Zopár zaujímavých a super rýchlych receptov z najospevovanejšieho rezu bravčového mäsa.
Milujeme rezne z bravčovej krkovičky, pečený bôčik alebo údené koleno. Sú to všetko delikatesy prvého rangu. Nehovoriac o zabíjačkových špecialitách ako jaternice, klobásky, slanina či tlačenka. Spomenuté jedlá sú však pomerne kalorické s vysokým obsahom tuku.
Je tu však jeden kúsok bravčového, mimo čistého stehna, ktorý je rovnako delikátny a zároveň skúpy na obsah tuku. Je ním bravčová panenka. Patrí síce k najdrahším rezom bravčového, ale jej hmotnosť sa pohybuje zvyčajne len okolo pol kila. Kúsok panenky rozhodne nezruinuje váš rozpočet, naopak oživí váš jedálniček
Než si predstavíme delikátne recepty, nech sa páči zopár faktov o bravčovej panenke:
– bravčová panenka sa nachádza pod oblasťou bedrovej svaloviny
– považuje sa za najdelikátnejšie bravčové mäso
– tepelná úprava panenky je pomerne krátka, v závislosti od hrúbky rezu v priemere okolo 15 až 20 minút
– hmotnosť rezu bravčovej  panenky sa pohybuje medzi 350 až 700 g
– panenka patrí medzi chudé mäsko – 500 gramový kúsok v sebe ukrýva len okolo 25 g tuku. Pre porovnanie losos rovnakej váhy pojíma až 70 g tuku.
– tuková blana na povrchu panenky tepelnou úpravou nezmäkne, ba naopak stuhne a ostane pomerne gumová. Čiže je lepšie odstrániť ju na začiatku prípravy panenky.
– podobne ako iné druhy mäsa, aj panenku treba vytiahnuť z chladu a nechať ju aspoň pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote
Pečená bravčová panenka: soľ, korenie a trochu oleja postačí na prípravu chutnej pečenej panenky.

Otvoriť recept
Pečená bravčová panenka

Pečená panenka (základný recept)

Bravčová panenka je tak delikátna, že naozaj postačí len soľ a korenie. Za menej ako 30…

Bravčová panenka je tak delikátna, že naozaj postačí len soľ a korenie. Za menej ako 30…
Bravčová panenka na šampiňónoch: perfektná omáčka so šampiňónmi, kapiou a kúskami pečenej panenky.

Otvoriť recept
Bravčová panenka na šampiňónoch a paprike

Bravčová panenka na šampiňónoch a paprike

Fajnové soté chutí fantasticky, ak ho podávate s cestovinou alebo špeclami.

Fajnové soté chutí fantasticky, ak ho podávate s cestovinou alebo špeclami.
Pikantná bravčová panenka: výborné medailóniky z bravčovej panenky v rýchlej paradajkovej omáčke a prídavkom pikantných papričiek.  

Otvoriť recept
Pikantné medailóniky z bravčovej panenky

Pikantné medailóniky z bravčovej panenky

Jemné ale ostré kúsky mäska, kontrastujú so sladkou omáčkou…

Jemné ale ostré kúsky mäska, kontrastujú so sladkou omáčkou…
Panenka na hubách: pečená panenka v chutnej, ale jednoduchej hubovej omáčke.

Otvoriť recept
Bravčová panenka s hubovou omáčkou

Bravčová panenka s hubovou omáčkou

Bravčová panenka je to naj mäso z prasiatka. Treba trafiť dobu pečenia, aby bola krásne jemná…

Bravčová panenka je to naj mäso z prasiatka. Treba trafiť dobu pečenia, aby bola krásne jemná…
Panenka v kabátiku: výborný spôsob, ako pripraviť panenku s výbornou karfiolovou prílohou.

Otvoriť recept
Bravčová panenka v slaninovom kabátiku

Bravčová panenka v slaninovom kabátiku

Jemnému, diétnemu mäsku dodá šmak slaninka. Ako prílohu servírujeme…

Jemnému, diétnemu mäsku dodá šmak slaninka. Ako prílohu servírujeme…
Medailóniky na šampiňónoch: vynikajúca smotanová omáčka s kúskami šampiňónov a medaiónikmi z bravčovej panenky.

Otvoriť recept
Medailóniky z bravčovej panenky na šampiňónoch

Medailóniky z bravčovej panenky na šampiňónoch

Jemné mäsko v delikátnej hubovo-smotanovej omáčke priamo volá po klasickej…

Jemné mäsko v delikátnej hubovo-smotanovej omáčke priamo volá po klasickej…
Obľúbená krkovička 
Chutná, šťavnatá a v našich kuchyniach naozaj obľúbená bravčová krkovička na famózne spôsoby.

Marinovaná bravčová krkovička

Šťavnatá pečená krkovička na tie najlepšie spôsoby

Zostaňte v obraze, všetky dôležité novinky vám zašleme na váš e-mail.
Aktivujte si službu a dostávajte upozornenia na recepty dňa.

source