme vám predstavili základný recept na domácu huspeninu. Môžete ho však vylepšiť obľúbenými ingredienciami – mrkva, zelený hrášok, červená kapia či vajíčko zaliate v aspiku budú lákať oko.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

source