gettyimages
Zostal vám doma nejaký zvyšok jedla a rozmýšľate, čo s ním? V našom odpadkovom koši neraz končia potraviny a s nimi tiež veľa peňazí. Takéto plytvanie je pritom často úplne zbytočné. Základom je vytiahnuť zvyšky z chladničky či špajze včas, nájsť im vhodného „partnera“ a môžete sa pustiť do toho! Varenie zo zvyškov nemusí byť nudné, nezdravé, bez fantázie a chuti. Naopak, môže byť pestré, hravé a chutné.
S varením v štýle „čo dom dal“ dokážete ušetriť nemalé peniaze. Oceníte to najmä vtedy, keď si stanovíte náročnejší finančný cieľ a začnete sporiť. Pritom stačí naozaj tak málo. Ak navaríte priveľa, zo zvyškov sa dá jednoducho vyčarovať nový, chutný pokrm.
Niekoľkokrát spracovaná potravina síce nemá takú výživovú hodnotu ako čerstvé jedlo, no určite je lepšia a zasýti kvalitnejšie ako polotovary plné konzervačných látok. Najčastejšie nám ostáva v chladničke príloha – zemiaky, ryža alebo cestoviny. Ale ľahko si poradíme aj s niekoľkodňovým chlebom, staršou rybou a oschnutým syrom.
Chlieb vo vajíčku je zrejme najznámejší a najpoužívanejší spôsob, ako minúť staršie pečivo. Možností využitia je však viacero. Ak túžite po diétnejších raňajkách alebo večeri, natrite krajce chleba alebo rozpolené žemličky paradajkovou pastou, navrch položte plátok šunky a syra. Posypte pizza korením a dajte krátko zapiecť do rúry. Sladkou alternatívou sú zapečené chlebíky s maslom a džemom.
Stvrdnuté rožky narežte na kolieska a dajte zamraziť. Keď sa rozhodnete robiť žemľovku, základnú surovinu budete mať poruke. Stačí len rozmraziť.
Starší chlieb možno použiť na prípravu tradičnej chlebovej polievky: nastrúhanú cibuľu a cesnak opražte na oleji, pridajte červenú papriku, na kocky nakrájaný chlieb a krátko opražte. Zalejte zeleninovým vývarom, uvarte a ochuťte soľou a korením. Alebo chlieb využite na výrobu opečených krutónov do šalátov či polievok.
Mohlo by vás zaujímať: Chutné jedlá zo zvyškov ryže: Ako variť ekonomicky a neplytvať?
Zo zvyšnej ryže môžete takisto vykúzliť pestré jedlá. Keď jej máte menej, uvarte si paradajkovú či inú zeleninovú polievku a vmiešajte do nej už uvarenú ryžu. Alebo ju použite na prípravu mäsových guľôčok. Ak jej máte viac, premeňte ju na rizoto. Pridajte k ryži všetko, čo sa vám zvýšilo a na čo máte chuť: kúsky kuracieho mäsa z nedeľného vývaru, dusenú zeleninu, kúsky šunky alebo šampiňónov opražených nasucho. Podobne sa dajú využiť aj zvyšky cestovín.
Zo zvyškov varenej ryže, kuskusu alebo obilniny môžete pripraviť chutné a výživné raňajky. Prelejte ich rozpusteným maslom, medom, pridajte kúsky banánu či iného obľúbeného ovocia a posypte posekanými orechmi. Podávajte s bielym jogurtom. 
Varené, opekané alebo pečené zemiaky z predchádzajúceho dňa sú naozaj vďačným pokrmom. Ak ich roztlačíte do chlebového cesta, bude šťavnatejšie. Dajú sa použiť do omelety, sekaných jedál a zemiakového šalátu na obloženie chlebíčkov.
Varené zemiaky môžete popražiť na cibuľke, posypať mletou červenou paprikou a servírovať s kyslým mliekom. Na toto známe chutné a sýte jedlo si dnes málokto spomenie. Roztlačené výborne zahustia polievku a dodajú jej lepšiu chuť.
Alebo si z nich pripravte posúchy, placky, lokše, šúľance či zemiakové taštičky. Pridajte múku, vajíčko a vypracujte cesto. Vyformujte taštičky a naplňte podľa chuti: syrom a špenátom, ovocím alebo džemom. Potom už len uvarte vo vriacej vode.
Mohlo by vás zaujímať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz
Varenú, pečenú, dusenú či grilovanú rybu môžete na druhý deň použiť do šťavnatých rybacích fašírok. Rozdrobenú rybu zmiešajte s rožkami namočenými do mlieka, vajíčkom a nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Ochuťte soľou a korením a zo zmesi vytvarujte fašírky. Obaľte ich v strúhanke a vysmažte na horúcom oleji dozlatista. Zvyšky ryby môžete použiť aj do cestovinového šalátu.
Suché, tvrdé kusy syra nastrúhajte najemno. Mäkké kusy sa strúhajú ťažšie, preto ich radšej nakrájajte nahrubo pomocou ostrého noža. Môžete spolu zmiešať rôzne druhy syrov. Takto pripravený syr skladujte v chladničke alebo mrazničke vo vzduchotesných nádobách a použite, keď potrebujete. Na dochutenie rizota, omelety, pizze, cestovín, placiek alebo zapekanej zeleniny.
Dbajte na to, aby ste uvarené jedlo zo zvyškov nechali rýchlo vychladnúť. Do chladničky ho uložte najneskôr do dvoch hodín po dovarení. Znížite tak riziko tvorby baktérií a súčasne zabezpečíte, aby kvalita jedla neklesala rýchlo.
Ak ste zvyšky jedál už raz zohriali, nemali by ste ich uchovávať do ďalšieho dňa. Pri opakovanom ohrievaní sa v nich môžu vytvoriť baktérie a jedlo sa ľahko pokazí.
Na čo všetko zvyknete využívat zvyšky jedál vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií
The cookie settings on this website are set to „allow cookies“ to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click „Accept“ below then you are consenting to this.
Close

source