Je to diéta, ktorá má šetriť vonkajšiu vylučovaciu činnosť pankreasu a ktorá sa dynamicky prispôsobuje stavu chorobných zmien na pankrease.
Je to tiež diéta s nižšou energetickou hodnotou, obsahujúca prevažne cukry, s obmedzením bielkovín, predovšetkým mliečnych a s úplným vylúčením voľného tuku.
Ako sa pripravujú pokrmy:
Vylúčenie tukov a živočíšnych bielkovín značne obmedzuje výber vhodných potravín. Na raňajky a desiatu je základným nápojom čaj s glukózou a sladké ovocné šťavy, ku ktorým sa pridávajú sucháre. Až neskôr, podľa pokynov lekára, sa môže pridať do čaju trocha mlieka a doplniť ho piškótami, ovocnými penami alebo pudingovými krémami.
Polievky- zemiakové, obilninové a lisované zeleninové. Na obed alebo večeru sa môže podávať zemiaková kaša, dusená ryža, dusená lisovaná mrkva, varené cestoviny, nemastné zeleninové rizoto, neskôr aj trocha tvarohu.
© Autorské práva vyhradené
Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.
a získajte užitočné informácie na každý deň
© OUR MEDIA SR a. s. 2022. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ, viac info.

source