Potrebujete, aby mäsko či zelenina pečená v rúre bola z každej strany hnedá a chrumkavá? Pečte ju na vyvýšenom rošte, ktorý položíte nad plech vystlaný papierom na pečenie.
Výsledok vás prekvapí! Spodná strana nebude rozmočená ani mastná, ale obe budú chrumkavé a omnoho chutnejšie, ako keď potraviny otáčate v polovici pečenia na druhú stranu.   

Nakrájate si paradajky a keď ich okoštujete zistíte, že majú nevýraznú chuť. Vtedy ich jemne dosoľte. Zrazu tie isté paradajky budú chutiť viac paradajkovo. Samozrejme, ak pridáte ešte viac soli, budú slané – to by však nemalo byť vaším cieľom.

Soľ

fotogaléria

Soľte s mierou

Zdroj: iStockphoto

Naučte sa používať menej soli a skutočne len na zvýraznenie chuti pôvodnej potraviny.
Prečo? Ak jedlo pripravované na oleji prikryjete, stratí vodu, tá sa nazbiera pod pokrievkou a keď ju zdvihnete, voda sa dostane priamo do rozpáleného oleja. Všetko začne nepríjemne a aj nebezpečne prskať.
Namiesto pokrievky použite sieťový chránič, aby sa olej nedostal všade a zároveň, aby mohla para unikať.
Škrobové jedlá – zemiaky, šošovica, cestoviny, ryža a quinoa chutia omnoho lepšie, ak ich nevaríte vo vode, ale vo vývare. Vyskúšajte zeleninový, hubový, či mäsový.
Keď niečo rozlejete, pripálite alebo sa vám inak nedarí, neprepadajte panike. Panika všetko zhoršuje. Zastavte sa, zhlboka sa nadýchnite a položte si otázku, ako problém vyriešiť. Najlepšie je všetko odstaviť a vypnúť.

fotogaléria

Stres v kuchyni

Zdroj: iStockphoto

Problém riešte až vtedy, keď vaša frustrácia opadne. Inak sa môže stať ďalšia nepríjemnosť. V strese môžete, napríklad, horúci olej vyliať rovno do drezu, čo nie je práve najbezpečnejšie.
Myslíte si, že recept, ktorý má mnoho ingrediencií musí chutiť skvele?
Konečná chuť však nie je daná počtom surovín, ktoré na prípravu jedla potrebujete. Niekedy je to skôr presne naopak!
Vieme, že rúru treba vopred rozohriať, ale to isté sa týka aj panvice.
Keď chceme na nej pripravovať jedlo. Dobrým pomocníkom je kuchynský teplomer. Zistíte, kedy je panvica skutočne rozpálená a tiež, kedy je jedlo vo vnútri už naozaj prepečené, ale stále šťavnaté.
Nech robíte sladké, slané, tekuté alebo pevné jedlo, nikdy nezabúdajte na jedno pravidlo. Ešte skôr než začnete si pripravte všetky ingrediencie na pracovnú dosku. Podobne aj nástroje, ktoré počas varenia budete potrebovať.
Okrem toho, že budete mať okamžitý prehľad o tom, či vám niečo nechýba, nezašpiníte „pracovnými rukami“  zbytočne úchytky, skrinky, batériu. A samozrejme, bude sa vám ľahšie a rýchlejšie pracovať.
Neexistuje niečo také, ako priveľa cesnaku. Nebojte sa zdvojnásobiť množstvo cesnaku v akomkoľvek recepte, iba ho tým vylepšíte. Samozrejme, nehovoríme o sladkých jedlách a jedákoch, ktorí cesnak nenávidia.
Všetci sme zvedaví na to, či sa jedlo správne pečie a či už nie je hotové. Navyše, tá vôňa, ktorá z rúry uniká pri pečení je svetová. Lenže takýmto spôsobom celý proces pečenia sabotujeme. Stačí nachvíľu pootvoriť dvierka a teplota v rúre sa ihneď mení, čo negatívne ovplyvňuje priebeh pečenia.

Rúra na pečenie

fotogaléria

Pečenie v rúre

Zdroj: iStockphoto

Nechajte dvierka, čo najdlhšie zatvorené, dôverujte svojmu načasovaniu. Skúsení kuchári vedia stav ich pochúťky odhadnúť aj čuchom alebo pohľadom cez sklo rúry.
Často sa pri krájaní sťažujeme, že mäso či zelenina je tvrdá, ale v skutočnosti nemáme dobre nabrúsené nože.
Správne ostré nože sú nevyhnutnosťou v každej kuchyni, navyše sú tiež bezpečnejšie ako tupé.
Ďalší šikovný trik nielen pre kuchárov:

Už žiadna chémia: Čerstvé ovocie bez chémie vďaka tomuto overenému triku!

Ovocie z obchodu zbavíte nežiadúcich postrekov týmto jednoduchým trikom

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Zostaňte v obraze, všetky dôležité novinky vám zašleme na váš e-mail.

source