Niektoré druhy zeleniny pôsobia doslova ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Kedy ste si dali naposledy túto?
Baklažán pochádza z juhovýchodných oblastí Ázie. Je to nízkokalorická potravina, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou.
Z minerálov je baklažán bohatý na draslík, ktorý je zodpovedný za prenos nervových impulzov. Obsahuje napríklad i vápnik, horčík a meď, ďalej kyselinu listovú, ktorá je základom delenia a rastu buniek. V baklažáne sa ďalej nachádzajú napríklad aj nevyhnutný vitamín C a vitamín K, ktorý je nevyhnutný na zrážanie krvi,“ pripomína na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.
Potravina je tiež zdrojom vlákniny a umožňuje strave prechádzať ľahšie cez tráviaci trakt. Je výborným zdrojom flavonoidov. „Flavonoidy majú antioxidačné účinky a sú dôležité na zníženie krvného tlaku, čím pomáhajú pri ochrane pred rizikom vzniku srdcovo-cievnych chorôb,“ spresnil RÚVZ.
Vďaka obsahu vlákniny, flavonoidov a iných antioxidantov pomáha i pri úprave hladiny cholesterolu.  Baklažán obsahuje nasunín, ktorý chráni membrány buniek mozgu pred poškodením voľnými radikálmi a tým pomáha zlepšovať kognitívne funkcie mozgu, ako sú pozornosť a pamäť. 
Vláknina v baklažáne môže napomáhať znížiť hladinu cukru v krvi spomalením rýchlosti trávenia a vstrebávania cukru v tele, čo udržuje hladinu cukru v krvi na stabilnej úrovni. „Na konzumáciu sú baklažány vhodné vtedy, keď sú pevné s hladkou lesklou šupkou. Nesmú byť však priveľmi tvrdé a po zatlačení by sa v pokožke mala objaviť mierna preliačina. Treba si dať obzvlášť pozor na nezrelé plody, ktoré po prerezaní v strede ešte majú zelenú dužinu,“ zdôraznil RÚVZ.
Potravina je citlivá na zmeny teploty a preto by mala byť skladovaná v chladničke len niekoľko dní.
Dobrá správa je, že ste boli na odberoch krvi, predpokladám, že lekár vám dal vyšetriť aj parametre, ktoré by mohli súvisieť so zvýšenou tvorbou modrín. Výsledky, ako píšete, boli v poriadku. Na zvýšenej tvorbe modrín sa okrem iného môže podieľať aj stav cievnej steny. Jej kvalita sa u jednotlivcov odlišuje. Niekedy sa môže prechodne zhoršovať pri nedostatku niektorých živín, stopových prvkov či vitamínov. Najčastejšie je na príčine nedostatok rutínu a vitamínu C. Rutín je bioflavonoid a antioxidant, a jeho bohatým zdrojom je pohánka. Ak môžete, konzumujte ju ako prílohu či kašu, prípadne vo forme výživového doplnku. Užívajte aj vitamín C v lipozómovej forme, ktorá sa najlepšie vstrebáva. Prípadne si v lekárni kúpte voľne dostupné vazoprotektívum, teda liek s ochranným vplyvom na cievy, s obsahom trihydrátu rutozidu a kyseliny askorbovej.
Suchosť v ústach je prirodzeným prejavom starnutia a objavuje sa po päťdesiatom roku najmä u žien. Vo väčšine prípadov však súvisí s prítomnými ochoreniami, najmä s diabetom a s užívaním mnohých liekov. Príčina problému môže byť aj v dýchaní ústami a v chrápaní, vtedy dochádza k vysušovaniu sliznice ústnej dutiny vdychovaným vzduchom. Aj nadmerná konzumácia kávy a ďalších nápojov s obsahom kofeínu môže viesť k zhoršeniu funkcie slinných žliaz.
Liečba suchosti v ústach závisí od vyvolávajúcej príčiny. Pri užívaní liekov s týmto vedľajším účinkom požiadajte lekára, ktorý vám liečbu odporučil, o jej ukončenie, prípadne o upravenie dávkovania tak, aby sa tento problém zmiernil. Užívajte len lieky, ktoré vám odporučil lekár, nie lekárnik.
Dôležitá je správna starostlivosť o chrup. Pomáhajú aj prípravky na zvlhčenie sliznice dutiny úst, vrátane žuvačiek, obsahujú xylitol, ale aj hydroxyetylcelulózu alebo karboxymetylcelulózu. Medzi lieky na podporu tvorby slín patrí pilokarpín, používaný najmä v očnom lekárstve. Na noc si zapnite zvlhčovač vzduchu a spálňu pred spaním dobre vyvetrajte.
Časopis o zdravom životnom štýle
Lieky s výhodnou cenou
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané. © 2022 News and Media Holding a.s.

source